4.2 C
Berne
vendredi 23/02/2024

Zvicër, Këshilli Federal vendos të përgatisë një mandat negociues me Bashkimin Evropian

Bernë, 7 dhjetor -Këshilli Federal udhëzon FDFA të zhvillojë një mandat negociues me Bashkimin Evropian Në mbledhjen e tij të 8 nëntorit 2023, Këshilli Federal analizoi rezultatet e diskutimeve eksploruese të kryera me BE-në, por edhe të punës së kryer brenda, dhe udhëzoi FDFA-në të zhvillojë një draft mandat negocimi me ndihmën e departamenteve. të shqetësuar. Ai e informoi Komisionin Evropian për vendimin e tij, njofton gazeta zvicerane ne sqhip Le canton27.ch duke ju rferuar burimeve nga DFAE ne Bernë.

Këshilli Federal vendos të përgatisë një mandat negociues me Bashkimin Evropian (Le Conseil fédéral décide de préparer un mandat de négociation avec l’Union européenne )

Është e rëndësishme që Zvicra të ketë akses të përshtatur në tregun e brendshëm të BE-së. Përditësimi i pesë marrëveshjeve ekzistuese, zhvillimi i dy marrëveshjeve të reja për tregun e brendshëm, modalitetet më detyruese të bashkëpunimit dhe qëndrueshmëria e kontributit të Zvicrës do të bëjnë të mundur zhvillimin dhe stabilizimin e marrëdhënieve midis Zvicrës dhe BE-së.

Diskutimet eksploruese të kryera nga Zvicra dhe BE që nga prilli 2022 janë fokusuar në të gjithë elementët e paketës. Kjo përmban nga njëra anë marrëveshjet e reja në fushën e energjisë elektrike, sigurisë ushqimore dhe shëndetit, pjesëmarrjen në programet e BE-së (në veçanti paketën Horizon Europe), rifillimin e dialogut në fushën e rregullimit financiar dhe krijimin e një dialogu i strukturuar politik.

Nga ana tjetër, paketa parashikon përfshirjen e zgjidhjeve institucionale në marrëveshjet ekzistuese të pjesëmarrjes në treg, përfshirë marrëveshjen për lëvizjen e lirë të njerëzve, për të garantuar funksionimin afatgjatë të tyre. Ai gjithashtu parashikon përfshirjen e rregullave të ndihmës shtetërore në marrëveshjet për transportin ajror, transportin tokësor dhe energjinë elektrike, si dhe kontributin e rregullt zviceran në kohezionin brenda BE-së.

Raundi i fundit i diskutimeve eksploruese me BE-në u zhvillua më 27 tetor. Këshilli Federal analizoi rezultatet në dritën e objektivave që vendosi në shkurt 2022 dhe parametrave të një mandati negociues të miratuar më 21 qershor. Këshilli Federal është i mendimit se diskutimet eksploruese kanë marrë fund.

Punimet e brendshme Krahas kërkimit të zgjidhjeve me BE-në, në muajt e fundit Këshilli Federal ka vazhduar diskutimet me kantonet, partnerët socialë dhe qarqet ekonomike, veçanërisht për lëvizjen e lirë të njerëzve, mbrojtjen e pagave të punëtorëve të postuar dhe ndihmën shtetërore. Një pjesë e madhe e këtyre pyetjeve mund të sqarohej në mënyrë të kënaqshme, siç është fakti që shërbimi publik mbetet jashtë fushës së negociatave.

Megjithatë, pyetjet mbeten për t’u hulumtuar më tej. Këshilli Federal vëren se rezultatet e diskutimeve eksploruese me BE-në dhe ecuria e punës së brendshme bëjnë të mundur zhvillimin e një projekt-mandati negociues. Ai udhëzoi DFAE që ta kryejë këtë punë me ndihmën e departamenteve përkatëse. Ai sot ka njoftuar Komisionin Evropian për vendimin e tij. Këshilli Federal gjithashtu i besoi DEFR-së, në bashkëpunim me FDFA dhe FDJP, me mandatin për të vazhduar diskutimet teknike me partnerët socialë dhe kantonet për masat e brendshme për mbrojtjen e pagave të punëtorëve të dërguar në Zvicër.

DETEC, në bashkëpunim me DEFR dhe FDFA, është përgjegjës për fillimin e diskutimeve me industrinë e energjisë elektrike, kantonet dhe partnerët socialë për masat e brendshme të zbatimit në lidhje me një marrëveshje për energjinë elektrike.

DETEC, në bashkëpunim me DEFR dhe FDFA, i është dhënë gjithashtu mandati për të vazhduar diskutimet në fushën e transportit tokësor me partnerët socialë dhe SBB mbi temat e transportit hekurudhor ndërkombëtar të pasagjerëve dhe ndihmën shtetërore.

Hapat e ardhshëm

Para fundit të vitit, Këshilli Federal do të vendosë për miratimin e një projekt-mandati negociator dhe konsultimin e tij me CPE dhe CdC. Këshilli Federal do të vazhdojë të përfshijë nga afër Parlamentin, kantonet, partnerët socialë, ekonominë dhe palët e tjera kyçe të interesit në fazat e ardhshme të procesit.

Derniers articles

Blinken uron Kosovën për 16-vjetorin e pavarësisë

Sekretari amerikan i Shtetit, Antony Blinken, ka uruar qytetarët e Kosovës për 16-vjetorin e pavarësisë, duke vlerësuar “partneritetin tonë të qëndrueshëm”. Sipas tij, partneriteti mes...

Ky eshte krimineli serb (miku i Vucicit) i kerkuar nga Interpol per sulmin terrorist ne Kosove (Foto)

Lion, 22 shkurt -Organizata Ndërkombëtare e Policisë (Interpol) ka lëshuar një urdhër arresti për nje serb ekstremist qe deri dje idhte politikan ne Kosove...

Gazeta zvicerane demanton Vucicin ne KS te OKB-se. NZZ: Numri i serbeve po zvogelohet jo vetem ne Kosove, por edhe ne Serbi!

Berne, 22 shkurt -Ka gjithnjë e më pak serbë që jetojnë në Kosovë - dhe në Serbi gjithashtu (In Kosovo leben immer weniger Serben...

Jehona e protestes se djeshme e opozites shqiptare dhe e fjalimit te liderit Sali Berisha ne mediat amerikane dhe botërore

Bernë, 21 shkrut -Jehona e protestes se djeshme e opozites shqiptare dhe e fjalimit te liderit Sali Berisha ne mediat amerikane dhe botërore. Gazeta...

Prof. Dr. Shefqet Krasniqi po «financon» (po ushqen me bukë) gazetarët dhe analistët. Mediat shqiptare: Imami që mund të behet president

Prishtinë, 21 shkurt -Imam Krasniqi autxor i dhjetar librfave shekncore dhe krah i luftes (UCK) po te themelonte parti te veten sot do t’i...