14 C
Berne
jeudi 13/06/2024

Votimet në Gjenevën nderkombëtare, i gjithë kantoni i tha jo votimit të të huajve dhe favorizon ndalimin e simboleve të urrejtjes

Gjenevë, 9 qershor -Gjeneva nderkombëtare refuzon qartë të drejtën e votës për të huajt dhe favorizon ndalimin e simboleve të urrejtjes. Rijetoni monitorimin tonë të votës. Qytetarët e Gjenevës votuan për ndalimin e simboleve të urrejtjes në vende publike
Shumica e qytetarëve të Gjenevës mbështetën ndalimin e simboleve të urrejtjes, veçanërisht simboleve naziste, në vendet publike, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Propozimin e një ligji të tillë e votoi vetëm kantoni i Gjenevës

Sipas rezultateve të para zyrtare, rreth 85 për qind e qytetarëve miratuan ndalimin e “shfaqjes ose veshjes” së simboleve të urrejtjes në vende publike. Një ndalim i tillë është tashmë nën debat në nivel federal, bazuar në një propozim të votuar nga ligjvënësit zviceranë në prill,

Sipas gazetës zvcierane ne shqip Le Canton27.ch, kjo e detyron qeverinë të krijojë një bazë ligjore përmes një ligji të posaçëm që rregullon ndalimin e përdorimit publik dhe të shpërndarjes së simboleve naziste apo variacioneve të këtyre simboleve.

Gjeneva u bë kantoni i parë që votoi për ndalimin e simboleve të urrejtjes dhe pas votimit në të gjitha kantonet, ligji do të vendoset në nivel federal.

E drejta e votës e të huajve: një hap shumë larg?

Votimi për të huajt: Këshilli i Shtetit ishte pro këtij sistemi. “Na vjen keq për këtë refuzim,” thotë Thierry Apothéloz, përgjegjës për Kohezionin Social. Ndoshta kjo nismë po ndërmerrte shumë hapa.”
Thierry Apothéloz, “Jo, Gjeneva nuk po bëhet një kanton kundër të huajve”.

Siç është aktualisht numërimi, zviceranët jashtë vendit janë ata që votuan më shumë në favor të së drejtës për të votuar për të huajt (44% po). Vandoeuvres dhe Këlni janë bashkitë që kanë votuar më shumë kundër këtij objekti (përkatësisht 82.6% jo dhe 80.2% jo). Jemi ende në pritje të përfundimit të numërimit të shtatë vendvotimeve.

Simbolet e urrejtjes: sanksionet në horizont

Carole-Anne Kast, Këshilltare Shtetërore përgjegjëse për Institucionet: Po dërrmuese për ndalimin e simboleve të urrejtjes « është një rezultat shumë i mirë ». Vota po do të bëjë të mundur vendosjen e sanksioneve, por edhe parandalimin e këtyre simboleve të urrejtjes në hapësirat publike. Gjeneva është pioniere e kësaj norme kushtetuese, vëren magjistrati socialist.

 

 

 

Derniers articles