1.4 C
Berne
jeudi 30/11/2023

Zvicra nuk pranon më dokumente udhëtimi të lëshuara në territoret e pushtuara nga Rusia

Bernë, 11 janar- Dokumentet e reja ruse të udhëtimit të lëshuara për njerëzit që banojnë në rajonet e pushtuara nga Rusia në Ukrainë ose në territoret e shkëputura në Gjeorgji nuk pranohen më për marrjen e vizës ose kalimin e kufirit të hapësirës Shengen. Kjo u vendos nga Bashkimi Evropian (BE) më 8 dhjetor 2022. Këshilli Federal e mori këtë vendim në mbledhjen e 11 janarit 2023, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju referuar burimeve nga SEM në Bernë.

Vendimi i BE-së përbën një zhvillim të acquis të Shengenit, të cilin Zvicra është e detyruar ta miratojë. Ai e ka origjinën në praktikën e re të natyralizimit që Rusia ka futur në rajonet e pushtuara të Ukrainës dhe territoret separatiste të Gjeorgjisë. BE-ja e konsideron këtë praktikë si shkelje të së drejtës ndërkombëtare dhe të integritetit territorial, sovranitetit dhe pavarësisë së të dy vendeve.

Komisioni Evropian përcakton se cilat dokumente udhëtimi nuk pranohen më pas një date të caktuar lëshimi. Përjashtimet mund t’u jepen mbajtësve të dokumenteve të udhëtimit që ishin tashmë shtetas rusë përpara kësaj date, si dhe pasardhësve të tyre dhe të miturve ose personave me paaftësi ligjore.

Vendimi i Këshillit Federal i është komunikuar Këshillit të BE-së më 11 janar 2023 dhe ka hyrë në fuqi menjëherë. Asnjë transpozim ligjor nuk është i nevojshëm, vendimi i BE-së është drejtpërdrejt i zbatueshëm.

Në shtator 2022, Këshilli i BE-së kishte pezulluar tashmë marrëveshjen e lidhur mes kësaj të fundit dhe Rusisë për të lehtësuar dhënien e vizave. Më 19 shtator 2022, Këshilli Federal bëri të njëjtën gjë me marrëveshjen e lidhur për të njëjtin qëllim midis Zvicrës dhe Rusisë.

Derniers articles

Poetja e re Cerazela Kondi vjen me tri poezi te reja nga libri i ardhshem i saj

Nga nektari i poezisë - Cerazela Kondi Ku je? Jam aty ku ti kurre nuk kerkove. Atje ku ti humbe. Jam loti qe ti nuk qave. Jam vuajtjet qe ti kurre si...

Presheva bëhet edhe me një kuadër në perendim. Shega Behluli nga New Yorku, në Austri poliglote, shembull integrimi dhe suksesi

Shega Behluli nga New Yorku, në Austri poliglote, shembull integrimi dhe suksesi. Ajo posa ka diplomuar në Fakulltetin e Steyr, që quhet Controlling, Rechnungswesen...

Specialja nga Haga nuk e komenton protesten. Ata thone se dihen qendrimet tona: Ne nuk jemi kunder UCK-se por individeve!

Hagë, 30 Nëntor -Vizita e djeshme e kryetares së Gjykatës Speciale, Ekaterina Trendafilova, nuk u prit mirë nga nje grup i vogël në Kosovë. PSD...

Krerët e Interpol-it shqiptar në Asamblenë e Përgjithshme në Vienë flasin për ATV pas takimit me presidentin e INTERPOL-it gjeneralmajor Ahmed Naser Al-Raisi

Pëllumb Seferi, drejtor i departamentit te policise se shtetit shqiptarë për Marëdhenieve nderkombëtare, në bisede me gazetarin Nefail Maliqin, te derguarin tonë tone ne...

Jeta dhe cmimet me ne Shkup, megjithate dallojne nga ato ne Tiranë, Beograd apo Zagreb

Berne, 29 nentor -Më pak të famshëm se Spanja apo Tajlanda, kryeqytetet e Evropës Juglindore po e gjejnë gradualisht vendin e tyre në "listën...