15.2 C
Berne
samedi 30/09/2023

Tërmet në Marok, Zvicra ne aksion me ndihma humanitare

Bwernë, 15 shtator -Oferta e Zvicrës për ndihmë pas tërmetit në Marok është ende e rëndësishme. Ai përfshin mbështetje në fusha të ndryshme si strehimi emergjent, aksesi në ujë të pastër dhe kanalizime, si dhe mjekësi dhe inxhinieri civile. DFAE aktualisht nuk ka informacion për viktimat zvicerane të tërmetit në Marok, njfdton gazeta zvicerane ne shqip Le canton27.ch duke ju referuar burimeve te EDA ne Bernë.

Oferta e Zvicrës për ndihmë pas tërmetit në Marok është ende e rëndësishme. Ai përfshin mbështetje në fusha të ndryshme si strehimi emergjent, aksesi në ujë të pastër dhe kanalizime, si dhe mjekësi dhe inxhinieri civile. Një ekip prej tetë specialistësh nga Korpusi i Ndihmës Humanitare Zvicerane (CSA) është formuar dhe është gati për të udhëtuar në vend. Autoritetet marokene nuk i janë përgjigjur ende ofertës së ndihmës.

FDFA nuk ka informacion për viktimat zvicerane. Aktualisht, 1,806 shtetas zviceranë që banojnë në vend janë të regjistruar zyrtarisht në Marok. Në aplikacionin TravelAdmin janë regjistruar afro 200 persona me lidhje me Zvicrën. Linja telefonike e EDA dhe përfaqësia lokale kanë marrë deri më tani rreth 230 telefonata në lidhje me tërmetin në Marok. Këto kërkesa vijnë nga njerëz aktualisht në vend, të afërm të shqetësuar ose njerëz që planifikojnë një udhëtim në Marok në të ardhmen e afërt.

FDFA kujton se qytetarët dhe turistët zviceranë janë të detyruar të ndjekin udhëzimet e autoriteteve lokale. Vendimi për të ndërmarrë ose për të përfunduar një udhëtim është në diskrecionin dhe përgjegjësinë e vetë udhëtarëve. Meqenëse aeroportet ndërkombëtare të Marokut funksionojnë normalisht, udhëtimi i kthimit duhet të organizohet individualisht ose përmes një agjencie udhëtimi.

Oferta e Zvicrës për ndihmë pas tërmetit në Marok është ende e vlefshme. Një ekip prej tetë ekspertësh nga Korpusi Zviceran i Ndihmës Humanitare SKH është mbledhur dhe është gati për vendosje. Përgjigja nga autoritetet marokene për ofertën e ndihmës është ende në pritje.

DFAE ende nuk ka informacion për viktimat zvicerane. Aktualisht janë 1,806 shtetas zviceranë të regjistruar zyrtarisht në Marok, të cilët banojnë dhe janë vendosur atje (korrigjimi në numrin prej 2,545 të komunikuar dje). Gati 200 shtetas zviceranë aktualisht në Marok janë regjistruar tani në aplikacionin TravelAdmin. Linja telefonike EDA ka marrë rreth 200 telefonata deri më tani në lidhje me tërmetin e Marokut.

EDA ka bërë një ofertë ndihme për Marokun përsa i përket strehimit emergjent, trajtimit dhe shpërndarjes së ujit, pajisjeve sanitare dhe higjienike. Dorëzimi i pajisjeve do të shoqërohet nga ekspertë të Korpusit të Ndihmës Humanitare Zvicerane (CSA). Përgjigja e autoriteteve marokene ndaj ofertës së ndihmës është ende në pritje. Përdorimi i zinxhirit të shpëtimit ende nuk është kërkuar dhe për këtë arsye nuk është planifikuar për momentin.

DFAE ende nuk ka informacion për viktimat zvicerane. Linja e ndihmës EDA ka marrë rreth 100 kërkesa deri më tani. Njësia e Krizave të Ndihmës Humanitare të DFAE-s mbetet aktive dhe analizon vazhdimisht situatën e lidhur me tërmetin në Marok. DFAE është në kontakt të rregullt me ​​ambasadën zvicerane në Rabat dhe autoritetet kompetente në Marok.

Njësia e Krizave të Ndihmës Humanitare të DFAE në Bernë është aktivizuar mëngjesin e sotëm dhe po analizon vazhdimisht situatën në lidhje me tërmetin në Marok. DFAE është në kontakt të rregullt me ​​ambasadën zvicerane në Rabat dhe autoritetet kompetente në Marok. Stafi i ambasadës është i shëndetshëm dhe funksional. DFA vendosi këtë mëngjes të bëjë një ofertë ndihme për Marokun. Detajet e një oferte të tillë ndihme janë duke u zhvilluar dhe përshtatur me nevojat lokale. Një thirrje ndërkombëtare për ndihmë nga Maroku nuk është marrë ende.

DFAE aktualisht nuk ka asnjë informacion për viktimat zvicerane. Aktualisht janë 2,545 shtetas zviceranë të regjistruar zyrtarisht në Marok, të cilët banojnë dhe janë vendosur atje. 102 shtetas zviceranë që qëndrojnë përkohësisht në Marok janë regjistruar në aplikacionin TravelAdmin. Linja telefonike EDA deri më tani ka marrë rreth njëzet kërkesa nga shtetas zviceranë që aktualisht ndodhen në Marok. Atyre iu kërkua të ndiqnin udhëzimet nga autoritetet lokale, të regjistroheshin në Travel AdminApp dhe të kontaktonin çdo operator turistik ose linja ajrore.

Derniers articles

Ne diten e stome 30 shtator 1912 nisi mobilizimi për luftën e parë ballkanike. Serbia kishte okupuar tokat shqiptare, Kosoven dhe Maqedonine

Luftërat Ballkanike janë emri i dy luftërave ndërmjet shteteve ballkanike në vitet 1912 dhe 1913. Luftërat u motivuan nga dëshira e shteteve ballkanike për...

Shumë shqetësusese sonte situata në Kosovë. Shtëpia e Bardhë i jep ultimatum Vuçiçit: Largo trupat nga brezi kufitar me Kosoven!

Shkruan Edit HARXHI, diplomate Shumë shqetësusese sonte situata në Kosovë. Shtëpia e Bardhë i jep ultimatum Vuçiçit të largojë trupat dhe armatimet e rënda nga...

Europol mbeshtet BE per nje hetim mbi sulmin e terroristeve serbe ne Kosove

Berne, 29 shtator -Deshtimi i invasioni te Serbise ne Kosove permes nje grupi terroristesh te dielen e kaluar ka shqetesuar mbare komunitetin nderkombetar, perfshire...

Zyrtare nga Haga: Kontribuesi me i madh i gjykates speciales SHBA-te dhe Zvicra. Rusia dhe Serbia nuk japin asnje cent. Kosova ja cfare po...

Per te funksionuar normal Gjykata soeciale per krime ne Kosove padyshim nevoitet nhe buxhet te majme, kuptohet nga komuniteti nderkombetar. Po cilat vende jane...

Berne, Mbrojtja ajrore e blinduar me nje kupolë hekuri mbi Zvicer

Berne, 28 shtator -Raporti ushtarak zbulon strategjinë e ushtrisë zvicerane në rast sulmi. Një dokument i ushtrisë zbulon strategjinë e ushtrisë zvicerane në rast të...