20.3 C
Berne
mardi 28/05/2024

Viti i ri me fytyra te reja ne Bernë. Këta janë ata dhe ato që do e drejtonë Zvicrën 9 milionëshe ne vitin 2023

Fotot zyrtare të Këshillit Federal që nga viti 1999:

Këshilli Federal në përbërjen e tij të re vazhdoi, më 8 dhjetor 2022 nga 1 janari 2023, në shpërndarjen e shtatë departamenteve dhe zgjidhi çështjen e deputetëve. Alain Berset do të kryesojë Konfederatën Zvicerane për herë të dytë në vitin 2023. Asambleja Federale e zgjodhi atë të mërkurën me 140 vota nga 181 fletëvotimet e vlefshme, Socialisti 50-vjeçar i Friburgut pason Ignazio Cassis, Pra, këta do te jene drejtuesit e virit 20023 të Zvicres 9 milionese perfshirë këtu edhe 300 mije shqiptare nga ballkani, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch 

Rreth dyzet buletine mbanin emrat e personaliteteve të tjera. Viola Amherd mori 16 vota, Karin Keller-Sutter 10 dhe 15 u shkuan njerëzve të tjerë. Gjithashtu, 46 fletë votimi ishin të zbrazëta. Gjatë zgjedhjes së tij të parë në këtë post, Alain Berset kishte marrë 190 vota nga 210 fletë votimi të vlefshme, një rezultat shumë më i mirë.

Presidenti i Zvicres z.Alain Berset redaktorit te gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch:  Shqiptaret ne vendin tonë kan imazh të mirë. Ata janë punëtor të vyeshëm dhe shembll integrimi në Zvicër! 

Originalbild anzeigenMegjithatë, ministri i Shëndetësisë është larg kufirit. Ishte Micheline Calmy-Rey ajo që pati zgjedhjet më të këqija në 2011 me 106 vota. Në të kundërt, rekordi mbahet nga Jean-Pascal Delamuraz dhe Ueli Maurer. Të dy morën 201 vota në 1988, përkatësisht 2018.

“Bashkëpunimi mes anëtarëve të qeverisë është i mirë pavarësisht këndvështrimeve të ndryshme dhe investojnë së bashku për të mirën e vendit”: ky është imazhi që Presidenti i ri i Konfederatës Alain Berset ka dashur të shfaqë në foton zyrtare.

Kjo foto zyrtare e Këshillit Federal të vitit 2023 tregon shtatë ministrat dhe kancelarin e Konfederatës të mbledhur rreth një tavoline të madhe: ata formojnë një kolegj, por edhe ndërveprojnë në grupe të vogla. Është prodhuar nga fotografi i Vaudois Matthieu Gafsou, tha Kancelaria Federale të shtunën.

Peizazhi që mund të shihet në sfond simbolizon botën e jashtme dhe lidh veprimin e qeverisë me atë të popullsisë. Për të realizuar këtë fotografi, fotografi u frymëzua nga piktura e zhanrit të shekullit të 17-të dhe shkolla e fotografisë në Düsseldorf. Ai mblodhi të gjithë anëtarët e Këshillit Federal dhe kancelarin në Bernerhof ku ishte bërë fotografia.

Zvicra sivjet 175 vjet Kushtetutë

Në tryezë, një busull, një hartë e Zvicrës dhe një libër që përmban Kushtetutën, e cila feston 175 vjetorin e saj në 2023, përfaqësojnë bazën e angazhimit të Këshillit Federal. Gjethet fluturuese, mbi të cilat shfaqet një poezi e Charles-Ferdinand Ramuzit, ndjellin në mënyrë diskrete kaosin dhe tensionet botërore që duken shumë më të pranishme sot se dje.

« Në një periudhë pasigurie dhe krize, fotografia duhet të jetë edhe qetësuese dhe e matur. Ajo synon të tregojë unitetin e Këshillit Federal dhe bashkëpunimin e mirë të anëtarëve të tij, pavarësisht nga këndvështrimet e ndryshme », tregon Alain Berset.

Fotografia zyrtare e Këshillit Federal u shtyp në 40,000 kopje. Mund të shkarkohet ose porositet nga faqja e internetit www.admin.ch. Ka edhe një video kushtuar krijimit të fotos.

Këshilli Federal i ka vendosur vetes tre udhëzime për legjislaturën 2019-2023:

• Zvicra siguron prosperitetin e saj dhe shfrytëzon mundësitë e ofruara nga teknologjia dixhitale dhe zhvillimi i qëndrueshëm.
• Mbështet kohezionin kombëtar dhe punon për të forcuar bashkëpunimin ndërkombëtar.
• Së fundi, ofron siguri, angazhohet për mbrojtjen e klimës dhe burimeve natyrore dhe vepron si një partner i besueshëm në nivel ndërkombëtar.

Fotot zyrtare të Këshillit Federal që nga viti 1999: (Les photos officielles du Conseil fédéral depuis 1999)

1999. De gauche à droite: Moritz Leuenberger, Adolf Ogi, Ruth Metzler, la présidente Ruth Dreifuss, Pascal Couchepin, Kaspar Villiger, Joseph Deiss et le chancelier de la Confédération François Couchepin. [Masato Yokoyama - Chancellerie fédérale]

Derniers articles