3.3 C
Berne
mardi 23/04/2024

Zvicra dhe Gjermania bashkojnë forcat për të luftuar migrimin e parregullt

Bernë, 13 sdhjetor -Pas planit të veprimit dypalësh të lidhur me Austrinë, Zvicra po forcon edhe bashkëpunimin me Gjermaninë në luftën kundër migrimit të parregullt. Këshilltarja Federale Karin Keller-Sutter dhe ministrja e Brendshme gjermane Nancy Faeser ranë dakord për një plan veprimi më 13 dhjetor në Berlin. Të dy vendet synojnë të luftojnë rrjetet kriminale të kontrabandistëve në të dy anët e kufirit dhe të sigurojnë ekzekutimin sistematik të kthimeve, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch 

Një numër i shtuar i migrantëve kanë mbërritur në Zvicër dhe Gjermani gjatë muajve të fundit përmes rrugës së Ballkanit Perëndimor dhe rrugës së Mesdheut Qendror, shumë prej tyre pasi kanë kaluar shtetet e tjera të Shengenit ose kanë aplikuar për një vizë fillestare azil në një vend tjetër. Nga ky zhvillim është prekur edhe zona e përbashkët kufitare mes Zvicrës dhe Gjermanisë.

Bashkëpunimi ndërmjet shteteve është çelësi për një luftë efektive kundër migrimit të parregullt. Zvicra dhe Gjermania kanë rënë dakord në planin e tyre të veprimit që të bashkëpunojnë në disa nivele: dypalëshe dhe evropiane, por edhe me vende të treta.

Konsultimet mes fqinjëve dhe hapja e kufijve për qytetarët

“Është e rëndësishme që secili vend të bëjë pjesën e vet, por pa koordinim dhe konsultim ndërkombëtar mes fqinjëve nuk mund të luftojmë efektivisht migracionin e parregullt”, deklaroi znj. Keller-Sutter pas nënshkrimit të planit të veprimit.

Ministrja e Brendshme gjermane Nancy Faeser nga ana e saj nënvizoi rëndësinë e bashkëpunimit të ngushtë për Gjermaninë me fqinjët e saj, përfshirë Zvicrën, duke këmbëngulur në dëshirën për të ruajtur kufijtë e hapur mes Zvicrës dhe Gjermanisë, për qytetarët e dy vendeve si dhe për shkëmbimet ekonomike. . Rajonet në kufi me Zvicrën dhe Gjermaninë kanë mbajtur gjithmonë lidhje të ngushta ekonomike dhe kulturore. Zonja Faeser përshëndeti faktin se plani i përbashkët i veprimit do të bëjë të mundur kontrollin e lëvizjeve migratore duke shmangur përdorimin e masave të rënda, si rikthimi i përkohshëm i kontrolleve kufitare. Masat e parashikuara në planin e veprimit nxisin, në veçanti, regjistrimin e migrantëve dhe ekzekutimin e dëbimeve.

Masat dypalëshe

Qëllimi i Zvicrës dhe Gjermanisë është të parandalojnë personat që nuk kanë nevojë për mbrojtje nga mbingarkesa e sistemit të azilit. Në të dy vendet, kërkesave nga shtetas të shteteve me shkallë të ulët të njohjes së statusit të refugjatit u jepet përparësi, procedurat e përshpejtuara dhe aplikantët e refuzuar kthehen sistematikisht. Zvicra kishte futur tashmë të ashtuquajturat procedura të shpejta për këtë qëllim në vitin 2012 për aplikantët nga vendet me shkallë të ulët të dhënies së mbrojtjes. Këto procedura janë rregull për aplikantët nga shtetet e Magrebit ose shtetet e shpallura të lira nga persekutimi.

Policia zvicerane dhe gjermane dhe autoritetet e mbrojtjes së kufirit do të intensifikojnë gjithashtu operacionet e përbashkëta të kërkimit në zonën ndërkufitare për të luftuar kontrabandistët dhe për të parandaluar migrimin dytësor. Gjithashtu ka plane për shtimin e patrullimeve të përbashkëta në trafikun hekurudhor. Nga ana zvicerane, këto angazhime do të jenë përgjegjësi e autoriteteve kantonale, Zyrës Federale të Policisë dhe Zyrës Federale të Doganave dhe Sigurisë Kufitare.

Masat në nivel evropian

Zvicra dhe Gjermania planifikojnë të angazhohen në kuadër të takimeve të Ministrave të Drejtësisë dhe të Brendshme të Shteteve Shengen për procedura efektive të përbashkëta të kthimit. Do të bëhet fjalë gjithashtu për përshpejtimin e transfertave të Dublinit dhe për t’i bërë të mundur përsëri në të gjitha shtetet e Dublinit, në mënyrë që procedura e azilit të mund të përfundojë në shtetin përgjegjës. Në BE, për shembull, transferimet në Greqi sipas rregullave të Dublinit nuk janë lejuar që nga viti 2011.

Masat kundrejt shteteve të treta

Përmirësimet synohen gjithashtu në bashkëpunim me vendet e treta. Zvicra dhe Gjermania, së bashku me shtetet e tjera të Shengenit, kanë kërkuar në nivel evropian një kufizim të lehtësive që u jepen vendeve të caktuara të Ballkanit Perëndimor përsa i përket vizave dhe kanë marrë rregullime konkrete.

Zvicra dhe Gjermania do të vlerësojnë zbatimin e planit të tyre dypalësh të veprimit në fillim të vitit 2023 dhe, nëse është e nevojshme, do të propozojnë masa shtesë.

DFAE: La Suisse et l’Allemagne s’unissent pour lutter contre la migration irrégulière

EDA:Die Schweiz und Deutschland gehen gemeinsam gegen irreguläre Migration vor

Derniers articles

Migracioni dhe krimi i organizuar, tema kyqe e takimit te djeshëm në Bazel të pesë ministrave të Punëve të Brendshme të vendeve gjermanofone

Bazel, 23 prill -Me ftesë të këshilltarit federal Beat Jans, ministrat e brendshëm e pesë të vendeve me gjermanpfone si gjuhë zyrtare u takuan...

Mira Murati bëhet zyrtarisht pjesë e Akademisë së Shkencave të Shqipërisë

Shefja e shërbimeve teknologjike të OpenAI, Mira Murati dhe poeti i njohur nga Kosova, Lulzim Tafa, janë pranuar sot si anëtarë të jashtëm të...

Çipa rreth Investigimi i RAI3: Një detaj është implikimi i sekretarit të përgjithshëm të Kryeministrisë. Duhet sqaruar nëse ai ka…

Duke komentuar materialin e transmetuar nga emisioni investigativ më i rëndësishëm italian, “Report”, Aleksandër Çipa, drejtor i News 24 i ftuar në “Open”, tha...

Ne Festivalin e 24-të të filmit ne Gjermani qe fillon neser, në mesin e 100 filmave nga mbare bota, aty edhe filmat nga Kosova...

Bernë, 23 prill -Çdo vit, goEast e transformon kryeqytetin e shtetit Hessian Wiesbaden në një nga vendet më të rëndësishme ndërkombëtare për kinemanë nga...

Serbi (43) para gjykatës zvicerane në Lucern. Akuzohet se goditi me thikë dhe deshi t’ia jep flakën ish-gruas së tij

Nje serb Bojka T. (43) mësohet se ka tentuar të vrasë ish-bashkëshorten duke ndezur një sprej dhe duke e drejtuar spërkatjen drejt saj. Mësohet...