23.1 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Shqiptari në Zvicër tregon për Blick.ch se si te jemi te pamvarur nga Putini. Ja cfare po nderton ai..

Berne, 17 proll -Florent Murati (29) po rinovon rrënjësisht shtëpinë e tij në Hägglingen AG (Kështu bëhemi të pavarur nga Putini” (Florent Murati (29) unterzieht sein Haus in Hägglingen AG einer Radikalsanierung«So werden wir von Putin unabhängig ») eshte ky ritulli i se perditshmes Blick.ch qe shkruan per sukseset e nje shqiptari duke marrur si shembull se si duhet veperuar perballe Putini per ta mposhtur diktatorin rus, shkruan gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Furnizimi me energji i Zvicrës nuk është më i sigurt. Çmimet e karburanteve po çmenden. Papritmas varësia është një problem – veçanërisht ai i gazit të Putinit. Konfederatat duan të çlirohen nga kjo, siç tregon një sondazh aktual i Sotomo-s i porositur nga SonntagsBlick: 62 përqind janë në favor të ndalimit të importeve ruse të energjisë.

Lufta e gazit po nxit frikën e furnizimit. Tani zviceranët duan të kursejnë energji. Rinovimet e shtëpive po lulëzojnë

Vetëm: Alternativat fosile janë të rralla. Dhe në raste urgjente, çdo komb kërkon veten e tij. Dielli dhe era premtojnë vetë-mjaftueshmëri, por Zvicra e ka humbur tranzicionin energjetik. Çelësi nuk mund të rrokulliset thjesht – veçanërisht jo pas disa muajsh.

Ekziston një mënyrë e shpejtë: kurseni energji. Potenciali është i madh, veçanërisht në zonën e banimit. Sektori i ndërtimit ha 40 për qind të të gjithë energjisë. 1.8 milionë shtëpitë në Zvicër janë mesatarisht 45 vjeçare. Më shumë se gjysma janë të izoluara keq dhe ngrohen me vaj ose gaz. Deri më tani, vetëm një për qind rinovohet çdo vit.

« Rinovimet dhe sistemet e reja të ngrohjes janë mjetet më të shpejta dhe më efektive për rritjen e efikasitetit të energjisë, » thotë Bernhard Lanzendörfer (61), CEO i Saint-Gobain WeberAG. Gjithnjë e më shumë zviceranë e shohin kështu: kompania e Lanzendörfer është e specializuar në ndërtimin e zarfeve – librat e saj të porosive janë plot. « Kursimi i energjisë ka fituar masivisht në rëndësi, » thotë shefi. “Sepse lufta e Putinit po kërcënon furnizimin tonë me energji. Duhet të presim më të keqen”.

Rinovim rrënjësor

Florent Murati (29) është i vetëdijshëm për këtë. Kreu i një kompanie ndërtimi kuzhine bleu një shtëpi 50-vjeçare për familjen e tij prej katër anëtarësh në Hägglingen AG verën e kaluar. Tani ai po rinovon ndërtesën – rrënjësisht: fasadat janë të izoluara me kujdes, dritaret moderne mbrojnë nga humbja e energjisë. Një sistem diellor furnizon energji elektrike – duke përfshirë spinën për makinat elektrike në garazh – dhe ka njësi të ruajtjes së energjisë dhe një pompë ngrohjeje ajri në bodrum.

Automatizimi gjithëpërfshirës i ndërtesave lidh sistemet teknike dhe kontrollon funksione të tilla si muzika, alarmi dhe drita në një mënyrë që kursen energji.

Shtëpia e vjetër ishte dy kate. Tani Florent Murati po shton një të tretën në krye. Megjithatë, kati i ri zë vetëm 60 për qind të sipërfaqes – për shkak të shkallës së shfrytëzimit. “Nuk ka mbetur asnjë metër katror”, thotë Murati. Politikanët duhet të fillojnë me këtë levë, thotë Bernhard Lanzendörfer nga Saint-Gobain: “Rritjet energjike shërbejnë gjithashtu për të rritur përqendrimin. Politikanët duhet ta promovojnë këtë me një bonus shfrytëzimi.”, transmton gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Lanzendörfer ka një sugjerim tjetër specifik: “Ne kemi nevojë për një etiketë energjie për çdo shtëpi, siç e dimë nga frigoriferët dhe fshesat me korrent. Në këtë mënyrë, blerësit e shtëpive dhe qiramarrësit mund të përfshijnë efikasitetin e energjisë në procesin e tyre të vendimmarrjes.»

Më shumë pavarësi

Ky kriter po vihet gjithnjë e më shumë në fokus: “Vendimi ynë për të rinovuar ishte i duhuri”, thotë Florent Murati – veçanërisht duke pasur parasysh luftën në Ukrainë: “Në këtë mënyrë ne kursejmë para të mira dhe bëhemi të pavarur nga Putini dhe qeveritë e tjera autoritare.  »

Murati kombinon elementet qendrore të efikasitetit të energjisë, thotë Markus Flatt (42) nga firma konsulente për energjinë EVU Partners. “Renovimet në lidhje me prodhimin e vet të energjisë elektrike jo vetëm që garantojnë më shumë pavarësi. Ato gjithashtu shpërblehen, veçanërisht duke pasur parasysh çmimet aktuale të energjisë. Kjo u jep një shtysë të fortë sistemeve të reja të ngrohjes dhe rinovimeve.”

Grantet duhet të ndihmojnë

Çmimet e energjisë janë gjithashtu një mjet për të optimizuar më tej konsumin, thotë Flatt: “Sot, energjia elektrike kushton gjithmonë njësoj. Një fleksibilizim, i cili është më i orientuar drejt ngarkesës efektive të rrjetit dhe stinëve, do të ishte një nxitje e rëndësishme për një përdorim efikas të energjisë.»

Për përpjekjen e tij, Murati shpërblehet me grante. Qeveria federale po siguron një total prej katër miliardë frangash zvicerane për rinovime. Por politika konkrete energjetike bëhet në qytete dhe fshatra. Ata janë gati, thotë Katrin Bernath (49), këshilltare e qytetit të Schaffhausen dhe presidente e Energy City Zvicer.

‘Tani doni të ecni përpara. Por ato do të ngadalësohen nëse qeveria federale dhe kantonet nuk i kanë përditësuar ende kushtet kornizë, për shembull me ligjin e CO2.” Pyetjet rreth zbatimit specifik në komunitete shpesh harrohen, thotë Bernath.

Siç tregon shembulli nga Hägglingen, zbatimi i pakomplikuar dhe i shpejtë është vendimtar. Kur Zvicra po debaton për mungesën e afërt të energjisë dimërore vjeshtën e ardhshme, familja Murati tashmë do të jetojë në shtëpinë e tyre me efikasitet energjetik.

Derniers articles