18.8 C
Berne
jeudi 6/10/2022

Zvicra shenoi 20-vjetorin e anetaresimit te saj ne OKB. Presidenti Cassis: Sot është një ditë e veçantë dhe historike per vendin tonë

Gjenevë, 10 shtator -Më 10 shtator 2022, Presidenti i Konfederatës Ignazio Cassis, në prani të trupit diplomatik të huaj, festoi 20 vjetorin e pranimit të Zvicrës në OKB duke përuruar në Melide (TI) një model të Palais des Nations, një simbol. të multilateralizmit të fortë dhe një nderim për Gjenevën ndërkombëtare. Një vështrim prapa në atë që Zvicra ka arritur deri tani, një pasqyrim i ndjenjave të kohës dhe sfidave të reja në periudhën aktuale të krizës, njofton gazeta zvicerane Le Canton27.ch

« Njerëzit kishin absolutisht të drejtë! »

“Sot është një ditë e veçantë: pikërisht njëzet vjet më parë, Zvicra iu bashkua Kombeve të Bashkuara”, deklaroi Presidenti i Konfederatës Ignazio Cassis para anëtarëve të trupit diplomatik të huaj në Zvicër, të cilët iu përgjigjën ftesës së tij. Për këtë rast, Ignazio Cassis solli rreth 100 diplomatë nga e gjithë bota në sitin Swissminiatur në Melide. Në qendër të parkut, ai përuroi në prani të Drejtoreshës së Përgjithshme të Zyrës së Kombeve të Bashkuara në Gjenevë, Tatiana Valovaya, një model të Palais des Nations, selisë kryesore evropiane të OKB-së.

Modeli i Palais des Nations i inauguruar në sitin Swissminiatur në Melide (TI) mishëron rëndësinë e multilateralizmit në skenën ndërkombëtare si dhe veprimin e Gjenevës ndërkombëtare.

Modeli i Palais des Nations mishëron rëndësinë e multilateralizmit në skenën ndërkombëtare, veçanërisht në këtë kohë krize ku komuniteti global duhet të tregojë solidaritet. Zvicra, e cila nuk ka moto zyrtare, përdor me lehtësi frazën latine « Unus pro omnibus, omnes pro uno » (lat. « Një për të gjithë, të gjithë për një »), e cila zbukuron kupolën e Pallatit Federal në Bernë. “Kjo formulë pasqyron traditën humanitare të Zvicrës, por edhe thirrjen e Kombeve të Bashkuara për të krijuar multilateralizëm efektiv”, saktësoi Presidenti i Konfederatës në Melide.

Roli kryesor në formësimin e Axhendës 2030

Që nga anëtarësimi në OKB, Zvicra ka luajtur gjithashtu një rol udhëheqës në zhvillimin e Axhendës 2030 dhe 17 Objektivave të saj të Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDG). Axhenda 2030 shërben si një kornizë për zgjidhjen e sfidave të mëdha globale si varfëria ekstreme, ndryshimet klimatike, shkatërrimi i mjedisit, siguria ushqimore dhe krizat shëndetësore. Axhenda u miratua në vitin 2015 nga 193 shtete anëtare të OKB-së, të cilët deklaruan gatishmërinë e tyre për të arritur SDG-të së bashku deri në vitin 2030.

Fatkeqësisht, lufta në Ukrainë dhe kriza COVID-19 tani po e bëjnë më të vështirë arritjen e Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm. Që ato të arrihen, nevojiten përpjekje të mëdha nga ana e komunitetit botëror dhe Zvicra luan një rol aktiv në këtë në kuadër të OKB-së. Në mesin e korrikut 2022, ajo prezantoi raportin e saj kombëtar mbi zbatimin e Agjendës 2030 në nivel të politikës së brendshme. Sipas Jacques Ducrest, delegat i Këshillit Federal për Axhendën 2030, Zvicra është në rrugën e duhur, por duhet të lëvizë me shpejtësi.

Burrat dhe gratë zvicerane në OKB

Më shumë se 1000 burra dhe gra zviceranë tani punojnë për OKB-në dhe i ofrojnë asaj ekspertizën e tyre. Gati gjysma e tyre janë të pranishme në nivelet e larta dhe në pozitat më të larta drejtuese. Në vitin 2010, ish-kreu i FDFA dhe DEFR mori postin e Presidentit të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, më e larta në Kombet e Bashkuara. “Ishte një mundësi për mua që t’u dëshmoja bashkëqytetarëve të mi se është e mundur që Zvicra të marrë shumë më tepër përgjegjësi në nivel ndërkombëtar pa hequr dorë nga vlerat tona themelore”, kujton ish-këshilltari federal.

Zvicra dhe OKB

Objektivat e politikës së jashtme të Zvicrës, të ankoruara në Kushtetutë, janë në përputhje me ato të OKB-së: paqja dhe siguria në botë, respektimi i të drejtave të njeriut, ndihma për popullsinë në nevojë, luftimi i varfërisë dhe promovimi i zhvillimit të qëndrueshëm. Një shtet i vetëm nuk mund të përballet me sfidat e sotme globale dhe aq më pak t’i zgjidhë ato. Në këtë kontekst, Kombet e Bashkuara, si platformë për komunitetin ndërkombëtar, bëjnë të mundur dialogun, zhvillimin e ideve të reja dhe vendosjen e normave. Në kuadër të OKB-së, Zvicra mbron interesat e saj dhe merr përsipër përgjegjësitë e saj.

E përballur me pikën e kthesës të shkaktuar nga lufta në Evropë dhe pasojat e pandemisë së koronavirusit, Zvicra është e përkushtuar ndaj multilateralizmit i cili përqendron forcat e saj në çështje madhore si lufta, varfëria ekstreme, furnizimi me energji dhe krizat ekonomike globale. Përballimi i sfidave aktuale kërkon veprim shumëpalësh të vendosur, si dhe respektim të rregullave dhe reformave të pranuara si detyruese brenda kornizës së OKB-së.

Derniers articles

Le Canton27.ch nga Praga: Nga punimet ecdites se pare te samiti Europian. Dr.Vjosa Osmani dhe Edi Rama po prezentojne denjesisht dy shtet shqiptare

Pragë, 6 tetor -Sot ne kryeqytetin cek, në Pragë po mbahet samiti i Komunitetit Politik Evropian. Prr dy dite rresht do qendrojne kokokevme koke lidert evropian...

Le président Bajram Begaj a reçu aujourd’hui les lettres de créance diplomatiques de la nouvelle ambassadrice de Suisse, Ruth Huber

Berne/Tirana, 6 octobre - A partir d'aujourd'hui, la Suisse a un nouvel ambassadeur en Albanie : Mme. Ruth Huber a présenté ses lettres de...

Presidenti Bajram Begaj pranoi sot kredencialet diplomatike për ambasadoren e sapo emëruar të Zvicrës Ruth Huber

Berne/Tirane, 6 tetor -Duke nisur nga sot Zvicra ka një ambasadore të re në Shqipëri: Zj. Ruth Huber paraqiti kredencialet tek Presidenti i Shqipërisë...

FEDPOL hetime ne Gjenevë: Diplomatët ndihmuan mafien të pastronte 500 milionë në Zvicër

Gjenevë, 5 maj -Mafia solli lireta të vjetra italiane në Zvicër për t’i pastruar. Diplomatët dhe masonët do të kishin ndihmuar në përfundimin e...

Ambasada Zvicerane shpalos platformën për punësimin e të rinjve

Qeveria Zvicarane po zhvillon platformën për punësimin e garantuar për të rinj, në kuadër të bashkëpunimit me Qeverinë e Republikës së Kosovës. Kështu ka bërë...