15.1 C
Berne
vendredi 2/06/2023

Zvicra, pas Kosoves edhe me Maqedonine e Veriut hyjnë në partneritet për migracionin

Berna, 7 nentor -Zvicra tani ka hyrë në gjithsej tetë partneritete për migracionin, katër prej të cilave janë me vendet e Ballkanit Perëndimor. Partneritetet e para u lidhën me Bosnje-Hercegovinën dhe me Serbinë në vitin 2009, pastaj me Kosovën vitin e ardhshëm. Rajoni luan një rol vendimtar për Zvicrën dhe gjithë Evropën përsa i përket migrimit, njoton gazeta zvicerane Le Canton27.ch duke ju rferuar burimeve nga DFJ ne Bernë

Zvicra dhe Maqedonia e Veriut tani janë të lidhura me një partneritet migracioni. Këshilltarja Federale Karin Keller-Sutter dhe ministri i Brendshëm i Maqedonisë së Veriut, Oliver Spasovski nënshkruan një memorandum mirëkuptimi për këtë më 7 nëntor 2022 në Bernë. Kështu, Zvicra ka hyrë në partneritete për migracionin me katër vende të Ballkanit Perëndimor.

Partneritete me katër vende të Ballkanit (La Suisse et la Macédoine du Nord concluent un partenariat migratoire)

Memorandumi i mirëkuptimit përbën kornizën e përgjithshme për të gjitha aspektet e bashkëpunimit për migracionin ndërmjet Zvicrës dhe Maqedonisë së Veriut. Ai planifikon të krijojë një proces dialogu dhe reflektimi të përbashkët për të zgjeruar bashkëpunimin në disa fusha midis dy vendeve, veçanërisht parandalimin e migrimit të parregullt, ripranimin, promovimin e migracionit të rregullt dhe sinergjitë midis migrimit dhe zhvillimit.

Zvicra tani ka hyrë në gjithsej tetë partneritete për migracionin, katër prej të cilave janë me vendet e Ballkanit Perëndimor. Partneritetet e para u lidhën me Bosnje-Hercegovinën dhe me Serbinë në vitin 2009, pastaj me Kosovën vitin e ardhshëm. Rajoni luan një rol vendimtar për Zvicrën dhe gjithë Evropën përsa i përket migrimit. Vendi i parë pas Greqisë përmes të cilit migrantët duan të arrijnë në Evropën Perëndimore përmes kalimit të rrugës ballkanike, Maqedonia e Veriut u përball me sfida të mëdha gjatë krizës së migracionit 2015-2016. Kështu ka qenë sërish që nga rigjallërimi i flukseve migratore pas lehtësimit të masave të lidhura me pandeminë Covid.

Sipas gazetes zvicerane Le Canton27.ch, viteve të  fundit, Zvicra dhe Maqedonia e Veriut kanë intensifikuar bashkëpunimin e tyre me synimin për të siguruar menaxhim efektiv të migracionit. Zvicra aktualisht po mbështet një projekt të zbatuar nga Organizata Ndërkombëtare për Migrim (IOM), e cila synon të forcojë bashkëpunimin ndërkufitar dhe kapacitetet e menaxhimit të kufijve në Maqedoninë e Veriut.

Të dy vendet janë lidhur gjithashtu me një marrëveshje ripranimi që nga viti 2012. Numri i kërkesave për azil të paraqitura në Zvicër nga shtetas të Maqedonisë së Veriut që atëherë ka rënë masivisht, nga 1,137 në 2012 në vetëm 69 në 2021. Në vitin 2009, shfuqizimi i Kërkesa për vizë për të hyrë në zonën Shengen – një vendim i vlefshëm edhe për shtetasit e Bosnje-Hercegovinës dhe Serbisë – bëri të mundur gjithashtu forcimin e bashkëpunimit dypalësh.

Zvicra gjithashtu ka qenë aktive në Maqedoninë e Veriut për shumë vite përmes Sekretariatit Shtetëror për Çështje Ekonomike (SECO) dhe Drejtorisë për Zhvillim dhe Bashkëpunim (SDC). Programi i ri i bashkëpunimit i Zvicrës 2021-2024 fokusohet në tre prioritete, përkatësisht qeverisjen demokratike, zhvillimin e qëndrueshëm ekonomik dhe mjedisin e qëndrueshëm dhe shërbimet e shërbimeve publike.

Derniers articles

Po na vijnë në Zvicer ambasadorët e rinj nga Tirana. Mustafa Nano propozohet në Bernë, Vasilika Hysi në Gjenevë (OKB)

Gjenevë/Tiranë, 31 maj -Qeveria ka gati emrat e ambasadorëve të rinj të Shqipërisë që do të marrin postet e tyre në përfundim të mandateve...

Diaspora shqiptare në Zvicër të shqetësuar, sy e veshë kah Kosova: Dje Miloshevic na imponoi luftën, sot Vucic, po na imponon të veshim sërish...

Bernë, 30 maj -Po bëhen gati një javë qe kur në veriu i Kosovës po « vlon » nga protestues ebanda krimIninale nga Seriba...

Një tjetër shqiptar në Zvicër godet gruan e vetë me thikë. Kjo ndodhi në Gjenevë…

Gjenevë, 30 maj -Nje pas pas nje varsje me thike t enje shipatre ne Zvcer (Vevey) rasti tjeter ka ndodur sot ne Gjenevë, respktivisht...

Teniseri me origjine shqiptare Novak Gjokoviç mund te diskualifikohet ose te pezullohet pas provokimeve të tij në Roland-Garros

Dje Austarlia, sot Kosova, rrespektivisht racizmi i tij ndaj shqiptareve  po e zbeh imazhin dhe repuatcionin e tenserit serb ne bote, per te cilin...

Zvicra reagon pas sulmeve ndaj ushtarëve të KFOR-it në veri, bën thirrje të kthehet qetësia në rajon

Bernë, 30 maj -Zvicra ka reaguar pas sulmeve të protestuesve serbë në Zveçan ndaj ushtarëve të NATO-s, ku ditën e hënë serbët lënduan 30...