17.9 C
Berne
samedi 20/07/2024

Për mjekët, Kosova, megjithatë mbetet vendi me i preferuar ne ballkan. Më shumë se 1000 mjekë largohen nga Serbia për çdo vit

Bernë, 8 nentor -Nese lexojme titituj e gazetave te vendeve fqinje sikur te Serbisë (Srbiju godišnje napusti više od 1.000 lekara) ashtu edhe te Maqedonisë se v., Bosnjes, Kroacisë, Malit te Zi apo edhe Shqipërisë.. ku qindra mjeke zhduken nga vendet e tyre per cdo vit, por sipas nje analize, për mjekët, Kosova, megjithatë mbetet vendi me i preferuar ne ballkan., njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch 

“Shumë prej nesh i kujtojmë kohët kur për shkak të sëmundjes na është dashur të blejmë ilaçe, fasha, gjilpërë, shiringë, që mjeku të na bëjë terapinë në një institucion shëndetësor, ajo kohë do të vijë sërish, por nuk do të ketë një në qendra shëndetësore dhe spitale, do të duhet ta trajtojmë veten”, thotë doktor Rade Paniq në një intervistë për Nova.rs, në të cilën paralajmëron mungesën në rritje të punëtorëve shëndetësorë në vendin tonë, jo vetëm për shkak të daljes jashtë vendit. , por edhe për shkak të sëmundjes, vdekshmërisë së lartë, por edhe shkarkimeve që marrin ata që janë të papërshtatshëm për autoritet.

Më shumë se 1000 mjekë largohen nga Serbia për çdo vit (Srbiju godišnje napusti više od 1.000 lekara) 

Sipas  gazetë zvicerane ne shqip Le Canton27.ch  Në kohën e pandemisë së koronavirusit, kur mjekët, specialistët, si ari i thatë, më shumë se 1000 prej tyre u larguan nga Serbia brenda një viti, sipas Unionit të Mjekëve dhe Farmacistëve SLFS. Një nga treguesit është evidenca se sa mjekë kërkojnë çdo vit një certifikatë të praktikës së mirë, të lëshuar nga Dhoma e Mjekësisë, pa të cilën nuk mund të punojnë jashtë. Numri i certifikatave të lëshuara rezulton të jetë SLFS, por një numër i madh punonjësish shëndetësorë largohen pa këto letra.

Nuk mund të gjesh të dhëna të sakta për mjekët që janë larguar nga Serbia në pesë vitet e fundit në asnjë institucion shtetëror dhe Sindikata e Mjekëve dhe Farmacistëve ka marrë një listë vjetore nga Oda e Mjekëve të Serbisë (LKS), vetëm ata që kanë kaluar kufirin me çertifikatat në kërkim të pagave më të larta, por edhe me respekt në vendin e punës, po për ata që u larguan pa letra… Gjithashtu, të dhënat për numrin e mjekëve të punësuar në institucionet shtetërore në Serbi nuk përputhen me ato të Shërbimit Kombëtar të Punësimit. as me fjalët e ministrit të Shëndetësisë Zlatibor Lonçar.

“Në mesin e prillit 2020, ministri deklaroi se në vetëm dy javë janë punësuar më shumë se 2500 mjekë dhe infermierë të rinj. Fjalët e tij mund të kontrollohen lehtësisht duke pasur një pasqyrë se sa studentë kanë mbaruar Fakultetin e Mjekësisë, sa kanë punuar në një vend të caktuar para dhe pas deklaratës së tij dhe sa janë ende në Byro. Mirëpo, as këto nuk janë të dhëna të qarta, sepse në institucionet tona nënshkruhen kontrata të ndryshme të çuditshme, siç është kontrata e vullnetarëve, e cila nuk ekziston askund në botë. Nuk ka të dhëna të sakta, dimë vetëm se në shumicën e qendrave shëndetësore ende mungojnë okulistë, fiziatër, gjinekologë… Pediatër gjithnjë e më pak, dhe anesteziologët janë bërë emër. Që nga pandemia dëgjoj nëpër spitale se sa kolegë, infermierë dhe mjekë kanë shkuar në kompani private dhe një pjesë e madhe e tyre nuk punojnë më në shëndetësi, nuk durojnë dot stresin dhe vdekshmërinë. Shumica prej tyre kanë shkuar jashtë shtetit prej kohësh ose kanë në plan të shkojnë, jo vetëm për para, por edhe për respekt në vendin e punës, i cili këtu nuk ekziston”, thotë doktor Rade Paniq, kryetar i Sindikatës së Mjekëve. dhe Farmacistët e Serbisë.

Sipas të dhënave të SHKP-së, nga marsi deri më 31 maj 2020, në institucionet shtetërore shëndetësore në Serbi janë punësuar 2280 persona, nga të cilët vetëm 700 mjekë (shumë më pak se 2500). Pyetja është se ku dhe cilët janë personat e punësuar?

Meka për punëtorët shëndetësorë nga Serbia është, siç e dimë të gjithë prej kohësh, Gjermania, ndërsa vitet e fundit ata kanë shkuar në vendet skandinave, Austri, Zvicër, por edhe Slloveni dhe Kroaci.

“Gjithnjë e më shpesh shkojnë në vendet e rajonit, në Slloveni, madje edhe në Kroaci. Kroatët kanë kushte shumë më të mira për mjekët në krahasim me ne. Paga mesatare e tyre është dukshëm më e lartë dhe kushtet në të cilat punojnë janë ato që respektohen në BE. Problemi ynë kryesor është mosrespektimi i ligjit. Kjo është një nga arsyet e largimit, nuk është vetëm çështje parash. Evropa do të thotë të respektosh ligjin. Drejtorët tanë të institucioneve sillen sikur babain e tyre ua ka lënë trashëgim babai. Ata nuk e kuptojnë se janë shërbëtorë të popullit nga paratë e të cilit jetojnë. « Pothuajse të gjithë kanë të drejtë për autoritetet dhe kolegët e papërshtatshëm detyrohen të largohen vetë ose të ndajnë shkarkimet për shkak të mosbindjes, » thotë Dr. Panic, transmeton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Largimi i mjekëve nga vendi duhet të jetë informacion publik në dispozicion të të gjithëve, por qeveria fsheh numrin e duhur.

 

Derniers articles