22.3 C
Berne
mardi 18/06/2024

The GGG Index 2021 rankings: Barazia gjinore, gratë më të rrespektuara në Shqipëri (25) se sa në Amerikë (30). Zvicra e 10-ta

Bernë, 19 prill -Renditja e Indeksit Global sipas barazise Gjinore 2021 (The Global Gender Gap Index 2021 rankings) quhet raporti nderkrombëatr mbi barazine gjinore dhe femres ne shoqeri ne 156 vende boterore, ku bene fjale edhe per femren shqiptare ne ballkan, te cilen e radhisin te 25 ne listë,  rang ky shume i mire ne krahsim me disa vende qe njihen superfuqi apo te zhvilluara industrialisht, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch 

Sipas raportit të Forumit Ekonomik Botëror mbi ndryshimet globale gjinore për 2021, gratë nuk do të arrijnë barazi të plotë me burrat për 135.6 vjet të tjera. Raporti gjithashtu rendit 10 vendet kryesore në të cilat gratë jetojnë më mirë.

Këto janë 10 vendet më të mira për të drejtat dhe mundësitë e grave. Zvicra e 10-ta, Shqiperia e 25-ta, Amerika e ish-presidentit Trump e 30-ta!

Islanda është vendi më i mirë në botë për barazinë gjinore, tregon një indeks i Forumit Ekonomik Botëror. Finlanda, Norvegjia, Zelanda e Re, Suedia, Namibia, Ruanda, Lituania, Irlanda dhe Zvicra ndjekin 10 vendet e para.

Në përgjithësi, progresi ka ngecur, me zgjerimin e boshllëqeve gjinore në fuqizimin politik globalisht. Me ritmin aktual, do të duhen më shumë se 136 vjet që gratë të jenë në një gjendje të barabartë me burrat në të gjithë botën.

Pandemia COVID-19 kërcënon progresin, me gratë që mbajnë barrën e pasojave shoqërore dhe ekonomike. Islanda është vendi më i mirë në botë për barazinë gjinore, duke kryesuar një indeks të Forumit Ekonomik Botëror për të 12-tëin vit me radhë.

Raporti vjetor analizon barazinë gjinore në 156 vende dhe eksploron katër fusha jetësore: shëndetësia, arsimi, mundësitë ekonomike dhe mundësitë politike.

Ne kete liste te raportit nderkombëtar nga vendet e ballkanit e para figuron Serbia (19) pastaj vjen Shqiperia (25), Bullgaria (38), Mali i Zi (48), Maqedonia Veriore (98)  dhe Greqia gjendet me se poshti(73). SHBA-te gjendet e 30-ta, kurse Rusia (81) dhe Kina edhe me poshte e 107-ta. Ndesa vendi i fundit eshtë Afgansitani (157)

Përveç kësaj, gratë po « vihen nën presion shtesë për të siguruar kujdes në shtëpi »

Një raport nga viti i kaluar llogariti se barazia globale gjinore mund të arrihej në 99.5 vjet. Por vetëm 12 muaj më vonë, vlerësimi është rritur me 35 vjet. Arsyeja është një pandemi e koronavirusit. Raporti nga 2021 tregon se kovid 19 kishte një efekt shumë më të vështirë dhe më dramatik te gratë.

– Pandemia COVID-19 ka ngritur pengesa të reja për ndërtimin e ekonomive dhe shoqërive gjithëpërfshirëse dhe të begata. Zonat e goditura më shumë nga bllokadat dhe dixhitalizimi i shpejtë janë zonat ku gratë janë më shpesh të punësuara – thotë raporti, transmeton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Në listën e renditjes globale, Islanda është në vendin e parë të vendeve më të mira në botë për gratë. Sipas raportit, Islandezët kanë arritur 89 përqind të rrugës për arritjen e barazisë së plotë gjinore. Sadija Zahidi nga Forumi Ekonomik Botëror u bëri thirrje qeverive anembanë botës që t’u japin përparësi masave për barazinë gjinore.

 

Derniers articles