20.9 C
Berne
mardi 26/09/2023

Thierry Apothéloz: Situata sociale në kantonin e Gjenevës është shqetësuese. Raporti ynë i fundit mbi varfërinë tregon se rreth 16% e popullsisë jeton në një situatë të pasigurt

Këshilltari shtetëror Thierry Apothéloz në bisedë me Nefail Maliqi, kryeredaktor i gazetës zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Intervistë me Thierry Apothéloz, Këshilltar Shtetëror përgjegjës për kohezionin social dhe kulturën për gazetën zvicerane në shqip Le Canton27.ch. Këshilltari Shtetëror Z. Apothéloz, në këtë intervistë, ndër të tjera, ai flet për qytetarët (jo) të varfër në qytetin më të shtrenjtë në botë, Gjenevë Ndërkombëtare, flet për pasojat e pandemisë për dy vjet në kantonin e Gjenevës. papunësia, gjendja sociale e qytetarëve dhe roli i Hospisit të Përgjithshëm përballë krizës dhe papunësisë.

Le Canton27.ch: Zoti Këshilltar i Shtetit, Gjeneva është bërë qendra evropiane dhe qyteti më i shtrenjtë në botë. Popullsia mund ta përballojë këtë metropol ndërkombëtar. Megjithatë, cila është gjendja sociale e kantonit?

Thierry Apothéloz: Situata sociale në kantonin e Gjenevës është shumë e tensionuar, sepse pasuria e pabesueshme e kantonit tonë shoqërohet edhe me cenueshmëri të madhe. Raporti i Këshillit të Shtetit për varfërinë, i publikuar në vitin 2016, tregon se gati 16% e popullsisë jeton në një situatë të pasigurt. Dhe është një bast i sigurt që me inflacionin shumë të lartë që kemi përjetuar muajt e fundit, situata nuk do të ndryshojë. Ka pabarazi të madhe në të ardhura në Gjenevë, që është edhe kantoni më i pabarabartë në Zvicër! Për fat të mirë, autoritetet publike janë shumë aktive dhe legjislatura që po përfundon ka bërë të mundur forcimin e përfitimeve sociale për popullatën: rritje të rrethit të përfituesve (dhe shumave) të subvencioneve të sigurimeve shëndetësore, luftë kundër strehimit, mbështetje financiare për më të cenuarit gjatë periudhës së Covid-it, mbështetja për qiramarrësit në vështirësi, Zyra e Informacionit Social dhe mbi të gjitha reforma e ardhshme e ndihmës sociale janë të gjitha projektet që kanë dalë për të forcuar kohezionin social në qarkun tonë.

Le Canton27.ch: Në Shqipëri, nëse shihni njerëz që lypin në rrugë, ndoshta është normale sepse janë të varfër për shkak të papunësisë dhe korrupsionit të lartë. Por në Zvicrën e pasur, e cila ka përqindjen më të ulët të papunësisë dhe korrupsionit në Evropë, pse shohim lypës në rrugë, kush janë ata? Nuk mund të largohen për të ruajtur imazhin e një vendi të qëndrueshëm dhe një qendre ndërkombëtare si Gjeneva?

Originalbild anzeigenThierry Apothéloz: Njerëzit që lypin në përgjithësi nuk kanë të drejtë për përfitime sociale në Gjenevë. Megjithatë, sistemi ynë i sigurimeve zakonisht mbulon minimumin jetik. Prandaj, më shpesh ata janë njerëz që janë ndarë plotësisht ose janë duke kaluar nëpër kantonin tonë (nganjëherë për një kohë të gjatë), por pa domosdoshmërisht një leje qëndrimi që i lejon ata të marrin ndihmë. Çka nuk do të thotë se duhet t’i lëmë në një gjendje skamjeje. Humanitari këtu zëvendëson socialen dhe ne mund të veprojmë në margjinat e legjislacionit për t’u siguruar atyre një minimum dinjiteti. Lypja është një realitet i përjetuar nga të gjitha qytetet ekonomikisht dinamike. Nuk mendoj se të kërkosh nga njerëzit më të brishtë dhe të pasigurt të largohen për të ruajtur një imazh të mirë të Gjenevës është një zgjidhje e pranueshme. Kjo nuk e zgjidh aspak problemin.

Le Canton27.ch: A keni shifra në nivelin social të Gjenevës? Sa qytetarë janë të varfër apo të pasur?

Thierry Apothéloz: Siç u tha më lart, shpërndarja e të ardhurave është shumë e pabarabartë në Gjenevë. Përveç kësaj, numri i personave me asistencë sociale është rritur për më shumë se 80% në dhjetë vjet, ndërsa popullsia e përgjithshme e kantonit nuk është rritur më shumë se 10%, gjë që tregon qartë fenomenin e varfërimit, me të cilin po përballemi. sot, që më shqetëson dhe që e luftoj përditë në veprimin tim qeveritar. Sot, gati 180,000 njerëz, ose një e treta e popullsisë, marrin subvencione për sigurimet shëndetësore për t’i ndihmuar ata të paguajnë primet e sigurimit, gjë që tregon se kemi një klasë të mesme popullore, e cila është në prag të pasigurisë. Ne sapo kemi nxjerrë edhe 26 milionë franga shtesë për të forcuar këtë ndihmë dhe për të neutralizuar efektet e inflacionit.

Le Canton27.ch: Gjeneva, ashtu si Zvicra dhe vendet e tjera të botës, nuk ka kaluar pa pasoja në këto dy vite të pandemisë. A ka ende pasoja të kësaj krize në kantonin tonë?

Thierry Apothéloz: Jemi me fat që kemi një ekonomi veçanërisht elastike e cila e ka përballuar mjaft mirë krizën dhe e cila ka mundur të rifillojë shpejt dhe të rifitojë dinamizmin që mbizotëronte para krizës Covid. Por pandemia ka lënë gjurmën e saj, veçanërisht në mesin e më të cenuarve dhe/ose midis të vetëpunësuarve, të cilët ndonjëherë kanë parë të ardhurat e tyre të shkurtuara nga Covid. Për këta njerëz, kthimi në normalitet nuk është aq i shpejtë.

Le Canton27.ch: General Hospice është një institucion i Gjenevës. Ajo u themelua në vitin 1535 dhe synon të ndihmojë njerëzit në nevojë. Si është gjendja e Spitalit të Përgjithshëm sot? Pas pandemisë (Covid19), a kanë nevojë njerëzit pak a shumë përfitime të HG? Më kujtohet hera e fundit që folëm, thatë se numri i njerëzve që kërkonin ndihmë në HG ishte rritur…

Thierry Apothéloz: Siç u tha më lart, ka pasur një rritje të mprehtë të njerëzve që marrin ndihmë sociale. Qëllimi i projektligjit ambicioz për ndihmën sociale dhe luftën kundër pasigurisë që kam shtruar, fryt i një pune disavjeçare dhe që aktualisht është në fazën përfundimtare të shqyrtimit në Këshillin e Madh, është ta kthejë këtë prirje.

Le Canton27.ch: Sa i përket përfituesve të përfitimeve të HG, a mund të na thoni kush kërkon më shumë ndihmë, është vendas (zviceran) apo të huaj?

Thierry Apothéloz: Përqindja është afërsisht e barabartë me atë të shpërndarjes së këtyre kategorive brenda popullsisë. Nuk ka mbipërfaqësim domethënës të asnjërës kategori.

Derniers articles

La Suisse est solidaire avec le Kosovo. Berne condamne l’assassinat du policier albanais par des gangs serbes. Elle exige la punition des auteurs de...

Berne, 25 septembre -Les criminels et les terroriste serb, des hommes armés retranchés dans un eglise (monastère) un policier tué: Un policier a été...

Zvicra solidarizohet me Kosoven. Berna denon vrasjen e policit shqiptar nga bandat serbe. Kerkon ndeshkimin e autoreve te ketij krimi

Bernë, 25 shtator -Vrasja e policit shqiptar, Afrim Bunjaku, nga Kosova në veri, nga bandat kriminale dhe terroristët serb po flitet nga mbarë komuniteti...

“Gjyshja lutej para një stalle”- Imzot Arjan Dodaj fjalim përpara Papa Françeskut

Rome, 25 shtator -Share Button Gazeta Blic Imzot Arjan Dodaj, Arqipeshkv të Kryedioqezës së Tiranë-Durrësit ka mbajtur një fjalim në Marsejë përpara Papa Françeskut.Papa...

FIFA dhe OKB (UNODC) rinovojnë Memorandumin e Mirëkuptimit për të larguar krimin nga futbolli

Presidenti i FIFA-s, Gianni Infantino dhe drejtori ekzekutiv i UNODC-së, Ghada Waly vazhdojnë marrëveshjen. Të dy organet përsërisin vendosmërinë për të luftuar korrupsionin dhe...

Deputeti nga Gjeneva, Leonard Ferati per policin e vrare: Sot dite zie per «leutrimin» shqiptar Afrim Bunjakun, per dite te bardha per Kosoven!

Deputeti i kantonit te Gjeneves Leonard Ferati ne protesten e fundit para OKB-se ne Gjeneve Gjeneve, 25 shtator -Se shqiptaret jane shembull suksesi dhe integrimi...