14 C
Berne
jeudi 13/06/2024

Zvicra refuzon t’u jepë të drejtën e votës 16-vjeçarëve

Bernë, 28 shkurt -Zvicra refuzoi t’u jepte të drejtën e votës 16-vjeçarëve. Dhoma e Përfaqësuesve e Zvicrës hodhi poshtë sot një projektligj që do t’u jepte qytetarëve të drejtën e votës në zgjedhje që nga mosha 16 vjeçare. Kundër propozimit votuan 106 deputetë, ndërsa pro 84, njfotn gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

– Kombëtarja refuzoi të enjten zbatimin e nismës për ndalimin e reklamës së duhanit. Ai më parë kishte lehtësuar ndalimin e shtypit të shkruar.

– Këshilli Kombëtar vendosi të mërkurën të klasifikojë një nismë parlamentare e cila kërkonte futjen e së drejtës së votës në moshën 16-vjeçare.

– Pas Këshillit të Shteteve, Këshilli Kombëtar pranoi të mërkurën mundësinë e internimit të personave që kryen një atentat kur ishin të mitur.

– Këshilli i Shteteve miratoi të mërkurën, me 31 vota dhe 8 kundër, një projekt që do t’u japë grave të huaja viktima të dhunës në familje të drejtën e rregullimit të qëndrimit të tyre.

– Parlamenti kërkon që Zvicra të autorizojë automatikisht pesticidet e përdorura në Bashkimin Evropian në të ardhmen, pa rishikim shtesë.

Kombëtarja refuzon ndalimin e propozuar për reklamimin e duhanit

Kombëtarja refuzoi të enjten me 121 vota pro dhe 64 kundër zbatimin e nismës për ndalimin e reklamës së duhanit. Ai më parë kishte lehtësuar ndalimin e shtypit të shkruar. Rezultati nuk e bindi as UDC-në dhe as të majtën. Dosja kthehet në Këshillin e Shteteve.

Në vitin 2022, njerëzit pranuan me 56,6% iniciativën “Fëmijët dhe të rinjtë pa reklamë për duhanin”, e cila kërkon “të ndalohen të gjitha format e reklamimit të duhanit të aksesueshme për fëmijët”. Rishikimi i ligjit konkretizon këtë tekst. Ai synon shtypin e shkruar, ngjarjet e hapura për të rinjtë dhe sponsorizimet.

Këshilli Kombëtar është kundër marrjes së tij në 16

Zvicra nuk duhet të prezantojë të drejtën e votës në moshën 16 vjeçare. Kjo temë ka ndarë Parlamentin prej disa vitesh. Këshilli Kombëtar vendosi të mërkurën, me 106 vota kundër 84, të klasifikojë një nismë parlamentare për këtë qëllim.

Futja e së drejtës për të votuar në moshën 16 vjeç do të binte ndesh me të drejtat dhe detyrat civile dhe penale të parashikuara për qytetarët zviceranë nga mosha 18 vjeç, argumentoi Piero Marchesi (UDC/TI) për komitetin. Dhe të konsiderohet se është problematike të përcaktohen mosha të ndryshme për të drejtën e votës dhe të drejtën për t’u zgjedhur.

Të rinjtë janë më të prekurit nga vendimet e marra sot, argumentoi Nadine Masshardt (PS/BE). Ata janë të gatshëm të marrin pjesë në jetën politike për aq kohë sa u lejohet. Është dëgjuar nga e majta, PVL dhe një pjesë e Qendrës.

Në votimet e mëparshme, futja e së drejtës së votës në moshën 16 vjeç kishte kaluar ngushtë, falë përbërjes së vjetër të Këshillit Kombëtar.

 

 

Derniers articles