24.5 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Zvicra ngrit buxhetin për ushtrinë, por Serbia dhe Shqipëria rrezikojnë mbeshtetjen financiare nga Berna?

Redaktori i gazetës zvicerane ne shqip Le Canton27.ch ne biesedë me nje eprore të armates helvetike ne Kosovë – Swisscoy

Benrë,  25 qershor -Ndihma për Zhvillim per vendet e ballkanit, sidomso per Serbinë dhe Shqiperinë  Zvicra eshte duke rishyqyrtuar, për shkak rritjes se buxhetit ushtarak me 4 miliardë franga gjatë katër viteve të ardhshme, njofton gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Angazhim ushatark në Kosovë, Zvcrës i kushton 45 milionë franga në vit

Le Conseil fédéral propose un plafond des dépenses militaires de 25,8 milliards de francs pour la période 2025 à 2028. Le Conseil des Etats a décidé de le porter à 29,8 milliards. Cette augmentation doit permettre à l’armée suisse d’avoir rapidement plus de moyens à disposition.

Ushtria zvicerane duhet të ketë në dispozicion 4 miliardë franga shtesë për vitet 2025-2028. Komiteti Kombëtar kompetent e mbështet këtë propozim nga Këshilli i Shteteve. Por ajo e pezulloi vendimin e saj për çdo kompensim për këto shpenzime.

Mbështetja zvicerane për Shqipërinë dhe Serbinë rrezikon të anashkalohet
Departamenti Federal i Punëve të Jashtme tregon për herë të parë se cilat do të ishin pasojat e një programi kursimesh prej 2 miliardë franga zvicerane..

Këshilli i Shteteve provokoi një konflikt të ri në luftën për fondet e pakta federale. Në fillim të këtij muaji, ai vendosi të rrisë buxhetin ushtarak me 4 miliardë franga gjatë katër viteve të ardhshme dhe të kursejë gjysmën e tij në ndihmë zhvillimore.

Një fletë faktesh e pabotuar më parë nga Departamenti Federal i Punëve të Jashtme (DFAE), i kryesuar nga Ignazio Cassis, tregon tani se si mund të zbatohen shkurtimet prej 2 miliardë frangash.

SWISSCOY në Kosovë është, deri më sot, angazhimi më i rëndësishëm i Ushtrisë Zvicerane për promovimin e paqes. Që nga viti 1999, deri në 215 ushtarë për kontingjent kanë shërbyer në Forcën e Kosovës (KFOR). Spas gazetës zvicerane ne shqip Le Canton27.ch, angazhimi ushatark në Kosovë, Zvcrës i kushton 45 milionë franga në vit,

Rastësisht me kalendarin, Këshilli Federal i dërgoi Dhomave Federale, më 23 nëntor, mesazhin e tij për zgjatjen e pjesëmarrjes së Zvicrës në KFOR nga viti 2024 në 2026. Ai parashikon rritje të shpenzimeve vjetore nga 40 në 45 milionë franga. Berna gjithashtu dëshiron të jetë në gjendje të rrisë, gjatë mandatit, fuqinë e kontingjentit me një maksimum prej 30 ushtarësh, në mënyrë që të lejojë ushtrinë t’i përgjigjet nevojave të mundshme shtesë të KFOR-it.Entretien au bureau de la KFOR entre deux membres de l’équipe de liaison et surveillance.

Derniers articles