26.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Deputetja zvicerane Qëndresa Sadriu: Nuk është e drejtë as mirë qe në këto momente te bëjmë krahasime mes Ukrainës dhe Kosovës, por te solidarizohemi me popullin ukrainas!

Deputetja zvicerane Qëndresa Sadriu (ZH) ne bisede me redaktorin e gazetes zvicerane Le Canton27.ch (Photo: Le Canton27.ch) 

Zurich, 8 prill -« Mendoj se politikes duhet dhene kohë. Nuk mund te bëjne mrekullira per nje vit as qeveria e Albin Kurtit e as ndonje qeveri tjeter ne bote. Aq me teper ne Kosovë nevoitet kohe dhe ky vend ta marr veten, te funksionoj shteti juridik, aq me teper kur dihet se ne cfare gjendje ishte Kosova keto 20 vitet e fundit. Për mua si deputete zvicerane, eshte ajo se ne Kosovë ka bere nje hap shumë të madh, sepse populli u ngrit, e humbi durimin dhe tha stop, mjaft më lojës me Kosoven tonë. Nevoiten njerez serioz dhe te shkolluar per ta drejtuar shtetin.. », ka thenë deputetja Sadriu ne intervisten ekskluzive për gazeten zvicerane Le Canton27.ch

Qëndresa Sadriu eshte nnje e re zvicerane me origjine shqiptare, anetare e Partisë Socialdemokrate (PS) e cila para tri vitesh (24.03.2019) u zgjodh deputete në Parlamentin e Kantonin të Zurichut,  që ka një peshë  shoqërore dhe ekonomike ne Zvicër. Qëndresa bëhet e para shqiptare në përgjithësi e zgjedhur në Parlamentin  e Kantonit të Cyrihut, parlament ky me me influence të madhe në vend qe tubon 180 deputete, shkruan gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Deputetja zvicerane  Qëndresa Sadriu: Ne si zvcerane dhe shqiptare duhet ndihmuar sot Ukrainen, sikur dje Kosovën! 

Qëndresa Sadiu e cila ka mbaruar Shkollën e Lartë Pedagogjike, sot eshte asistente e stomatologut, e cila paralel ajo studion socialogjine ne Universitetin e Zurichut.

Deputetja zvcierane znj. Sadriu me origjine nga Kosova fillimisht ne biesede per gazeten zvicerani Le Canton27.ch tregon se « deputete ne Kanton jam qe tri vite, kurse si poltikane qe shtate vite, dmth qe nga viti 2019 i kam hyre politikes zvicerane.. ». Ajo më herët është zgjedhur asambliste në qytetin e Opfikonit të kantonit të Cyrihut dhe e cila ushtron funksionin e kryetares së Asamblesë në qytetin Opfikon.

Se si i lindi t’ju rreket politikes ne Zvicër, ajo shpjegon se « ideja per t’u marrur me politike me lindi thaujse nga gjitha anët. Isha e frymëzuar nga disa faktor,  nje per  të ndihmuar integrimin e mire bashkëkombasve te mi ketu ne Zvicer, pastaj nga prinderit, famljaret  e mi, sidomos gjyshi i cili para dhe pas luftes ner Kosovë ka  qene gjithnje aktiv, ju ka perkushtuar refugjateve te zhdukurve ne Kosovë dhe viteve te fundit me eksodin. »

Ne vazhdim deputuetaj e kantonit te Zurichut znj.Qendresa ka folur edhe për rolin e  Zvicres ne Kosovë dhe ballkan, sipas te ciles Zvicra paralel me vendet tjera te BE-së ndoshta edhe me shume ka bere për Kosovë, dhe shqiptaret ne ballkan.

« Zvicra ishte nder vendet e para qe njohu pamvaresine e Kosovës. Pastaj gjate luftes priti rreth 60 mije refugjate nga Kosova,  qe na e perkujojne keto dite imazhet e refugjateve nga Ukraina ne drejtim te Zvcrës. Pastaj u angazhua ushtarakisht me Swisscoy ne kuader te NATO-s per te vene paqen dhe stabilitetin ne rajon. Veq ketyre Zvicra Kosoven dhe Shqiperine e ka ivestuar gati me nje miliardë franga, mjete keto per te ndihmuar keto dy vende ne integirme evropiane dhe zhvillim.. », ka shtuar deputetja nga Zurichu  znj.Qëndresa Sadriu.

Deputetja zvicerane: Kosova sot eshte ne duar te sigurta, si kurre njëhere me parë, me nje qeveri serioze dhe te shkolluar 

Se si e shef situaten aktuale ne Kosovë pas nje viti te Qeverise Kurti deputetja zvicerane znj. Qendresa Sadriu e ka cilesuar te shume të mire, stabile politikisht dhe konomikisht, korrupcioni ne renie, me fare se kurre integrimeve pro evripaane dhe eroatlantike »

« Mendoj se politikes duhet dhene kohë. Nuk mund te bëjne mrekullira per nje vit as qeveria e Albin Kurtit e as ndonje qeveri tjeter ne bote. Aq me teper ne Kosovë nevoitet kohe dhe ky vend ta marr veten, te funksionoj shteti juridik, aq me teper kur dihet se ne cfare gjendje ishte Kosova keto 20 vitet e fundit. Qeveria e Kurti duhet t’i jep prioritet luftes kunder korrupcionit dhe papunesise, pra duke hapur vende te lira te punes për te krijuar kushte per jetesë dhe perspektive, sidomos për te rinjt per te ndaluar eksodin e tyre ne drejtim te Zvicres apo vendet e tjera perendimore.. Per shembull ketu ne Zvicer per te ndyshuar situaten apo aporvuar nje kerkese nevoitet se paku dy vite, tri apo pese e dhjete vite deri sa te realizohet. Për mua si deputete zvicerane, eshte ajo se ne Kosovë ka bere nje hap shumë të madh, sepse populli u ngrit, e humbi durimin dhe tha stop, mjaft më lojës me Kosoven tonë. Nevoiten njerez serioz dhe te shkolluar per ta drejtuar shtetin.. », ka thenë deputetja Sadriu ne intervisten ekskluzive për gazeten zvicerane Le Canton27.ch

Sadriu: Ne Zvicer kemi nje diaspore te mrekullueshme, shembull integrimi per komunitetet e huaja

Se a eshte e kënaqur me integrimin e shqiptareve ne Zvicër deputetja Qëndresa Sadriu ne vazhdim ka pohuar se « intgrimi eshte ne proces i gjate dhe i gjere, por sa i perket integrimit te shqiptareve ne Zvicer, mund te them se jam i kenaqur, bile mund te jene shembull per te huajt tjere, kete e thone edhe vete autoritetet helvetike. Ne si komunitet sot me i madh në Zvicer, kemi ardhur qe me shume nje gjysem shekulli, por familja ime, moshataret e mi qe dy decenie, e dine tere bota per cka,  te ndjekur, te debuar nga regjimi serb, nga lufta, fillimisht per te punuar, ndersa sot jemi bere pjesë e shoqerise dhe politikes zvicerane per ta drejtuar komunen, kantoni dhe shtetit. »

« Dikur, pas lufte flisnim me te madhe per integrimin e shqiptareve here here ngecjen e tyre në Zvicer, por gjenerata e ime sot nuk flasin aq per integrim, por per ndertim dhe zhvillim te Zvicres. Per ingermim mund te behet gjithmonë shume e më shume, sepse njeriu kurre nuk eshte i kenaqur me aq, por gjithnje insiston me shume e me mire, e me mire.. Derisa dikur neve na integronin zviceranet, tashme ne po integrojme veten, madje edhe te huajt, kjo eshte suksese per ne. Sot jemi te kenaqur me shqiptaret ne Zvcer, ne përgjithesi me diasporen shqiptare te cilet jane bere ambasador, duke i dhene imazh te mire te orgjines se vendit te tyre, qofte ne nga Kosova, nga Maqedenia Veriore, Shqiperia apo Lugina e Preshevës..  » ka  thene per gazeten zvicerane Le Canton27.ch deputetja zvicerane Qendresa Sadriu, me origjine shqiptare.

Zvicra nëse eshte neutrale, nuk don te thote që ajo te jete indeferent edhe perballe krimeve dhe masakrave sot ne Ukraine, siq kishte vepruar dikur ne Kosovë!

E pyetur pse Putin e përmend shpesh Kosoven, ose pse Moska insiston te krashasajo Ukrainene me Kosovën dhe sa ehstze i drjeter ky komperacion  ne fujnd depuatatjn zvcerane znj. Qendssa Sadiu ka pohuar se « krahasimet e tilla nga Moska kane prapavijen e vete, por ne megjithate nuk duhet fokosuar ne krahasime te tille, ne propganden ruse, por ne situaten atkuale ne Ukrainë, për t ju ofruar ndihmë viktimave te luftes, refugjateve, te zhvendosurve..Pra sot kur Ukraina po përballet me lufte, bombardime, dhe vrasje te perditshme me plote viktima, nuk eshte momenti te behen krahsasime te tilla por te solidaruizohemi me populli ukarainas. Lufta se ehste gje e mire, prandaj ne si zvicerane dhe shqiptare ne Zvicer duhet te ndihmojme popullit ukrainasit sot, sikur dje popullm e Kosovës. Ky solidarizmi eshte i madh po verehet diteve te fundit nga e tere bota, nga gjithe popujt e shtypur dhe okupuar siq ishin ne dikur ne Kosovë, solidarizim që po behet nga kater anet e golbit  me Ukrainen duke kundershtuar invasionin rus mbi shtetin demokartik te Ukrainës. »

Zvicra nëse eshte neutrale, nuk don te thote që ajo te jete indiferent dhe te qendroj duarkryq, aq me teper kur Zvicra njihet si nje vend humanitar, perballe krimeve dhe masakrave sot ne Ukraine, siq kishte vepruar dikur ne Kosovë, ka thëne ne fund deputetja zvicerane me origjine nga Kosova znj.Qendresa Sadriu.

Derniers articles