16.7 C
Berne
mardi 18/06/2024

Zvicra me imazh të ri të krerëve që do ta drejtojnë shtetin. Lokomotivës prej 8 ministrave do t’i prijnë presidentja Viola Amherd, kurse diplomacise Ignazio Cassis

Bernë, 18 dhjetor (Nefail Maliqi) -Këshilli Federal nga viti 2024 Parlamenti zgjodhi qeverinë për katër vitet e ardhshme. Të gjithë anëtarët aktualë të ekzekutivit që përfaqësojnë veten u rizgjodhën. Beat Jans është zgjedhur rishtazi Këshilltar Federal dhe Viktor Rossi do të jetë kancelari i ri i Konfederatës, njfton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch 

Viola Amherd, presidente e re e Zvicrës -2024 (Departamenti Federal i Mbrojtjes, Mbrojtjes Civile dhe Sporteve (DDPS)

Më 14 dhjetor 2023, Këshilli Federal në përbërjen e tij të re vendosi shpërndarjen e shtatë departamenteve në fuqi nga 1 janari 2024 dhe zgjidhi çështjen e zëvendësimeve. Evropa edhe me nje presidente grua. Viola Amherd do të jetë presidente e Konfederatës Zvicerane në vitin 2024. Asambleja Federale e zgjodhi sot me vetem 158 vota nga 204 fletëvotimet e vlefshme, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

DFAE  përfaqëson interesat e Zvicrës në botë. Aktivitetet tona variojnë nga marrëdhëniet diplomatike me shtetet e tjera deri te bashkëpunimi me organizatat ndërkombëtare, duke përfshirë bashkëpunimin për zhvillim dhe ndihmën humanitare në rast luftrash dhe krizash.

Me rreth 170 përfaqësitë e saj – ambasada, konsullata ose misione zvicerane në organizatat ndërkombëtare – FDFA është e pranishme në të gjithë botën dhe mbështet qytetarët zviceranë jashtë vendit. Ai e bën këtë nëpërmjet kanaleve të ndryshme, për shembull, linjës së ndihmës FDFA, faqeve të internetit dhe aplikacioneve që lehtësojnë aksesin në informacione të përditësuara.

Jashtë vendit, Zvicra është e njohur për demokracinë e saj, stabilitetin e saj institucional, besueshmërinë e saj, diversitetin e saj kulturor, risitë e zhvilluara nga kompanitë e saj dhe përsosmërinë e saj akademike. Ju uroj një udhëtim të këndshëm për të zbuluar DFAE-në tonë!

Ignazio Cassis, mbetet minister i Puneve te Jashtme te Zvicres (DFAE)

• Departamenti Federal i Punëve të Jashtme (FDFA): Këshilltari Federal Ignazio Cassis Zëvendësues: Këshilltarja Federale Elisabeth Baume-Schneider

• Departamenti Federal i Brendshëm (DFI): Këshilltarja Federale Elisabeth Baume-Schneider Zëvendësuesi: Këshilltari Federal Ignazio Cassis

• Departamenti Federal i Drejtësisë dhe Policisë (FDJP): Këshilltari Federal Beat Jans Zëvendësues: Këshilltarja Federale Karin Keller-Sutter

• Departamenti Federal i Mbrojtjes, Mbrojtjes Civile dhe Sporteve (DDPS): Këshilltarja Federale Viola Amherd, Presidente e Konfederatës 2024 Zëvendësuesi: Këshilltari Federal Guy Parmelin

• Departamenti Federal i Financave (FDF): Këshilltarja Federale Karin Keller-Sutter Zëvendësuesi: Këshilltari Federal Albert Rösti

• Departamenti Federal i Ekonomisë, Arsimit dhe Kërkimit (DEFR): Këshilltari Federal Guy Parmelin Zëvendësuesi: Këshilltari Federal Beat Jans

• Departamenti Federal i Mjedisit, Transportit, Energjisë dhe Komunikimeve (DETEC): Këshilltari Federal Albert Rösti Zëvendësues: Këshilltarja Federale Viola Amherd, Presidente e

Konfederatës 2024 Këshilli Federal do të konfirmojë zyrtarisht shpërndarjen e departamenteve në mbledhjen e tij më 10 janar 2024. Ai pret të vazhdojë punën e tij në përbërjen e re.

 

 

Derniers articles