4.2 C
Berne
lundi 27/03/2023

Zvicër: Ujku, pas 150 vitesh mungesë kthehet ne Gjenevë

Gjenevë, 19 janar  -Një ujk u identifikua në kantonin e Gjenevës këtë janar, i pari pas një shekulli e gjysmë larg. Imazhet e shkaktuara automatikisht nga një kurth fotografish siguruan prova të kalimit të saj. Si pjesë e aktiviteteve të tyre të monitorimit të jetës së egër, rojet e mjedisit zbuluan imazhe të shkaktuara automatikisht nga një kurth fotografish natën e 7 deri më 8 janar, në një zonë natyrore në juglindje të lagjes, njfton gazeta zvicerane ne shqip « Le Canton27.ch »

 

Në sekuencë, ne shohim një kafshë, të kujdesshme dhe të frikësuar, duke nuhatur me kujdes mjedisin duke u kthyer prapa. Fyti i bardhë dhe qafa e tij e gjerë janë karakteristike: ky dokument dëshmon kalimin e një ujku në kantonin e Gjenevës, i pari i konfirmuar nga një shërbim zyrtar pas 150 vjet mungese.

Një rikthim që nuk është për t’u habitur Megjithatë, kjo nuk është një befasi, njoftuan autoritetet kantonale në një njoftim për shtyp, sepse kjo paraqitje i bën jehonë kthimit gradual të ujkut në territoret e tij të mëparshme, të vëzhguara si në Zvicër ashtu edhe në Francë si kohët e fundit në Chaux-Neuve ose ende në portat e Pontarlier në prill 2019.

Mbarështuesit e informuar Në këtë pikë, asnjë imazh tjetër nuk është regjistruar në kantonin e Gjenevës dhe është e paqartë nëse qëndrimi i kafshës është zgjatur, duke pasur parasysh që kjo specie shumë e lëvizshme mund të udhëtojë në distanca të gjata brenda një nate të vetme. . Si një masë paraprake, mbarështuesit e rajonit, të paktë në numër, u informuan pa vonesë dhe masat për të siguruar prodhimin e kafshëve do të zbatohen në terren me ndihmën e autoriteteve.Un loup identifié à Genève pour la première fois depuis 150 ans - rts.ch -  Environnement

Derniers articles

Fabienne Fischer: Shqiptarët e kantonit të Gjenevës nuk janë vetëm shembull integrimi, por edhe ambasadorë të vendit të tyre

Këshilltarja e Shtetit znj. Fabienne Fischer në bisedë me kryeredaktoren e gazetës zvicerane në shqip Le Canton27.ch Intervistë me znj. Fabienne Fischer, këshilltare shtetërore, departament...

Deputeti zviceran Emmanuel Deonna: Kosovarët meritojnë më shumë njohje në Gjenevë dhe Zvicër

Deputeti zviceran Emmanuel Deonna në bisedë me kryeredaktorin e gazetës zvicerane-shqiptare Le Canton27.ch Emmanuel Deonna, deputet i Këshillit të Madh të Gjenevës, është një kandidat...

Fabienne Fischer: Les Albanais du canton de Genève ne sont pas seulement un exemple d’intégration, mais aussi des ambassadeurs de leur pays

Conseillère d’Etat Mme. Fabienne Fischer en conversation avec la rédacteur en chef du journal suisse en albanais Le Canton27.ch Interview avec Mme. Fabienne Fischer, Conseillère...

Le député suisse Emmanuel Deonna: Les Kosovars méritent plus de reconnaissance à Geneve et en Suisse

Le député suisse Emmanuel Deonna en conversation avec le rédacteur en chef du journal suisse albanais Le Canton27.ch Emmanuel Deonna, député au Grand Conseil genevois,...

Nga intervista ekskluzive me ambasadorin amerikan Christofer Hill / Ja cfare thoshte ai dikur për Serbinë, Kosovën dhe Luginen e Presheves dhe cfare sot.. 

Ambasadori amerikan Christofer Hill në bisedë me redaktorinm e gazetes zvicerane ne shqip Le canton27.ch   Bernë, 27 mars -Para 24 vitesh, pikrisht me 6 shkurt...