20.4 C
Berne
mardi 18/06/2024

Zvicra, po ndryshon/ Zgjedhjet në Zvicër: Më pak shanse për t’u zgjedhur ata me mbiemër të huaj

Bernë, 28 korrik -Njerëzit me mbiemra që tingëllojnë të huaj përballen me diskriminim në zgjedhje, sipas një studimi universitar. Sidoqoftë, është e mundur të veprohet për të shmangur këtë zhvlerësim. Njerëzit me mbiemra që tingëllojnë të huaj kanë më pak gjasa të zgjidhen, sipas një studimi nga universitetet e Lucernit dhe Gjenevës. Por partitë mund t’i kundërvihen efekteve të caktuara, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju referuar nje sondazhi te universiteve te Zvicrës.

Në bazë të një leksiku në internet që liston të gjithë mbiemrat e regjistruar në komuna, studiuesit i dalluan kandidatët me një emër « zviceran » nga ata që nuk kanë një emër tipik zviceran. E para shfaqet para vitit 1940 në leksik, e dyta qysh në 1940 dhe, sipas përshtypjes së votuesve, tregojnë një kontekst të migrimit.

Diskriminim i dyfishtë

Rezultatet tregojnë se njerëzit që nuk kanë një emër tipik zviceran diskriminohen dyfish. Nga njëra anë, ato hiqen më shpesh nga listat e partive. Kjo tregon një zhvlerësim të kandidatëve « të huaj », një fenomen i quajtur « Armiqësia në grup » më i pranishëm në mesin e votuesve të krahut të djathtë.

Nga ana tjetër, votuesit më shpesh kombinojnë emrat e kandidatëve « zviceranë ». Ata preferojnë këta kandidatë dhe u japin atyre një avantazh, vërejnë autorët e studimit. Kjo formë e diskriminimit e quajtur « Favorizimi i Grupit » është e perceptueshme në partitë e krahut të djathtë dhe të qendrës, sipas kësaj pune të botuar në revistën Comparative Political Studies.

Roli i partive

Palët mund ta kundërshtojnë këtë diskriminim të dyfishtë përmes listave, sipas autorëve të studimit. Vendosja e kandidatëve me një emër të huaj në listat e tyre do të neutralizonte aftësinë e kufizuar të tyre, thonë ata.

Në një studim të mëparshëm të kryer pas zgjedhjeve të vitit 2015, Nenad Stojanović, atëherë një shkencëtar politik në Universitetin e Lucernit dhe tani në atë të Gjenevës, tregoi se pjesa e parlamentarëve nga një sfond migrues ishte 5, 5% në Këshillin Kombëtar dhe 6.5% në Këshillin e Shteteve. Puna u krye gjithashtu në bazë të mbiemrave, raporton ATS /SDA transmeton Le Canton27.ch

Megjithatë, pjesa e popullsisë së rritur në Zvicër që vjen nga një kontekst migrues është pothuajse 38%, sipas Zyrës Federale të Statistikave. Pak më shumë se një e treta (13%) janë të natyralizuar dhe kanë të drejta të plota politike.

Derniers articles