12.5 C
Berne
mardi 21/05/2024

Vienë, Takimi historik i INTERPOL-it mbyllet me thirrjen për veprim për të luftuar krimin e organizuar

Viene, 2 dhjetor (Interpol-Nefail Maliqi) -Pas kater dite pune (28 nentor-1 dhjetor) te Asamblese se Pergjithshme te 91-te ne Viene te Interpol-it, ku po merr pjese edhe vendi yne Shqiperia (perfaqesuar nga Pellumb Seferi dhe Idajet Faskaj)  kjo organizate nderkombetare policire sit ka dalur me nje deklarate te Vienes, me pese pika prioritare te veprimtarise se Interpol-it nenshkruar nga  presidenti dhe sekretari i pergjithshem i Interpol-it, njofton drejtoersefrejti nga AP e Interpol-it ne Viene Nefail Maliqi, redaktor i gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Deklarata e Vjenës përshkruan veprimet prioritare të nevojshme për të trajtuar këtë kërcënim të sigurisë. Ajo përcakton pesë veprime prioritare për të siguruar që zbatimi i ligjit të mbështetet më mirë në këtë luftë, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch drejtprrderejti nga Viena.

Vienë, Takimi historik i INTERPOL-it mbyllet me thirrjen për veprim për të luftuar krimin e organizuar dhe arrestuar autoret e tyre dhe trrroristet.

Për të adresuar rritjen dhe sofistikimin e krimit të organizuar transnacional, Asambleja e Përgjithshme njëqindvjeçare e INTERPOL-it është mbyllur me një thirrje për veprim për të trajtuar këtë ‘epidemi’.

Përballë lidhjes më të madhe midis grupeve kriminale dhe zgjerimit paralel të aktiviteteve të paligjshme, Deklarata e Vjenës përcakton pesë veprime prioritare për të siguruar që zbatimi i ligjit të mbështetet më mirë në këtë luftë.

E miratuar nga Komiteti Ekzekutiv i INTERPOL-it, Deklarata u bën thirrje udhëheqësve të konsiderojnë krimin e organizuar transnacional si një prioritet të sigurisë kombëtare, të dyfishojnë përpjekjet e bashkëpunimit ndërkombëtar policor dhe të rrisin investimet në mjetet në dispozicion të zbatimit të ligjit.

Veprim i shtuar

Duke mbyllur zyrtarisht konferencën, Ministri i Brendshëm i Austrisë, Gerhard Karner theksoi rëndësinë e bashkëpunimit ndërkombëtar: “Vizione dhe strategji të përbashkëta duhet të na çojnë krah për krah në të ardhmen.

“Austria do të vazhdojë të jetë një partner i fortë për INTERPOL-in, duke kontribuar aktivisht në realizimin e qëllimeve tona të përbashkëta në shërbim të sigurisë”.

Presidenti i INTERPOL-it, Ahmed Naser al-Raisi tha se Deklarata e Vjenës është një angazhim i vërtetë për të mbrojtur komunitetet, për të siguruar kufijtë dhe për të mbrojtur qytetarët.

“Masat që ai përshkruan duhet të jenë themeli i angazhimit dhe veprimeve tona kolektive, për të trajtuar krimin e organizuar në mënyrë më efektive. Është një thirrje urgjente për veprim, për çdo komb, lider dhe qytetar, për t’u bashkuar në luftën kundër krimit të organizuar transnacional”, tha presidenti Al Raisi.

Arkitektura globale e sigurisë

Sekretari i Përgjithshëm i INTERPOL-it, Jürgen Stock tha: «Krimi i organizuar ndërkombëtar është një epidemi. Për të adresuar kompleksitetin e rrjeteve të ndërlidhura të sotme, ne duhet të ndërtojmë ura midis burimeve të veçanta të informacionit… », citon gazeta zvicerane Le Canton27.ch

“Kriminelët gjithmonë do të shfrytëzojnë çdo krizë. Kjo është arsyeja pse veprimi i koordinuar nga veprimet e zbatimit të ligjit – në çdo rajon – është thelbësor dhe pse ne nuk mund të përballojmë asnjë boshllëk, apo dobësim të arkitekturës globale të sigurisë.”

Si e vetmja organizatë policore që punon në nivel global, INTERPOL luan një rol unik në mbështetjen e përpjekjeve ndërkombëtare për të mbrojtur komunitetet dhe për ta bërë botën një vend më të sigurt.

Në përputhje me këtë, në vitin 2018 INTERPOL lançoi Objektivat e tij Globale të Policimit (GPGs) të dizajnuara për të plotësuar Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm të OKB-së 2030.

Rishikimi i 2023 i GPG-ve, i cili përfshin rekomandime për angazhimin me organet rajonale të zbatimit të ligjit për një kuadër më koheziv dhe efektiv të ndarjes së të dhënave globale, u miratua nga delegatët.

Asambleja e Përgjithshme më e madhe ndonjëherë e INTERPOL-it, e mbajtur në të njëjtin qytet ku Organizata u krijua në 1923, pa gjithashtu miratimin e një sërë rezolutash të fokusuara në rritjen e veprimeve për të trajtuar krimin mjedisor dhe abuzimin seksual të fëmijëve në internet.

Standardet

Si pjesë e reformave në vazhdim për modernizimin dhe përmirësimin e qeverisjes së INTERPOL-it, delegatët miratuan gjithashtu rezoluta në lidhje me standardet e sjelljes dhe etikës për mbledhjet e Organizatës dhe fushatën zgjedhore.

Kodi u zhvillua nga Grupi i Punës për Qeverisjen, i cili përfshin përfaqësues nga 74 vende anëtare në të gjitha rajonet e botës.

Asambleja e 92-të e Përgjithshme do të mbahet në Glasgow të Skocisë ku anëtarët e INTERPOL-it do të votojnë për emërimin e Sekretarit të ri të Përgjithshëm.

Ish-Qeverite e Kosoves nga 2015 kater here aplikuan per anetaresim ne Interpol dhe deshtuan

Interpol e mirepret aplikimin e Kosoves, kur Qeveria e Kurtit te jete e gatshme, te behet anetare e re e 197-ta ne kete organizate nderkombetare policore, raporton Le Canton27.ch duke ju referuar dekleratave te zyrtareve te Interpol-it

Ju kujtojme se Kosova dy decenien e fundit, para ardhjes ne Qeveri Albin Kurti qe nga 2015 ka aplikuar kater here për anetaresim ne Interpol, sikur me rastin e fundit ne Duabai (2018) kur deshtoi për shkak lobimit dhe propagandes se egër serbe.

Sa i perket anetaresimit te Kosovës ne Interpol sikur perfaqesuesit e Interpol-it shqiptar ne Vienë edhe vete Tirana zyrtare, por edhe ata nga Maqedonia Veriore si dhe autoritet nga Berna dhe ato kroate qe po marrin pjese ne Asamblene e sivjeme te Interpol-it kane deklaruar gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch se do te lobojne dhe do t’i ndihmojne Kosovën ne rrugën e anetarësimit te saj ne Interpol, pasi do jete e gatshme te aplikoj.

 

 

Derniers articles