11.6 C
Berne
jeudi 29/02/2024

Zvicra i bashkohet Fondit Rajonal të Sfidave, 9.7 milion franga. Pjese e projektit edhe Kosova dhe Shqiperia

Bernë, 1 janar -Qeveria Zvicerane dhe Banka Gjermane për Zhvillim KfW e përfaqësuar nga Agjencia Zvicerane për Zhvillim dhe Kooperim (DDC), kanë mbyllur me sukses një marrëveshje financimi për të mbështetur Fondin Rajonal të Sfidave (RCF). Me këtë marrëveshje, DDC cakton 9.7 milionë CHF për financimin e projekteve të trajnimit bashkëpunues në 6 shtetet e Ballkanit Perëndimor, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Banka Gjermane për Zhvillim (KfW) dhe Qeveria e Zvicrës, e përfaqësuar nga Agjencia Zvicerane për Zhvillim dhe Kooperim (DDC), kanë përfunduar me sukses një marrëveshje financimi për të mbështetur Fondin Rajonal të Sfidës (RCF). Me këtë marrëveshje, DDC do të ndajë 9.7 milionë franga zvicerane për financimin e projekteve të arsimit të dyfishtë në Ballkanin Perëndimor.

Zvicra dhe Gjermania janë anëtarë të Komitetit të Donatorëve për Arsimin e Dyfishtë Profesional

Fondi Rajonal i Sfidës (RCF) është një instrument financiar i krijuar për të rritur punësimin e të rinjve. Fondi promovon konkurrencën e sipërmarrjeve në ekonomitë e Ballkanit Perëndimor duke financuar investime në pajisje dhe infrastrukturë për projekte të zgjedhura bashkëpunuese ose të arsimit të dyfishtë që zbatohen përmes partneriteteve midis institucioneve të arsimit profesional dhe ndërmarrjeve. Grantet jepen përmes një konkursi rajonal (sfidë).

RCF u krijua me iniciativën e Ministrisë Federale Gjermane për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (BMZ), deleguar në Bankën e Zhvillimit KfW dhe zbatohet nga Forumi i Investimeve i Dhomave të Ballkanit Perëndimor (WB6-CIF), i cili është një i përbashkët iniciativa e dhomave të tregtisë nga rajoni.

Burimet financiare të Fondit në vlerë prej 39 milionë euro, të përfituara nga bashkëpunimi gjerman për zhvillim, do të rriten në rreth 49 milionë euro falë kontributit të Agjencisë Zvicerane për Zhvillim dhe Kooperim (DDC).

« Fondi Rajonal i Sfidës merret me integrimin rajonal dhe mundësitë për rritje ekonomike. Tashmë ka arritur të bashkojë sektorin privat dhe institucionet e formimit profesional, ai motivon kompanitë të angazhohen në formimin profesional duke partnerizuar me shkollat ​​profesionale në paraqitjen e propozimeve për dy të mëparshmet. thirrjet e hapura Ne mirëpresim partnerët tanë nga Zvicra Së bashku do të jemi në gjendje të zgjerojmë investimet tona të përbashkëta në aranzhimet e arsimit të dyfishtë dhe bashkëpunues në të gjithë rajonin e Ballkanit Perëndimor 6. Vizioni ynë i përbashkët është një sektor i arsimit dhe trajnimit profesional i modernizuar, i gjelbër dhe inovativ që plotëson me sukses nevojat e bizneseve”, thekson Klaus-Martin Müller, drejtor i KfW, Bankës Gjermane për Zhvillim për Evropën Juglindore dhe Turqinë.

Derek George, nënkryetar i Departamentit të Bashkëpunimit të Beogradit, thekson se dihet se sistemi zviceran i arsimit dhe trajnimit të dyfishtë profesional është një faktor kyç që kontribuon në suksesin ekonomik dhe kohezionin social.

« Rrjedhimisht, në të gjithë rajonin e Ballkanit Perëndimor, Zvicra mbështet vendet e saj partnere në fushën e arsimit dhe trajnimit profesional (AFP) dhe integrimin e të rinjve në tregun e punës. Fondi do të plotësojë dhe përmirësojë rezultatet e programeve dypalëshe zvicerane në rajoni, dhe përvoja dhe rrjetet e programeve zvicerane në rajon do të jenë në dispozicion të Fondit”, shton George.

« Dizajni inteligjent i Fondit do të promovojë qëllimin tonë të përbashkët për përmirësimin e rëndësisë së tregut të punës dhe përfshirjen e sektorit privat në arsimin dhe trajnimin profesional. Kjo ka inkurajuar shkollat ​​të bashkëpunojnë me kompanitë. Është e nevojshme të pyesim kompanitë partnere se çfarë profilesh profesionale kanë nevojë dhe çfarë aftësish.Hapi i radhës është hartimi dhe mbajtja e këtyre trajnimeve në bashkëpunim me kompanitë”, shpjegon George.

Balša Ćulafić, koordinator i projektit RCF nga WB6 i Forumit të Investimeve Comorian, thekson se analiza e tyre e fundit tregon një rritje të konsiderueshme të ekonomisë së Ballkanit Perëndimor në vitin 2021 dhe krijimin e vendeve të reja të punës.

« Megjithatë, kompanitë nga gjashtë ekonomitë e Ballkanit Perëndimor kanë nevojë për punëtorë të kualifikuar në mënyrë adekuate nëse duam të ruajmë këtë trend pozitiv dhe t’i rezistojmë të gjitha sfidave aktuale. Përparësitë e zbatimit të përbashkët të arsimit të dyfishtë dhe bashkëpunues në partneritet me ofruesit e trajnimit profesional të pajisur mirë janë e njohur në mesin e shumë kompanive. Me fondet shtesë që vijnë në Fond, ne shpresojmë se do të kontribuojmë që një numër edhe më i madh i të diplomuarve nga programet e arsimit profesional të fitojnë aftësitë e nevojshme për zhvillimin e karrierës dhe qëndrimin në rajonin e Ballkanit Perëndimor », tha Ćulafić.

Fondi Rajonal i Sfidës (RCF) synon të forcojë rëndësinë e arsimit dhe trajnimit profesional për tregun e punës duke forcuar qasjen bashkëpunuese për trajnimin në ekonomitë e Ballkanit Perëndimor 6: Shqipëri, Bosnjë dhe Hercegovinë, Mal të Zi, Maqedoni të Veriut dhe Serbi, si dhe Kosova e cila trajtohet nga ky fond si anëtare e veçantë.

Pas thirrjes së parë, të shpallur në vitin 2021, RCF mori 205 aplikime nga një konsorcium institutesh të formimit profesional dhe më shumë se 600 kompani.

Në fund ai përzgjodhi 37 nga projektet më premtuese, duke i dhënë rajonit rreth 14.5 milionë euro.

Thirrja e dytë e RCF-së për shprehje interesi ishte e hapur nga 7 mars deri më 14 prill 2022, me 123 konsorciume konkurruese pjesëmarrëse, 47 prej të cilave u ftuan në fazën e dytë për të paraqitur një projekt propozim të plotë. Përzgjedhja përfundimtare është duke u zhvilluar dhe Fondi do të investojë rreth 8.8 milionë euro për kandidatët më të suksesshëm nga thirrja e dytë.

Fondi i Sfidës Rajonale (RCF) është një program inovativ që synon të rrisë produktivitetin dhe konkurrencën e biznesit në Ballkanin Perëndimor

 

 

 

Derniers articles

Botime te reja ne botë: Në Paris doli libri me poezi nga autorët e njohur shqiptarë nga ballkani

"La poésie contemporaine albanaise" (Poezia bashkëkohore shqipe) quhet libri i posabotuar sot ne kreyqytetin e kultures evropiane ne Paris nga autoret: Reshat Sahitaj,  Adem...

Mediat e Ukrainës: Zelenskyi u takua në Shqipëri me « kryeministrin » prorus të Serbisë. Vuçiç në Tirane perballe Ramës: Falemnderit Kiew qe nuk e njihni...

Vucic ne Tirane Zelensdkyt: vlerësoi gjithashtu Kievin si një nga kryeqytetet e pakta që nuk e njeh pavarësinë e Kosovës Zelenskyi u takua në Shqipëri...

Shqiperi, nis projekti i ri për menaxhimin e zjarreve me mbështetje nga qeveria zvicerane

Ministrja e Turizmit dhe Mjedisit Mirela Kumbaro nënshkroi sot Memorandumin e Bashkëpunimit për menaxhimin e zjarreve me Ambasadoren e Zvicrës Ruth Huber Tiranë, 28 shkurt...

Një familje shqiptare në Zvicer ankohen se humbën fëmijet e tyre në « mungesë të perkthyesit në spital… »

Bernë, 28 shkurt - Lajmi që Franziska Neziri (57) duhej t'i jepte çiftit në spital ishte më i keqi që mund t'u jepni prindërve:...

Zelensky nga Tirana fton partnerët nderkombëtar në samitin global të paqes në Zvicër për Ukrainën

Tiranë, 28 shkurt -Presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelensky pas dy vitesh te invasion rus ne Ukarinë, po qëndron për vizitë për herë të parë...