24.5 C
Berne
samedi 10/06/2023

Zvicra stabile, por në Evropë dhe në botë, situata politike dhe e sigurisë është e paqëndrueshme, konfuze dhe frazhile

Berne, 18 dhjetor -Situata ndërkombëtare, ku mbretëron pasiguria, po evoluon me ritme të shpejta. Kështu është edhe për politikën e sigurisë së vendit tonë dhe për kërcënimet dhe rreziqet me të cilat përballet. Si në Evropë ashtu edhe në botë, situata e politikës së sigurisë është bërë më e paqëndrueshme. Edhe pse këto nuk kanë ndryshuar rrënjësisht vitet e fundit, ato megjithatë janë zhvilluar dhe madje janë forcuar, konfuze dhe e paparashikueshme, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch due, ju referuar nje raporti te DFJP.

Mënyra e menaxhimit të politikës së sigurisë ndërkombëtare është bërë më e vështirë dhe mbrojtja e interesave të pushtetit edhe më e theksuar. Përkeqësimi i bashkëpunimit shumëpalësh dhe strukturave ndërkombëtare të sigurisë është intensifikuar, si dhe përdorimi i të ashtuquajturave mjete hibride të menaxhimit të konfliktit.

Dixhitalizimi dhe ndërlidhja gjithnjë e më e shpejtë kanë shumë përfitime, por kanë rritur gjithashtu cenueshmërinë e shtetit, ekonomisë dhe shoqërisë. Konfliktet e armatosura dhe krizat në periferi të Evropës jo vetëm vazhdojnë, por pjesërisht janë përkeqësuar. Ngjarjet ekstreme të motit janë në rritje me ndryshimet klimatike dhe rreziqet e pandemive janë vërtetuar vërtet me pandeminë COVID-19.

Në thelb, kjo është situata aktuale e paraqitur në Raportin e Politikës së Sigurisë 2021, të cilin Këshilli Federal e miratoi më 24 nëntor 2021.

Bazuar në një analizë të thellë, raporti i ri paraqet interesat dhe objektivat e politikës zvicerane për vitet e ardhshme dhe se si synon t’i arrijë ato. Ky raport përcakton nëntë objektiva që do të ndiqen si prioritet gjatë viteve të ardhshme.

Kjo perfshin: të forcojë zbulimin e hershëm të kërcënimeve dhe krizave; për të vënë theksin më të madh në kërcënimet hibride, duke përfshirë modernizimin e mjeteve të ushtrisë; rritja e mbrojtjes kundër kërcënimeve kibernetike; të ndërmarrë veprime kundër dezinformatave dhe përpjekjeve për të ndikuar; të forcojë qëndrueshmërinë dhe sigurinë e furnizimit.

Për secilin prej këtyre objektivave, ai rendit masat specifike që do të zbatohen gjatë viteve të ardhshme. Fushat e ndryshme politike (politika e jashtme, politika ekonomike, informacioni dhe komunikimi) dhe instrumentet (ushtria, mbrojtja e popullatës, shërbimi i inteligjencës, policia, administrata federale e doganave, shërbimi civil) bashkojnë përpjekjet e tyre për këtë qëllim.

Pasojat e luftës në Ukrainë

Lufta në Ukrainë ka pasoja afatgjata për sigurinë në Evropë dhe më gjerë. Më 7 shtator 2022, Këshilli Federal miratoi një raport plotësues të Raportit të Politikës së Sigurisë 2021. Sipas këtij raporti, ai dëshiron – duke respektuar neutralitetin – të drejtojë politikën e sigurisë dhe mbrojtjes të Zvicrës në një mënyrë më sistematike se deri tani, drejt bashkëpunimit ndërkombëtar. Për më tepër, modernizimi i kapaciteteve dhe mjeteve të ushtrisë duhet të përshpejtohet.

Derniers articles

Ismajl Kadare: Tirana dhe Prishtina duhet jo vetëm të shqetësohen, por të veprojne me shumë për shqiptaret e diskriminuar në Luginën e Preshevës

EKSKLUZIVE - Prishtinë, 8 qershor -Shkrimtari yne i njohur me renome botërore, z.Ismajl Kadare po merr pjesë në edicionin e 23-të Panairit të Librit...

Stano nga BE ja ben « dardhe » Edi Ramës rreth nje far drafti të tij për Kosovën. Brukseli i përgjigjet Ramës se « Falemnderit, por ne...

BE vlerëson kontributin e Shqipërisë, por për Asociacionin vetëm në kuadër të dialogut ndërmjet Kosovës dhe Serbisë Lidhur me përgatitjen e draft-statutit për Bashkimin e...

Ish-komandanti i NATO-s, gjenerali Wesley Clark në Prishtinë: Ështe e drejtë e Kosovës që të forcojë sovranitetin e saj dhe të kontrollojë veriun si...

Prishtinë, 9 Ish-komandanti i NATO-s, gjenerali Wesley Clark, ne bisede me redaktorin per marëdhënie nderkombëtare te gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch ka thënë...

Nefail Maliqi: Me Vokrrin ne seline e UEFA-s, punuam bashk me vite te tera derisa ja arritem qellimit. Ai mbetet ambasador i futbollit kombetar...

Para pese vitesh (3 maj 2016) gazetari yne Nefail Maliqi kumton lajmin i pari nga selia e UEFAs, rrespektvisht nga Asambleja e Pergjtishme e...

Pas terrorit në Serbi kundër fëmijeve, vazhdon në Francë. Terroristi me kryq n’qafe Abdalmasih H. bërtiti « Në emër të Jezu Krishtit », pasi masakroi fëmijet...

Gjeneve, 9  qershor -Katër fëmijë, në veçanti, u plagosën me thikë gjatë një sulmi, të enjten, 8 qershor, në Annecy (Haute-Savoie). Pas terrorin kunder...