12.1 C
Berne
dimanche 23/06/2024

Zvicra është e përkushtuar për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë

Një hartë ilustron kufijtë ndërmjet Serbisë dhe Kosovës. Zvicra promovon një ankorim më solid të këtyre dy vendeve në Evropë në mënyra të ndryshme

Bernë, 20 dhejtor (Nefail Maliqi) -Në veri të Kosovës tensionet mes Kosovës dhe Serbisë janë shtuar ditët e fundit. Imazhet që tregojnë autokolonat e ushtrisë serbe ngjallën frikën për një përshkallëzim të mëtejshëm të dhunës. (La Suisse s’engage pour la normalisation des relations entre la Serbie et le Kosovo) E mandatuar nga Këshilli i Sigurimit i OKB-së, Forca e Kosovës (KFOR) ka qenë e pranishme në rajon që nga viti 1999 për të siguruar një mjedis të qetë dhe të sigurt. Si pjesë e promovimit ushtarak të paqes, Zvicra është përfshirë edhe në misionin e KFOR-it me SWISSCOY. Përveç kësaj, Zvicra mbështet përpjekjet për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Serbisë dhe Kosovës përmes instrumenteve të tjera, nmjfton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju rferuar DFAE

Një hartë ilustron kufijtë ndërmjet Serbisë dhe Kosovës. Zvicra promovon një ankorim më solid të këtyre dy vendeve në Evropë në mënyra të ndryshme.

Angazhimi i SWISSCOY është një shembull se si Zvicra është e përkushtuar për sigurinë dhe stabilitetin në rajon. Normalizimi i marrëdhënieve ndërmjet Serbisë dhe Kosovës është një element kyç në promovimin e stabilitetit dhe zhvillimit në Ballkanin Perëndimor. Aksioni është i rëndësishëm edhe për interesat e Zvicrës, e cila ka në territorin e saj afro 400,000 banorë nga ky rajon.

Për sa i përket përpjekjeve për normalizim, Zvicra gjithmonë ia ka bërë të qartë Serbisë dhe Kosovës gjatë kontakteve zyrtare se përgjegjësia kryesore për kërkimin dhe zhvillimin e zgjidhjeve është kryesisht e këtyre dy vendeve. Ata të dy aspirojnë anëtarësimin në BE. Për më shumë se dhjetë vjet, BE-ja ka udhëhequr negociatat ndërmjet Serbisë dhe Kosovës. Marrëveshjet janë arritur në vitin 2013 dhe 2015. Që atëherë, krerët e qeverive dhe ekipet negociatore teknike serbe dhe kosovare janë takuar në raste të ndryshme në kuadër të raundeve të negociatave, si për të shmangur një përshkallëzim të mundshëm, ashtu edhe për të konkretizuar objektivat. zbatimin e tyre.

Angazhimi i Zvicrës

Që nga viti 2015, FDFA i ka mbështetur këto përpjekje me instrumentet e veta plotësuese. Divizioni i Paqes dhe të Drejtave të Njeriut organizonte rregullisht takime ku merrnin pjesë përfaqësues të partive më me ndikim në të dy vendet. Ishte e rëndësishme që përfaqësuesit e dy vendeve të mund të shkëmbeheshin rregullisht dhe në mënyrë diskrete për çështjet politike, në mënyrë që të krijohej baza e nevojshme për zhvillimin e marrëdhënieve të tyre dhe vendosjen e besimit të ndërsjellë. Këto takime bënë të mundur vendosjen e kontakteve të drejtpërdrejta jashtë syve, gjë që kontribuoi veçanërisht në parandalimin e shpërthimit të dhunës apo edhe në testimin e ideve përpara se t’i integronte ato në negociatat zyrtare. Një takim i këtij lloji u mbajt në Zvicër veçanërisht një javë pas vendimit të serbëve për t’u tërhequr nga institucionet e shtetit kosovar.

Pyetje dhe pergjigje

Përveç angazhimit aktual, a ka ndërmend Zvicra t’i ofrojë Serbisë dhe Kosovës shërbime të tjera ndërmjetësimi?

Në përputhje me prioritetet e politikës së jashtme dhe në kuadrin e politikës së saj të paqes dhe të punëve të mira, FDFA ka dhënë një kontribut të matur, por thelbësor për shumë vite. Ne synojmë ta vazhdojmë këtë angazhim edhe në të ardhmen: jo vetëm që është në interesin tonë, por ne sjellim edhe vlerë të shtuar si një lojtar i besueshëm dhe i pavarur në Ballkanin Perëndimor. Me kontributin e tyre të njohur në KFOR, SDC dhe DDPS janë gjithashtu shumë të angazhuara në rajon.

BE-ja i udhëheq negociatat ndërmjet Serbisë dhe Kosovës dhe Zvicra po i mbështet këto përpjekje. Përveç kësaj, Divizioni i Paqes dhe të Drejtave të Njeriut do të vazhdojë të lehtësojë diskutimet konfidenciale ndërmjet grupeve të ndryshme në Serbi dhe Kosovë. Qëllimi është të krijohet një marrëdhënie besimi, të prodhohen analiza dhe të nxirren ide dhe propozime konkrete të cilat do të përbëjnë një kontribut të dobishëm në negociatat me BE-në. Divizioni i Paqes dhe të Drejtave të Njeriut gjithashtu i ofron delegacionit të Kosovës një ekspert negociator. Nëse palët kërkonin që Zvicra të bënte më shumë, ne sigurisht që do ta shqyrtonim këtë kërkesë.

Zvicra është e përkushtuar për një integrim më të madh të dy vendeve në Evropë. Cilat janë çështjet?

Ato janë të shumta dhe prekin të gjithë rajonin. Ndërsa vendet e Ballkanit Perëndimor kanë bërë përparime të mëdha në aspektin e sigurisë dhe stabilitetit, shumë të rinj vazhdojnë të largohen nga rajoni për mungesë të perspektivës së së ardhmes. Ballkani Perëndimor duhet të vazhdojë përpjekjet e tyre për të krijuar kushtet për zhvillim të qëndrueshëm ekonomik. Normalizimi i marrëdhënieve dhe bashkëjetesa paqësore e grupeve të ndryshme etnike dhe pakicave janë pjesë e këtyre kushteve.

Faktorë të tjerë janë po aq të rëndësishëm, si qeverisja e mirë, zhvillimi i infrastrukturës dhe trajnimi profesional. Në këtë drejtim, Zvicra është e përkushtuar në mënyrë të larmishme dhe afatgjatë, me programe të ndryshme bashkëpunimi nga të cilat përfiton i gjithë rajoni. Serbia nuk e njeh Kosovën, si pesë shtete anëtare të BE-së (Spanjë, Greqi, Qipro, Sllovaki, Rumani).

Serbia dhe Kosova kanë aplikuar për anëtarësim në BE. Për të dyja vendet, normalizimi i marrëdhënieve është një kusht i domosdoshëm për anëtarësim. Marrëveshjet kornizë të lidhura në vitin 2013 dhe 2015 deri më tani janë zbatuar vetëm pjesërisht. Në diskurset dominuese në Serbi dhe Kosovë, të dy vendet e përjashtojnë njëri-tjetrin. Sfida kryesore për BE-në është, me mbështetjen e Gjermanisë, Francës dhe Shteteve të Bashkuara, të krijojë një kornizë solide për negociatat, duke nxitur palët të bëjnë lëshimet e nevojshme për të arritur një marrëveshje të përgjithshme përfundimtare.

Në kontakt të drejtpërdrejtë me Serbinë dhe Kosovën, Zvicra po mobilizohet për të ulur tensionet. A është aktiv edhe në nivel shumëpalësh?

Në varësi të mënyrës se si zhvillohet situata, Zvicra trajton çështjet aktuale në kuadër të Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE), e cila mbetet një shtyllë e rëndësishme e arkitekturës evropiane të sigurisë. Përveç kësaj, ajo merr përsipër rast pas rasti që Kosova t’i bashkohet organizatave ndërkombëtare, për shembull Këshillit të Evropës.

Cilat janë marrëdhëniet e Zvicrës me Serbinë dhe Kosovën?

Zvicra mban marrëdhënie të ngushta me të dy shtetet dhe promovon ankorimin e tyre në Evropë në mënyra të ndryshme. Objektivi është, ndër të tjera, të promovohet stabiliteti dhe zhvillimi ekonomik i Ballkanit Perëndimor, dy aspekte të cilat janë në qendër të prioriteteve të politikës së jashtme të Zvicrës në përputhje me strategjinë e politikës së jashtme të Këshillit Federal 2020-2023. Zvicra mbështet në mënyrë aktive afrimin ndërmjet Serbisë dhe Kosovës dhe është e përkushtuar në veçanti për avancimin e procesit të normalizimit të marrëdhënieve ndërmjet këtyre dy vendeve.

Sekretarja e Shtetit të FDFA-së Livia Leu zhvilloi disa biseda për këtë temë me Miroslav Lajçak, Përfaqësuesin Special të BE-së për Ballkanin Perëndimor dhe për dialogun ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës. Sekretari i Shtetit Leu gjithashtu u takua më 27 dhe 28 qershor në Prishtinë dhe Beograd, ndër të tjera, me kryeministrin e Kosovës Albin Kurti dhe sekretarin e shtetit serb Nemanja Staroviq. Marrëdhëniet dypalëshe të Zvicrës me këto dy vende si dhe angazhimi i gjerë i Zvicrës në Ballkanin Perëndimor ishin në qendër të diskutimeve të tyre.

Në vitin 2022, Zvicra filloi programet e bashkëpunimit për vitet 2022 deri në 2025 si për Kosovën ashtu edhe për Serbinë.

Derniers articles