23.1 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Zvicerani Dick Marty, nën roje të forta për shkak kercnimeve për vdekje nga shërbimet serbe, per t’ja lene shqiptareve

Bernë, 9 prill -Një hetim ekskluziv nga “Mise au Point” (Focus) zbulon se, që nga dhjetori 2020, Dick Marty është vendosur nën mbrojtje shumë të lartë policore. Ish-prokurori, deputet në Dhomën e Kantoneve nga (FDP/Ticino) dhe raportues për Këshillin e Evropës, ishte kërcënuar me vdekje nga elementë radikalë të shërbimeve inteligjente serbe, rapottojne mediat zvicerane  dhe Le Canton27.ch

Sipas Dick Marty-t, “kërcënimi me sa duket vjen nga qarqe të caktuara të shërbimeve të inteligjencës serbe, të cilët i kërkuan botës së krimit, vrasësve profesionistë, të më likuidojnë thjesht për t’ua vënë fajin kosovarëve. Sa për vrasësit, ata do të ishin pjesë e “botës së krimit”. “Ka veteranë që specializohen në vrasje me urdhër, vrasje të porositura dhe kështu që nuk duhen shumë para për të vrarë dikë” (Dick Marty, under strong guard due to death threats Serbian services, to leave to Albanians?..)  Ministria e Shtetit nuk dërgoi një letër hetimi dhe DFAE nuk ndërmori asnjë veprim diplomatik me Beogradin, shkruan gazeta zvicerane Le Canton27.ch, duke ju referuar mediave helvetike.

Sipas mediave britanike, gjithçka filloi gjashtëmbëdhjetë muaj më parë, sipas Mise au Point, i cili arriti të fliste me Dick Marty në shtëpinë e tij në Ticino. “Më 18 dhjetor 2020, mora një telefonatë nga policia duke thënë se po kërcënohesha me vdekje dhe më thanë se do të më vinin menjëherë nën mbrojtje të rëndë policore,” thotë një person që në vitin 2007 denoncoi rrëmbimet dhe torturat jashtëgjyqësore të ushtruara nga CIA me bashkëpunimin e vendeve europiane pas 11 shtatorit. FedPol beson se ai është në rrezik të shkallës së pestë, maksimale dhe i sugjeron të ndryshojë identitetin dhe adresën. « Shkalla 5 duhet të zhduket, por për mua ishte plotësisht e përjashtuar, » dëshmon Dick Marty. “Kështu, ne mbetemi deri më sot në një shkallë shumë të lartë: shkalla 4. Nuk ka ekzistuar kurrë në Zvicër që dikush të qëndrojë kaq gjatë në një shkallë të tillë rreziku”.

Masa të jashtëzakonshme mbrojtëse

Nën mbrojtjen e shkallës së katërt, Dick Marty dhe gruaja e tij pritën oficerë policie « të armatosur rëndë » në shtëpinë e tyre për katër muaj e gjysmë. Duke e ditur se ai është nën vëzhgim, Ticino kufizon kontaktin dhe komunikimin e tij sa më shumë që të jetë e mundur. “Në fund të vitit 2020, ai më dërgoi një mesazh të koduar duke më kërkuar që të mos kontaktoja më me të”, konfirmon Franco Cavalli, një ish-anëtar i Këshillit Kombëtar Socialist, i cili është edhe miku i tij. “Është tronditëse të mendosh se kjo mund të ndodhë në Zvicër.”

Sot policët me rroba civile nuk janë më në detyrë. Por masat mbrojtëse janë po aq të rëndësishme. Shtëpia është e mbushur me kamera dhe e pajisur me një sistem alarmi dhe një dhomë të sigurt, një « strehë e sigurt » ku Dick Marty supozohet të fshihet në rast sulmi. Policia me rroba civile është në detyrë aty pranë.

Gjatë udhëtimeve të tij të rralla, Dik Marti vesh një jelek antiplumb, makina e tij është e blinduar dhe ai shoqërohet nga makina policie me rroba civile.

Ka veteranë që janë të specializuar në urdhër vrasjen, kështu që nuk duhen shumë para për të eliminuar dikë.

Dik Marti

Sipas Dick Marty-t, “Kërcënimi duket se vjen nga qarqe të caktuara të shërbimeve sekrete serbe, të cilët kanë kërkuar nga bota e krimit, vrasësit profesionistë, që të më eliminojnë mua thjesht për t’ua hedhur fajin kosovarëve. Sa i përket vrasësve, ata do të jenë pjesë e « botës së nëndheshme ». « Ka veteranë që specializohen në vrasje me porosi, vrasje me porosi, kështu që nuk duhen shumë para për të vrarë dikë. »

Sipas hetimit të Mise au Point, Policia Federale lëshoi ​​një alarm në dhjetor 2020 bazuar në informacionin e marrë nga agjencitë e inteligjencës zvicerane. Një burim konfidencial e informoi këtë të fundit për elementët e mëposhtëm, sipas një dokumenti të Ministrisë Konfederate të Shtetit (MPC) të siguruar nga Mise au Point: “Dick Marty do të vritet me urdhër të shërbimeve sekrete serbe. Vrasja e Dik Martit thuhet se iu ishte caktuar burrave serbë të cilët kishin qenë në misione të tilla për shërbimet sekrete serbe për një kohë të gjatë dhe ishin trajnuar prej tyre si « profesionistë absolut » që do të trajtonin atentatin « duke mos lënë gjurmë ». Një serb thuhet se ka kontrabanduar armë në Zvicër diku në dhjetor 2020. Për të tërhequr vëmendjen e mediave ndaj akuzës së Hashim Thaçit, atentati duhet të paraqitet se i atribuohet qeverisë shqiptare të Kosovës (ish-USC). për ta diskredituar atë ndërkombëtarisht”.

Diskreditimi i Kosovës

Në vendin e tij, 54-vjeçari Hashim Thaçi konsiderohet si hero i luftës së pavarësisë kundër Serbisë. Lideri politik i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK), asokohe President i Kosovës, ai dha dorëheqjen nga posti i tij në nëntor 2020 pasi u akuzua për krime lufte dhe krime kundër njerëzimit nga Gjykata Speciale (KJK) në Hagë. Ai aktualisht ndodhet në paraburgim në pritje të gjykimit.

Dick Marty, Raportues i Këshillit të Evropës, 16 dhjetor 2010 gjatë një konference për shtyp mbi trafikimin e dyshuar të organeve në Kosovë. [Philippe Wojazer – Keystone]Në vitin 2010, Dick Marty shkroi një raport për Këshillin e Evropës duke ekspozuar krimet e supozuara të kryera nga UÇK-ja, duke përfshirë trafikimin e organeve, një raport që hapi një hetim ndaj Hashim Thaçit.

Nacionalistët serbë nuk e kanë njohur kurrë pavarësinë e Kosovës, të fituar pas ndërhyrjes së NATO-s në vitin 1999.

« Me sa duket shërbimi civil dëshiron të më eliminojë mua për të kompromentuar kundërshtarin e tyre, kjo është absolutisht e papranueshme, » thotë Dick Marty Mise au Point. “Gjyqësori ynë duhet të përgjigjet fort dhe shpejt.”

Reagimi i autoriteteve

Që nga viti 2020, MPC dhe Fedpol kanë punuar shumë për të mbrojtur fizikisht Dick Marty. “I jam shumë mirënjohës të gjithë këtyre njerëzve, burra dhe gra që më ofrojnë mbrojtjen time, por është e qartë se kjo nuk mund të vazhdojë pafundësisht”, thekson ai.

Duke qenë se ky është një krim politik, MPC-ja duhej të merrte leje nga Këshilli Federal për të nisur një procedim penal, i cili filloi në gusht 2021.

Nuk ka të bëjë vetëm me mua. Të gjithë ata që kërkojnë të vërtetën meritojnë jo vetëm mbrojtje, por edhe drejtësi.

Por MPC nuk ka dërguar ende një letër hetimi dhe Departamenti Federal i Punëve të Jashtme (FDFA) nuk ka ndërmarrë asnjë veprim përmes kanaleve diplomatike për të zvogëluar kërcënimin. Në fillim të shkurtit, Dick Marty i shkroi FedPol-it me një kopje në MPC: “Unë u them atyre se ne nuk mund të vazhdojmë të kufizohemi në një mbrojtje të vetme objektivi pa një strategji neutralizimi të kërcënimit. Kjo nuk më shqetëson vetëm mua. …Çdo njeri që kërkon të vërtetën meriton jo vetëm mbrojtje, por edhe drejtësi. Ata meritojnë të ndiqen penalisht për ata që tentojnë të vrasin veten. nuk e durojme dot. Dhe unë mendoj se ne e bëjmë.  »

Pas letrës së tij, gjyqësori do të vendoste « të dërgojë policinë në Beograd në fund të prillit për të negociuar me homologët e tyre serbë », gjë që ish-prokurori i Ticino e konsideron të pamjaftueshme.

“Kjo do të thotë se prokurori federal nuk do të shkojë në Serbi dhe të bëjë kërkesë për ndihmë juridike dhe Berna do të refuzojë veprimet diplomatike. E gjithë kjo, pavarësisht nga prania e shenjave konkrete të vrasjes së planifikuar të ish-raportuesit të Këshillit të Evropës dhe senatorit zviceran nga shërbimet sekrete të një shteti të huaj dhe vrasësit profesionistë! “Ai proteston.

Një njeri si Dick Marty nuk duhet të lihet duarkryq. Jemi në sistemin zviceran të shtetit ligjor, ku shteti mbron qytetarët e tij nga kërcënimet e paarsyeshme.

Dominique de Buman, ish-anëtar i këshillit kombëtar dhe ish nënkryetar i PDC
Dominique de Buman, një ish-anëtar i këshillit kombëtar dhe një ish nënkryetar i PDC, beson se ekziston rreziku që situata të ngecë. “Një njeri si Dick Marty nuk duhet lënë pas. Jemi në sistemin zviceran të shtetit ligjor, ku shteti mbron qytetarët e tij nga kërcënimet e paarsyeshme. Mendoj dhe shpresoj që Konfederata nuk do të harrojë asnjë nga shërbëtorët e tij më të shquar.”

Frika nga një krizë ndërkombëtare?

A ka frikë Zvicra nga prishja e marrëdhënieve me Serbinë kur Berna është kandidate për një vend në Këshillin e Sigurimit të OKB-së? A ka frikë DFAE nga provokimi i krizës mes Prishtinës dhe Beogradit? Mise au Point pyeti FDFA-në nëse konsideratat politike shpjegonin mungesën e veprimeve diplomatike. Pa dhënë një përgjigje të qartë për këtë pyetje, zëdhënësi i DFAE-së Pierre-Alain Eltschinger u përgjigj: “DFAE është në kontakt me autoritetet partnere, kryesisht me Prokurorinë Federale dhe Policinë Federale. Lidhur me çështjen penale në vazhdim, duhet të kontaktoni MPC-në dhe për masa sigurie Fedpol-in”.

Mise au Point pyeti MPC-në se pse letra e kërkesës nuk ishte dërguar ende. Përgjigja e KPK-së është si më poshtë: “Përveç aspekteve kriminale, çështja ka të bëjë veçanërisht me sigurinë e njerëzve dhe ka edhe komponentë politikë për shkak të kontekstit të pretenduar transnacional. Kjo është arsyeja pse shërbimet e ndryshme federale dhe kantonale marrin pjesë brenda kompetencave të tyre përkatëse. Në këtë kontekst, Ministria e Shtetit Konfederatë, Fedpol dhe organe të tjera partnere kanë vendosur një sistem të gjerë masash.

Derniers articles