20.4 C
Berne
mardi 18/06/2024

Zyrtare: Lugina e Preshevës me mbi 100 mijë shqiptare. Kurse jashta Lugines, ne qytete tjera te Serbise (në Beograd 5 mijë) dhe diaspore jane edhe 80 mije tjerë

Preshevë, 30 tetor -Procesi i regjistrimit të popullatës dhe amvisërive i filluar me 1 tetor në Serbi, e që është paraparë të zgjas deri më 31 tetor, në Luginë të Preshevës po thuaj ka përfunduar në të gjithë vendbanimet shqiptare.

Procesi sipas përfaqësuesve të Komisionit Komunal për Regjistrim, është zhvilluar pa ndonjë problem, ndërsa rezultatet preliminare i përgënjeshtrojnë autoritet shtetërore të cilat shqiptarët i konsideronin vetëm 5200 banorë, në bazë të regjistrimit të 2011–tës. Sidopqopfte, sipas regjistrimit te fundit, përkjuinder presionit, eksodit, spastrimeve etnike doli zyrtarisht se Lugina e Preshevës ka mbi 100 mijë shqiptare. Kurse jashta Lugines, ne Serbi (vetem në Beograd 4.985 edhe pse dikur kishte mbi 100 mije) dhe diaspore jane edhe 80 mije tjerë, shkruan gazeta zvicerane Le Canton27.ch

“Rezultatet preliminare janë se në komunën e Preshevës me të gjitha 35 vendbanime jetojnë 58850 qytetarë rezident dhe jorezident në 11573 amvisëri. Sipas informatave që i kam Bujanoc ka diku mbi 54000 qytetarë, ndërsa Medvegja mbi 8300 qytetarë”, deklaroi për gazeten zvicerane ne saqhop Le Canton27.ch  z.Ragmi Mustafi, kryeetar i KKSH-së. Kete informacikon ne ka konfrimuar edhe Hevzi Ramadani, kryetar i Komisionit Komunal për Regjistrim.

Qytetarët në Preshevë, iu kanë përgjigjur masovikisht regjistrimit. Ata jane shprehur të kënaqur që janë regjistruar të gjithë edhe ata që jetojnë këtu e edhe familjarët e tyre që jetojnë në diasporë.

Megjithse edhe ky regjistrim realisht nuk ka mundur t’i përfshije te gjithe shqipatre ne Serbi dhe diapsore, sepse sot vetme ne Beograd jeotjne dhe vprojjhne mbi 5000 shiptare. Njekohesisht nga 170 komuna sa ka ne serbi, vetem ne 15 nujk ka shiptare. Nese shifres 100 mije shipatre sa jane rtegjistruar i shtojme edhe numrin e diaspores qe nuk arritne te regjistrohen paydshim, numri i sakt mund te del mbi 200.000 shqiptare ne Serbi, përfhsire edhe ata (100 mije) ne trri komunat shqiptare ne Medvegje, Bujanoc dhe Presheve, shkruan gazeta zvicerane Le Canton27.ch gazetari i se ciles ka ndjekur procesin e regjistrimit drejtpersderjeit në rajon.

Rezultatet e para zyrtare Enti për Statistika i Serbisë pritet t`i bëjë publike nga fundi i nëntorit, ndërsa ato përfundimtare më së voni deri në fundin e prillit të vitit 2023. Procesi i regjistrimit në tri komunat e Luginës së Preshevës është monitoruar në vazhdimësi nga përfaqësuesit e misionit të OSBE-së në Serbi.

Rezultati i regjistrimit te popullsise ne Luginen e Presheves « patate » e nxehte për Beogradin..as me rrejte, as mos me rrejte…
« Javen e ardhshme do vazhdoj masakrimi i shqiptareve nga Beogradi kesaj radhe me numrin e shqipareve etnik ne Lugine, duke i zvogeluar ata sipas programit te Serbisë te spastrimeve entike ne dy fronte ne terren (permes eksodit) dhe shtrembërimin e statistikave nga regjistrimit të fundit të popullsise i cili edhe zyrtarisht tashme po dihet ka kaluar shifren 120.000.. » kane then anlsitet nga Presheva për gazeten zvicerane Le Canton27.ch
Sipas tyre « Ditev te ardhshme nis « lufta » me shifra mes Beogradit dhe Preshevës ne numrin e shqitareve ne Luginë…Vucic edhe nese zvogëlon shifrat e shqiptareve ne Lugine, ai do i zvogeloj pak. Nuk guxon te zvogel shume, sepse atehere del ne tjeter teme duke e «zbuluar» spastrim etnik, ne anen tjeter me treguar realitetin edhe ket nuk guxon, sepse shqiptaret pastaj do te kshyren ndryshe nga faktori nderkombetar… »
Nga regjistrimi i popullsise ne del se shqiptaret ne Luginen e Preshers mbeten shumice perkunder eksodit masiv te provokuar nga Beogradi, duke deshmuar se jane dy fishe me shume dhe me te diskriminuar, se sa serbet ne Kosovë. Kjo i bie hyp se t’vrara, zhdryp se te vrava !

Edhe sipas përfaqësuesve politik nga Lugina, kësaj here thonë se regjistrimi ka dëshmuar se në tri komunat, Preshevë, Bujanoc e Medvegjë, janë mbi 100 mbi banorë shqiptarë.

Derniers articles