6.9 C
Berne
mardi 5/03/2024

Vdic në diten e bombardimeve te NATO-s gazetari publicisti amerikan që kishte kritikuar bombardimet në Serbi. I mbeshtetur nga ebrenjt, ne vitin 2004 iku nga Kosova dhe u vendos në Nish

Nish, 26 mars -Vdes gazetari, publicisti amerikan që urrejti shqiptaret, që shkroi zi e mezi për Kosovën, që i shërbeu Serbisë. Paul Polansky, madje shkroi një libër rreth bombardimevete Serbise dhe bombave te NATO-s duke kritikuar Aleancen Veri-Atlantike, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le canton27.ch

« Shqiptarët u përpoqën të më rrëmbenin disa herë. Në fund të fundit, kjo ishte arsyeja kryesore pse u largova nga Kosova. Kam pasur shumë probleme. OKB-ja nuk më donte e as NATO. Për ta, unë isha një « persona non grata » – ka thënë vete Polanski.

Kush ishte vertetë Paul Polansky, ky amerikan, ky antishqiptar i mbeshtetur nga ebrenjtë ?

Paul Polansky (79): ICH wurde in Serbien gegen Corona geimpft - News Ausland - Bild.deGazeta zvicerane ne ship La Canton27.ch ka mesuar se Paul Polansky (1942-2021) ishte i lindur në Mason City, Iowa SHBA). Polanski ishte një autor Amerikan dhe akrivist ne ballkan cili punoi me shumke se « gazetar » ai bënte fushatë dhe prtopgande dhe ka shkruar libra per sitauaten ne Serbi dhe luften Kosovë dhe Maqedoni. Deri ne moment e fundit, ai kryesonte Fondacionin e Romëve për Refugjatët e Kosovës (KRRF), një OJQ që punon me kampet në veri të Kosovës. Nga korriku 1999 deri në shtator 2009 ai ishte udhëheqësi i Shoqërisë për Popujt e Kërcënuar në Kosovë dhe Serbi. Më 10 dhjetor 2004 ai mori çmimin për të drejtat e njeriut të qytetit të Weimar. Ai ka amrrur disa mirnejhohje ne Serbi dhe eshte pritur nga autoritetet e larta serbe.

Paul Polansky, ishte amerikan  me origjinë nga Iowa (SHBA)  ai kaloi pjesën më të madhe të jetës së tij në Evropë, duke studiuar lëvizjet dhe migrimet e popullatës rome. Pak para përfundimit të bombardimeve të Jugosllavisë, ai erdhi në Kosovë, ku, me kërkesë të KB, ai duhej të dilte vullnetar në një kamp refugjatësh romë. Ai kishte qendruar në Kosovë në qershor 1999. Polanski dëshmoi për ngjarjet në Kosmet që nga viti 1999. Dëshira e tij e fundit ishte të dhuronte librat e tij bibliotekave në Nish.

Ai vazhdoi jetën e tij në Nish, sepse në 2004 ishte ftuar nga organizata hebraike JWC nga Parisi. Ata dëgjuan për varrezat hebraike në Nish, një nga më të vjetrat në Ballkan, me mbishkrime në monumente që askush nuk mund t’i interpretojë dhe që duheshin pastruar. Pas misionit në Kosovë ai u kthye në Nish, ku bleu një shtëpi në 2006. Ai tha se qetësinë e tij e gjeti në Knez Selo, afër Nishit dhe se ajri ishte jashtëzakonisht i përshtatshëm për problemet e tij bronkiale, për të cilat ai luftoi gjithë jetën.

« Pas pastrimit të varrezave, u ktheva shkurtimisht në Kosovë sepse zbulova se kampet e ngritura nga UNHCR për popullatën rome ishin në tokë të kontaminuar me plumb nga miniera e Trepçës. Organizata Botërore e Shëndetësisë bëri një analizë të gjakut të fëmijëve romë nga ato kampe dhe zbuloi një përqendrim të paparë, rekord të lartë të plumbit në gjak në literaturën mjekësore. Ata thanë se çdo fëmijë që ka lindur në atë kamp do të ketë dëmtime të përhershme të trurit. Kam kaluar dy vitet e ardhshme për të bindur KB-në për të lëvizur njerëzit nga ato kampe në vende më të sigurta. Kam botuar artikuj në « New York Herald Tribune », si dhe një libër në të cilin sulmova liderët e KB dhe organizatat bamirëse që lejuan të ndodhte kjo.. » thuhet ne rrefimin e tijte pulbikjuar ne mediat boterore, transmeton gazeta zvicerane ne ship La Canton27.ch

Ai edhe pse kihste sherbyer ne Kosovë, nuk fliste shqip, fliste me shume serbishten. Ai u shoqërua me fqinjët e tij, të cilët gjithashtu e ndihmuan atë gjatë gjendjes së jashtëzakonshme për shkak të pandemisë.

Ai ishte ne kundershtim me dnmerkombëtaret, ai përfaqësoi anën tjetër, dihet ate të regjimit serb, gjatë luftës në Kosovë.

Derniers articles

Siguria e Ballkanit: Pa liderin dhe ish-kryeministrin shqiptar Sali Berishën nuk do te kishte anëtarsim te NATO-s e as feste sot në Kuçovë

Tirane 4 mars -Shqipëria ka inauguruar një bazë ajrore të modernizuar me fondet e NATO-s në Kuçovë, duke forcuar praninë e Aleancës në Ballkan...

Visar Robelli, zgjedhet kryetar i ri i Rrjeti i Bizneseve në Zvicrën Qendrore

Luzern, 1 mars - Në Luzern te Zvicres jane mbledhour anëtarë dhe fararistë  nga mabre Zvicra për të mbajtur kuvendin e kryesise së re...

Ku ishin e ku janë shokët e komandatit legjendar Adem Jashari?

Nga Reshat Sahitaj Të shkruash për figurën e komandantit legjendar Adem Jashari dhe rezistencën si dhe sakrificën e kësaj familjeje është një barrë dhe përgjegjësi...

Shqiperia kryeson në listen e kriminelëve në burgjet e Zvicrës. Aty edhe flamuri kuqezi

Bernë, 4 mars  -Sipas burimeve nga Berna, Zvicra aktualisht ka 89 burgje me 7196 vende. Burgu me i vogel ka 5 të burgosur kurse...

Vazhdon eksodi nga shteti i rremë i Serbisë, serbët janë në panik sepse po ikin edhe nxënësit dhe arsimtarët. Për cdo vit Serbia humbë,...

Beograd, 4 mars -Vërehet nje eksod masiv e qytetareve serb nga e ashtuqujtuar "shteti i Serbise" te cilet  largohen masovikisht te zhgenjyer nga vendi...