24.5 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Heqen masat strikte ne Zvicer, por jo edhe maskat në transport dhe vendet publike

Bernë, 14 shkurt -Pas konsultimit me kantonet, nga 17 shkurti po merr formë heqja e masave më të rrepta, përfshirë përfundimin e certifikatës Covid..Perkunder ketyre lehtesimeve, Këshilli Federal do të njoftojë heqjen e kufizimeve të reja të mërkurën. Një sondazh tregon se në fillim të vitit, 84% e të anketuarve ende mbështesin mbajtjen e maskës në transportin publik, njfdotn gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Më pak kundërshtarë të vaksinës

Këshilli Federal do të vendosë të mërkurën për masat e ardhshme shëndetësore që do të shfuqizohen në Zvicër. Pas konsultimit me kantonet, nga 17 shkurti po merr formë heqja e masave më të rrepta, përfshirë përfundimin e certifikatës Covid. Por zgjatja e përkohshme e mbajtjes së maskës së detyrueshme në vende të caktuara, përfshirë transportin publik, është një ide e përmendur shpesh nga qeveritë kantonale.

Ashtu si në pranverën e vitit 2020, një sondazh i publikuar, i kryer nga Instituti Sotomo dhe i porositur nga Zyra Federale e Shëndetit Publik (OFSP), tregon se në fillim të këtij viti, detyrimi për të mbajtur maskë në trena, autobusë ose tramvajet mbështeteshin ende nga 84% e të anketuarve. I publikuar këtë të shtunë në “Schweiz am Wochenende”, studimi u krye nga data 28 dhjetor deri më 1 janar në mesin e 5801 personave mbi moshën 18 vjeç nga të gjitha rajonet e Zvicrës.

Rezultatet e anketës zbulojnë gjithashtu mbështetje më të fortë për dozën përforcuese tek njerëzit mbi 65 vjeç (85% miratim) sesa tek moshat 18-34 vjeç (58%). Mesatarisht, 69% e të anketuarve thanë se ishin gati të merrnin një dozë të tretë të vaksinës. Sipas gjetjeve të sondazhit, 40% e njerëzve që janë gati të rriten do ta bënin këtë për të rinovuar certifikatën e tyre.

Këto shifra tregojnë gjithashtu një rënie të numrit të njerëzve që thonë se janë kundër vaksinave kundër Covid-19. Ndërsa ishin ende 22% tetorin e kaluar, kjo përqindje ra në 16% në fund të vitit, ndërsa sondazhet e mëparshme mbi këtë temë ishin të qëndrueshme. Sotomo sqaroi se arsyet e këtij zhvillimi janë të paqarta. Një hipotezë është futja e rregullit 2G (të vaksinuar ose të kuruar) i cili do të kishte inkurajuar më shumë njerëz të ndërmarrin hapin e vaksinimit.

Derniers articles