20.4 C
Berne
mardi 18/06/2024

Thierry Apothéloz: Komuniteti shqiptar në Zvicër, jane shembull i mirë i integrimit!

M.Thierry Apothéloz Conseiller d’Etat chargé du DCS (Photo: Le Canton27.ch)

Gjenevë, 21 qershor -« Në fund të dhjetorit 2020, kishte 23,766 njerëz me një ndihmë nga bujtinë e përgjithshme në Gjenevë. Ky numër tregon një rritje të vazhdueshme të personave për ndihmë sociale. Ndërmjet 2019 dhe 2020, ka një rritje. 9%. Kjo rritje është Prandaj e rëndësishme. Ne përjetuam rritje nga 7 në 9% në vitet e fundit. Me pandeminë, ne presim rritje prej 9% në vitin 2021. Ekziston një pasiguri në Gjenevë që i sheh të varfrit të varfërohen dhe të pasurit të bëhen më të pasur.. », ka deklaruar Këshilltari Shtetëror z. Thierry Apotheloz në një intervistë me revistën zvicerane në kantonin shqiptar në gjuhën shqipe.

Drepartamenti i Kohezionit Social (DCS) e udhëhequr nga z.Therry Apotheeloz sjell së bashku politika themelore publike për të ruajtur dhe zhvilluar harmoni dhe balancë brenda shoqërisë sonë. DCS është gjithashtu përgjegjës për mbrojtjen e të rriturve. Ajo gjithashtu drejton politikën e integrimit kantonal dhe mbikëqyr animacionin socio-kulturor në lagjet, me të cilat zhvillon partneritete për të forcuar pjesëmarrjen e qytetarëve. DCS gjithashtu pilotët e politikave kantonale kulturore dhe sportive. Së fundi, është përgjegjës për marrëdhëniet me komunat, nga të cilat është gjithashtu autoriteti mbikëqyrës. Për të gjitha këto misione, DCS mbështetet në një rrjet të fortë të partnerëve institucionalë, asociativë ose privatë, me të cilin punon në pikëpamje të forcimit të kohezionit social, të gjallë dhe cilësinë e jetës në Gjenevë, shkruan gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Për të gjithë këtë, si për gjendjen sociale të qyteteve të Gjenevës, numrin e përdoruesve të HG dhe funksionimin e shërbimit të kohezionit social me misionet e HG në kantonin e Gjenevës, shpjegon në detaje këshilltarin e shtetit z. Thierry Apotheloz në intervistën ekskluzive dhenë gazetës zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Thierry Apotheloz: Pandemia ka shkaktuar « tsunami » në ekonominë tonë, duke ngritur shifrat e papunësisë dhe ndihmave sociale!

  • Gjeneva thuhet se është një nga qytetet më të shtrenjta në botë. Por, a janë të pasur apo të varfër banorët e Gjenevës? Cila është gjendja e tyre shoqërore?


Apothéloz:
Gjeneva është me të vërtetë një nga qytetet më të pasura në botë për sa i përket PBB-së së saj (produkti i brendshëm bruto) i cili është jashtëzakonisht i rëndësishëm dhe sepse i përket një rajoni shumë dinamik, veçanërisht për shkak të numrit të vendeve të punës të krijuara atje. Ajo që po vërejmë është se vendasit janë në një hendek në rritje midis të pasurve dhe të varfërve. Ekziston një pasiguri në Gjenevë që i sheh të varfrit të varfërohen dhe të pasurit të bëhen më të pasur. Kjo është matur në një raport që komisionova nga Universiteti i Gjenevës mbi pabarazitë. Ajo ka gjashtë kritere, të tilla si të ardhurat mesatare të cilat maten në secilën lagje dhe në secilën komunë për të parë se si ndryshon. Ky raport është bërë tri herë. Ne e dimë që në Gjenevë organizatat ndërkombëtare sjellin pasuri. Ekziston gjithashtu një dëshirë reale për të integruar të huajt, për t’i vendosur ata të punojnë shpejt dhe kështu të zbuten efektet e migrimit. Lidhur me situatën shoqërore, ne e dimë që është e komplikuar kur ka divorc, një ndarje, vdekjen e një bashkëshorti, situata të cilat dobësojnë personin.

Apothéloz: Ekziston një pasiguri në Gjenevë që i sheh të varfrit të varfërohen dhe të pasurit të bëhen më të pasur

  • Në Gjenevë nuk shohim shumë lypje si në qytetet e tjera evropiane. A arrin qyteti ynë të menaxhojë këtë situatë shoqërore?

Apothéloz: Shtë e vërtetë që ne shohim disa njerëz që lypin. Në këtë drejtim, Gjeneva ka marrë dy vendime. Vendimi i parë u mor 15-20 vjet më parë. Konsiston në faktin se nëse policia sheh një nënë që lyp me një fëmijë të mitur, policia duhet ta kapë fëmijën dhe ta dërgojë atë në Shërbimin për mbrojtjen e të miturve. Në të vërtetë një fëmijë ose duhet të jetë në shkollë ose në familjen e tij, por të mos jetojë në rrugë. Ky vendim kishte ndikimin që fëmijët të mos jetonin në rrugë. Ligji i dytë i lypjes në Gjenevë, të cilin parlamenti miratoi, është shumë kufizues dhe lejon policinë të kapë fitimet e lypjes për të rimbursuar gjobat. Sidoqoftë, ky ligj u përmbys nga Konventa Evropiane për të Drejtat e Njeriut. Kjo është arsyeja pse ne po shohim rishfaqjen e akteve të lypjes në kantonin tonë.
Pas këtyre lypësve mund të ketë rrjete mafioze, por nuk ndodh gjithmonë kështu. Difficultshtë e vështirë të demonstrosh.

  • A keni statistika mbi nivelin shoqëror të Gjenevasve? Sa të varfër, klasë të mesme dhe të pasur janë atje?

Apothéloz: Këto elemente janë në dispozicion të publikut të interesuar. Kjo është siguruar nga Qendra Territoriale për Analizën e Pabarazive, si dhe raporti që unë kërkova. Një nga treguesit e rëndësishëm është pesha, në Zvicër dhe Gjenevë, e primit të sigurimit shëndetësor, e cila është shumë e lartë. Gjithashtu për të ndihmuar familjet dhe klasën e mesme, i propozova Këshillit të Shtetit dhe Parlamentit të rrisin numrin e njerëzve që marrin ndihmë të sigurimit shëndetësor si dhe të rrisin shumën mujore të sigurimit shëndetësor. Më parë kjo shumë ishte 90 CHF – në muaj, sot është 300 CHF. – në muaj maksimumi. Ky vendim kushton 176 milion CHF në përgjithësi.

  • A ka shkaktuar pandemi dëmtimin e situatës së punësimit?

Apothéloz: Me këtë pandemi ne po jetojmë një situatë shumë të vështirë me njerëzit që gjenden në një situatë të reduktuar të orëve të punës (HRT). Kjo ndihmë mbulon 80% të pagës. Kjo bën të mundur rifillimin e një aktiviteti profesional, por personi merr 20% më pak pagë. Ka sektorë që kanë pësuar dëme për sa i përket punësimit, përfshirë hotelet, restorantet dhe kulturën. Për momentin kemi pak shifra falimentimi, por ajo ka filluar të ndodhë. Sidoqoftë, ne kemi parë që midis valës së parë dhe të dytë të Covid-19 (qershor-shtator 2020), situata ekonomike u përmirësua dhe vendet e punës u rritën. Sa i përket shkallës së papunësisë, ajo është më e lartë se më parë.

  • Sa njerëz përfitojnë nga shërbimet e Hospice Général në Gjenevë? A mendoni se numri i tyre do të rritet në vitet e ardhshme?

Apothéloz: Në fund të dhjetorit 2020, ishin 23,766 njerëz të ndihmuar nga Hospice Général në Gjenevë. Kjo shifër tregon një rritje të vazhdueshme të njerëzve në asistencë sociale. Midis 2019 dhe 2020, ka një rritje prej 9%. Prandaj, kjo rritje është e konsiderueshme. Ne kemi parë rritje me 7-9% në vitet e fundit. Që kur u bashkova me Këshillin e Shtetit në 2018, ne kemi punuar shumë për të ulur këtë shifër. Rritja ishte 1 deri në 2%. Me pandeminë, ne presim një rritje prej 9% në 2021.

Thierry Apothéloz: Komuniteti shqiptar në Zvicër, jane shembull i mirë i integrimit

  • Lidhur me komunitetin shqiptar dhe shqipfolës, a mendoni se është integruar mirë në vendin tonë, cfarë eshte sot imazhi i tyre ?

Apothéloz: Unë kam punuar shumë me këtë komunitet të cilin e konsideroj të jashtëzakonshëm për sa i përket integrimit. Shtë një komunitet i cili, ndryshe nga të tjerët, shpejt u ngrit në pozicione dhe funksione të rëndësishme. Anëtarët e këtij komuniteti së pari u natyralizuan shumë shpejt. Ata gjithashtu fituan studime dhe pozicione të rëndësishme, të tilla si avokatë, gjyqtarë, deputetë, këshilltarë të qytetit. Kjo është për mua shenja e një integrimi të fortë dhe të suksesshëm. Ndonjëherë imazhi i transmetuar nga media është i gabuar, është për shkak të disa njerëzve. Ky nuk është një komunitet për tu fajësuar. Përkundrazi, unë mirëpres vullnetin, gjithmonë të shprehur nga komuniteti shqipfolës, për të dashur të jetë në shërbim, për ta bërë veten të disponueshëm, për tu integruar, për të dalë vullnetar në klube sportive, në familje. Unë i bëj nderime sepse, me atë që kanë kaluar, ata kanë një forcë shumë të rëndësishme të rezistencës.Cohésion sociale

Derniers articles