17.9 C
Berne
samedi 20/07/2024

Djemt nga Gostivari dhe Kosova qe po mbajne gjalle turizmin e Adriatikut te Kroacise!

Umag, 2 korrik -Qyteti pitotesk dhe turistik Umag qe shtrihet buze detit Adriatik njihet nder qytetet me te bukura ku gravitojne turistet vendor dhe te huaj, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Perkunder pandemiste ne ikje qe la pasoja ne ekonomite boterore duke prekur edhe gastronomin dhe turizmin ne plazhet, restaurantet, hotelet dhe rruget buze detit te Umagit jane te mbishura plot e perplote. Ne plazhin kryesore te Umagit mysafiret i presin djemt nga Kosova dhe Maqedonia V. Ne sherbim te klienteve shte veshtire t’i identifikosh ata se jane gjeraman, francez, italian, anglez, ukrainas, kroat apo shqiptar. Vetem kur i pyet ata tregijne se jane nga Kosova apo Maqedonia Veriore.

Hyme nje restaurant buze detit, na degjuan se po flasim shqip dhe na priten ne shqip : Mirrse keni ardhur. “Bujrum” cka po doni me ngrene, me pi. Pijet i keni nga Shtepia, ushqimin nga xhepi juaj, keshtu e filluam biseden duke qeshur me djelmoshat nga Vrepqishtja e Gostivarit te cilet mbajne Restauranti  -Embeltoren Istra ne Umag,

Ejup Mehmedi&Dr.Arif Mehmrdi nga Gostivari jane familjare dhe patrone qe e mbajne lokalin bize detit Adriatik ne Umag bashke me 10 punetore tjere!

Dr. Berin Veis poliglot, mjek ne Gostivar, akulloreshites ne Umag te Kroacise

anaxheri i lokakit Dr. Berin Veis rdhte stomatolog por per cdo vjet nga tre muaj ju ndihmon prinderve dyke sherbyer akullore, pije dhe embelsira thera turisteve nga mbare bota. Ai njeh 7-8 gjuhe, pese prej tyre, siq thote Berini, i ka mrsuar autodidakt. Pervte culin mind te themi se eshte ky stomatologu poliglot nga Vrapqishtja e Gostivarit ne Umage te Kroacise..

Ejup Mehmefi, shef i lokaki “Istra” ne Umag thote se “falemnderon Zotin se turistet nga mbare evropa kane nisur te pushtojne plazhet, por edhe lokaket tona. Me kete po verehet se sa ka penguar pandemia turizmin dhe pushimet verore. Ky malle po verehet nga radhet e gjata per akullore, pije: boze, limonada dhe embelsira, duhet alla gostivarqe..”

Ejup Mehmedi ne vazhdim shpjegon se kete biznes eckane tashme tradicional, te trashiguar nga te paret. “Gjyshi im ma babe ne plazhet e detit adriatik te Kroacise ishin nder te paret qe shrebyen ne plazhe me resaurante apo lokake tjera si kjo embeltore. Ne ketu jemi sot, ata ishin ne vitin 1956 dmth pata se me lidur une.. » thote ne vazhdim z.Mehmedi 57 vjeqar.

Dore e djatht ne sherbim te turisteve ne lokal ishin edhe kusherinj dhe vellezrit si Mert Veis soecialist i akulloreve i cili nje e hante per vete tri tjera i shitke, pastaj Hehab Hyseni po ashtu mjeshter i kebapave…

Per fund, kusherinjt nga Vrapqushtja e Gostivarit (Arifi dhe Ejupi) njihet ji vetem biznesmen tecsuksesshem ne Kroaci por edhe humanist te cilet ndihmojne pis bashkevendasve ketu ne Kroaci por edhe ne vendlindje kane kontribuonme ndihma ne ndertimin e shkollave, rrugeve etj.. dihet gjitnje duke menduar edhe per te varfurit dhe jetimat..

Derniers articles