21.6 C
Berne
lundi 17/06/2024

Zvicra dhe Turqia nënshkruajnë marrëveshje bashkepunimi mbi pronën kulturor

Bernë, 15 nentor -Këshilltari Federal Alain Berset dhe ministri turk i Kulturës dhe Turizmit Mehmet Nuri Ersoy nënshkruan sot në Ankara një marrëveshje dypalëshe për transferimin ndërkombëtar të pasurisë kulturore. Objektivi i kësaj marrëveshjeje është ruajtja e trashëgimisë kulturore të të dy shteteve, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Marrëveshja synon gjetjet arkeologjike që datojnë nga periudha parahistorike deri në vitin 1500 pas Krishtit, të cilat janë veçanërisht të rrezikuara nga gërmimet ilegale dhe tregtia e paligjshme. Marrëveshja specifikon kushtet në të cilat importimi i këtyre pasurive kulturore në një nga dy shtetet është në përputhje me ligjin dhe përcakton procedurat për kthimin e pasurisë kulturore të importuar ilegalisht. Ai gjithashtu rregullon shkëmbimin e ndërsjellë të informacionit dhe inkurajon bashkëpunimin në luftën kundër transferimit të paligjshëm të pasurisë kulturore.

Tregtia globale e mallrave kulturore është intensifikuar shumë në dekadat e fundit. Krahas tregtisë legale, është rritur edhe transferimi i paligjshëm i pasurisë kulturore, duke shkaktuar dëme serioze dhe shpesh të pakthyeshme në trashëgiminë kulturore. Për të mbrojtur interesat kulturore dhe të politikës së jashtme dhe për të garantuar mbrojtjen e trashëgimisë kulturore, Këshilli Federal mund të lidhë traktate ndërkombëtare (marrëveshje dypalëshe) për importin dhe kthimin e pasurisë kulturore me shtetet që kanë ratifikuar Konventën e UNESCO-s të vitit 1970. Zvicra ka Marrëveshje të tilla tashmë kanë përfunduar me Italinë, Greqinë, Kolumbinë, Kinën, Egjiptin, Qipron, Perun dhe Meksikën.

Derniers articles