14 C
Berne
jeudi 13/06/2024

Gazetat zvicerane flasin për imamin shqiptar gjeni: E rrallë, ai e dinte Kur’anin përmendësh ne moshe 13 vjeçe

Ai e dinte Kuranin përmendsh kur ishte 13 vjeç – një vizitë te Imam Mehas Alija (Den Koran konnte er mit 13 auswendig – Besuch bei Imam Mehas Alija) eshte ky titulli i gazetes prestigjioze zvicerane 20minuten qe sjell nje interviste te gjate 48 ore para festes se Kurban Bajramit me hoxhen e njohur shqiptar ne Zvicer Prof. Mehas Alija i cili sherben ne St.Galen, njofton ATV dhe gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Quhet Mehas Alija (38) kujdeset për xhaminë « El-Hidaje » në St. Gallen Winkeln. Ai e përshkruan veten si bashkëkohor. Megjithatë, shamia është e shenjtë për të.

Për këtë bëhet fjalë
Mehas Alija është nje shqiptar me origjinë nga Maqedonia e Veriut. Ai ka qenë imam në St. Gallen për njëmbëdhjetë vjet.
20 minuta e vizitoi dhe foli me të.
Alija e sheh veten si një imam modern. Sidoqoftë, vlerat tradicionale janë të rëndësishme për të.

Xhamia e St. Gallen « El-Hidaje » ndodhet në një rrugë midis stacionit të trenit Winkeln dhe arenës tregtare. Imam Mehas Alija (39) hap derën në këtë mëngjes të ngrohtë vere. Ai ka blerë briosh dhe po shërben kafe me to në bodrum.

Çfarë bën një imam? Ne jemi këtu për të zbuluar. Dhe për shkak se Mehas Alija ka përfunduar trajnimin për imamin në Zvicër, për të cilin raportojmë. Informacione të tilla varen në zonën e hyrjes: “Të dashur besimtarë, pishina e brendshme e Volksbad është ideale për muslimanët që duan të notojnë. Ka ekrane të privatësisë dhe orare të veçanta për burrat dhe gratë. », shkruan 20Minuten, citon Le Canton27.ch

Një tjetër copë letër informon për një takim futbolli sezonal. Kështu bën për shembull një imam. Ose: Gjatë bisedës i bie celulari, duhet të largohet për një moment, vdekje në familjen e një besimtari. Ai është gjithashtu një pastor. Jo vetëm në komunitetin e tij, por edhe çdo të premte në Spitalin Kantonal të St. Ai na tregon axhendën e tij, si për ta vërtetuar. Është e mbushur deri në buzë, edhe ditët e fundjavës. Përgatitja e lutjeve dhe hytbeve, mësimi i Kuranit, mësimi i Kuranit në shkollë, kujdesi baritor, presidiumi i organizatës ombrellë të komuniteteve islame-shqiptare në Zvicër (DAIGS).
Tre fëmijët e tij janë nga mosha gjashtë deri në 15 vjeç dhe djali i madh aktualisht po ndjek një shkollë publike katolike, thotë ai. Mehas Alija po ashtu është duke përfunduar studimet master në Universitetin e Prishtinës. Dhe ai këshillon njerëzit që i drejtohen për problemet personale. Gjithmonë me një vështrim në Kuran.

Nga Maqedonia e Veriut në St. Gallen
Kuranin e dinte përmendsh kur ishte 13 vjeç, thotë Alija. Lindur në vitin 1983 në Tetovë, Shkup, Maqedonia e Veriut, shkollën e mesme teologjike në Shkup, më pas studioi studimet islame në Universitetin e Prishtinës. “Një hoxhë duhet të kishte studiuar teologji”, thotë Alija. Pas studimeve ai me prindërit dhe dy motrat shpërngulet në Zvicër, ku prindërit gjejnë punë. Dhe ai gjithashtu. Fillimisht në kompaninë e sharrës elektrike me zinxhir Stihl në Wil SG, më pas në St. Gallen pozita në xhami u bë vakante. Kjo ishte njëmbëdhjetë vjet më parë.
“Ndjehem më shumë si zviceran sesa maqedonas verior”, thotë Alija. Zemra i rreh këtu, mendon gjermanisht. Ndërveprimi i minoriteteve në Zvicër është unik. Për këtë po e shkruan temën e magjistraturës: “Dialogu ndërfetar në Zvicër”.

Mehas Alija është integruar mirë, këtë mund ta ndjeni. I pëlqejnë lagjet e tij, fqinjët, thotë se ndjen edhe dashamirësinë e autoriteteve.

Rregullat e Kur’anit
Ai na çon nëpër xhami dhe na tregon ritualin e larjes para namazit. Dhe u përgjigjet pyetjeve, duke përfshirë shamitë dhe mësimet e notit. Vajza e tij lejohet të marrë mësime noti, thotë ai, sepse në moshën gjashtë vjeçare ajo nuk ka ende asnjë « përgjegjësi fetare ». Vetëm kur dikush arrin pubertetin është « mëkat » të mos zbatosh rregullat e Kuranit: gratë mbajnë shami dhe notojnë vetëm me një kostum banje të veçantë si burkini, dhe alkooli është i ndaluar. “Nuk kam pirë ende asnjë pikë alkool”, thotë Mehas Alija. « Asnjëherë. Preferoj të pi ujë dhe Rivella”.

Po nëse një grua nuk dëshiron të mbajë shaminë? “Është vendim i lirë i çdo gruaje”, thotë Alija. Askush nuk duhet ta urdhërojë gruan ta bëjë këtë. Në familjen e tij ka edhe disa gra që nuk mbajnë shami. Ata janë ende të mirëpritur në festat familjare, thotë ai. « Ne jemi mësuar me të. »

Derniers articles