24.5 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Po largoheni nga Zvicra për jashtë? Kujdes, mund ta humbasni lejeqendrimin (B ose C)

Gjenevë, 14 qershor -Leja juaj e qëndrimit (leja B) ose leja e themelimit (leja C) përfundon kur ju njoftoni largimin tuaj. Nëse largoheni nga Zvicra pa njoftuar largimin tuaj, leja juaj B ose C përfundon automatikisht pas gjashtë muajsh, njofton gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch duke ju referuar burimeve te Zyra Kantonale për Popullsi dhe Migracion.

Nëse ju jeni zviceran

Nëse largoheni nga Zvicra, ju kërkohet të regjistroheni në përfaqësinë zvicerane jashtë vendit të vendit tuaj të destinacionit. Njoftimi i nisjes është i detyrueshëm kur kohëzgjatja e mungesës është më shumë se 3 muaj.

Nëse ju jeni të huaj

Leja juaj e qëndrimit (leja B) ose leja e themelimit (leja C) përfundon kur ju njoftoni largimin tuaj. Nëse largoheni nga Zvicra pa njoftuar largimin tuaj, leja juaj B ose C përfundon automatikisht pas gjashtë muajsh. Megjithatë, është e mundur, në kushte të caktuara dhe me kërkesë të shprehur, të ruani lejen tuaj të qëndrimit ose të themelimit.

Aplikimi për leje për mbajtësin e lejes C

Leja juaj e vendosjes (leja C) mund të ruhet deri në katër vjet, në rast të qëndrimit të përkohshëm jashtë vendit për studime, kryerjen e shërbimit ushtarak, etj.

Kërkesa juaj për autorizimin e mungesës duhet të dërgohet në zyrë 30 ditë përpara nisjes suaj ose, më së voni, brenda gjashtë muajve nga nisja juaj.

1. direkt online nëse jeni i regjistruar për e-procedurat e administratës
Për të njoftuar nisjen tuaj nëpërmjet portalit e-démarches, thjesht plotësoni këtë formular online.

Ky formular duhet të plotësohet me informacion të saktë dhe të plotë. Kushdo që plotëson këtë formular me mashtrim i nënshtrohet ndjekjes penale. Ai gjithashtu vërteton se ka lexuar dhe pranuar rregullat dhe legjislacionin në fuqi.

Për të marrë një llogari të procedurave elektronike, mund të regjistroheni tani për të përfituar nga katalogu i plotë i shërbimeve online. Regjistrimi juaj do të hyjë në fuqi sapo ta keni finalizuar, pas marrjes së një letre rekomande.

2. me postë:
Në letër të thjeshtë, ju justifikoni kërkesën tuaj për mungesë, më pas e ktheni atë me postë të shoqëruar me formularin D – Njoftimi i nisjes dhe dokumentet e nevojshme mbështetëse (origjinali i lejes C dhe vërtetimi i pagesës së tarifës) në adresën e mëposhtme:

Leja kushton 65 franga për të rriturit dhe 30 franga për të miturit. Do t’ju jepet një certifikatë. Duhet ta ruani origjinalin derisa të ktheheni në Zvicër.

Leja juaj e mungesës nuk ju lejon të merrni një leje pune në kufi
Kërkesë për sigurim kthimi për mbajtësin e një leje B, i cili është shtetas i një vendi joevropian. Një leje qëndrimi e re mund t’ju lëshohet në rast qëndrimi të përkohshëm jashtë vendit, për maksimum 4 vjet, në emër të punëdhënësit tuaj ose për qëllime zhvillimi profesional.

Kërkesa juaj për sigurimin e kthimit duhet të bëhet 30 ditë para nisjes suaj.

 

Derniers articles