0.3 C
Berne
vendredi 27/11/2020

Zvicër, Lufta kundër terrorizmit: Karin Keller-Sutter lutet për bashkëpunim të ngushtë në mbledhjen e Këshillit të JAI

Bern, Netor – Këshilli i Drejtësisë dhe Punëve të Brendshme (Conseil Justice et affaires intérieures-JHA) i BE u mblodh më 13 nëntor 2020 me video konferencë. Pas sulmeve të fundit terroriste në Francë dhe Austri, diskutimet u përqëndruan kryesisht në luftën kundër terrorizmit në Evropë, njofton gazeta zvicerane ne gjuhen shqipe “Le Canton27.ch” duke ju refeuar burimeve të EJDP/DFJP në Bernë

 

Në një deklaratë të përbashkët, ministrat nënvizuan nevojën për një qasje gjithëpërfshirëse. Kjo përfshin forcimin e mbrojtjes së kufijve të jashtëm, përmirësimin e shkëmbimit të informacionit mbi terroristët e mundshëm dhe rritjen e bashkëpunimit midis autoriteteve të ndjekjes penale. Konferenca e sotme video ishte gjithashtu një mundësi për të vazhduar diskutimin e filluar në tetor mbi propozimin për një paketë të re mbi migracionin dhe azilin. Për shkak të pandemisë, takimi i Këshillit të JHA të BE u mbajt edhe një herë me video konferencë.

Përvjetori i pestë i sulmeve të 13 nëntorit në Paris dhe sulmet e fundit terroriste tregojnë se sa lufta kundër terrorizmit në Evropë mbetet e rëndësishme sot. Ministrat ishin unanimë në lidhje me nevojën për qasje të përbashkëta, me vendet anëtare të BE dhe vendet e lidhura me Shengen që përballen me të njëjtat sfida dhe lëvizjet ekstremiste po aq të dhunshme.

Zvicra gjithashtu beson se bashkëpunimi i fortë brenda Evropës është çelësi për parandalimin e terrorizmit dhe luftimin e tij, nënvizoi Ministrja e Drejtësisë Karin Keller-Sutter (Terrorbekämpfung: Bundesrätin Keller-Sutter setzt sich im Rat der Justiz- und Innenminister für enge Zusammenarbeit einduke shtuar se lidhjet e autorit të Sulmi i Vjenës me Zvicrën tregon se është thelbësore të bashkohen forcat për të luftuar terrorizmin. Kjo është arsyeja pse Zvicra dëshiron të marrë pjesë në diskutime në nivelin evropian. Të jesh në gjendje të marrësh dhe të ndash informacionin e saktë dhe të plotë në kohën e duhur është një faktor vendimtar.

Për ministrat, autoritetet kompetente evropiane duhet të dinë kush hyn dhe udhëton në zonën Shengen. Lëvizja e njerëzve që përbëjnë një kërcënim terrorist ose ekstremist përfaqëson një sfidë të madhe për forcat e sigurisë. Zhvillimet e vazhdueshme të Shengenit – të tilla si Sistemi i Informacionit Shengen (SIS), ndërveprimi dhe konsolidimi i Frontex në Agjencinë Evropiane të Kufirit dhe Rojes Bregdetare – janë masa thelbësore për të ruajtur lëvizjen e lirë të personave në zonën Shengen duke siguruar një nivel të lartë sigurie.

Forcimi i arsenalit antiterrorizëm Në vitet e fundit, Zvicra ka forcuar në mënyrë sistematike dhe gradualisht arsenalin e saj kundër terrorizmit. Në 2017, ai miratoi një plan kombëtar veprimi (PAN) për të luftuar radikalizimin dhe ekstremizmin e dhunshëm, i cili gjithashtu përmban një përbërës të përqendruar në parandalimin. Në sesionin e vjeshtës 2020, Parlamenti miratoi Ligjin Federal mbi Masat Policore Kundër Terrorizmit (MPT), i cili përcakton masa shtesë parandaluese për t’u marrë me terroristët e mundshëm. Pas një rishikimi të pjesshëm të kodit penal, instrumentet shtypëse janë forcuar gjithashtu. (“Lutte contre le terrorisme : Karin Keller-Sutter plaide pour une coopération étroite lors de la réunion du Conseil JAI”)

Ndalimi i grupeve “Al-Kaeda” dhe “Shteti Islamik” dhe organizatave të lidhura me të është përfshirë në ligj të përhershëm dhe dënimi maksimal është rritur nga pesë në 20 vjet. Propozimi për një paketë të re mbi migracionin dhe azilin Videokonferenca u nda në dy blloqe tematike.

Gjatë seksionit kushtuar paketës së re mbi migracionin dhe azilin, Zvicra u përfaqësua nga Sekretari i Shtetit për Migracionin Mario Gattiker. Presidenca gjermane e Këshillit të BE planifikon të arrijë marrëveshje politike mbi elementet thelbësore të paketës së propozuar në takimin e ardhshëm të Këshillit JHA në 4 Dhjetor. Z. Gattiker mirëpriti faktin që Komisioni i BE-së propozon, me këtë paketë, për të trajtuar migracionin nga një perspektivë globale, duke theksuar se orientimet e përcaktuara atje përputhen në shumë Zvicra, në veçanti në lidhje me dëshirën për procedura më të shpejta në kufijtë e jashtëm, forcimin e politikës së kthimit, mbështetjen për Shtetet Anëtare në veçanti kërkesën dhe mbrojtjen efektive të kufijve të jashtëm.

Lidhur me këtë pikë të fundit, Sekretari i Shtetit këmbënguli në nevojën për të garantuar në çdo kohë respektimin e parimit të mos-ripërtëritjes dhe të drejtave themelore. Ai shprehimisht e mirëpriti faktin që agjencia Frontex heton kur ka indikacione se rregullat nuk janë ndjekur.

Derniers articles

Zvicra, gjate 24h te fundit  4,509 raste te infektuar me 79 vdekje nga koronavirusi

Sipas raportit të OFSP gjatë 24 orëve të fundit, 198 pacientë të tjerë janë shtruar gjithashtu në spital. Zvicra ka 4,509 raste shtesë të...

Presidentja e Kosovës shkarkon djalin e Haxhi Shalës dhe tre konsuj të tjerë te emëruar nga Thaci para se të arrestohet

Presidentja, Vjosa Osmani-Sadriu ka shfuqizuar katër dekrete për konsujt në Pragë, Lubjanë, Shkup e Tiranë. Media mëson se konsujt që iu janë shfuqizuar dekretet janë:...

Vdes Diego Armando Maradona, legjenda e futbollit në botë

Lamtumirë Diego. Do të jesh i përjetshëm në çdo zemër të planetit të futbollit”, ka shkruar Federata. Legjenda e futbollit botëror, Diego Maradona, ka vdekur në...

Presidenti i zgjedhur amerikan, Joe Biden per sekretar të shtetit e ka nominuar Antony Blinkenin

Presidenti i zgjedhur amerikan, Joe Biden ka nominuar Antony Blinkenin, diplomat me përvojë në dy administrata presidenciale, për të shërbyer si Sekretar Shteti. Nëse konfirmohet...

Zvicër, Krimi i tmerrshëm, u kap në aeroportin e Zurichüt me kokën e gjyshes në çantë, Fatmir T…

Fatmir T. , 21 vjeçari  është një i ri nga Maqedonia e Veriut, iI cili ishte arrestuar  në Aeroportin e Cyrihut për një krim...