19.9 C
Berne
lundi 20/05/2024

Tel Aviv demanton Prishtinën. Thonë se Izraeli është vendi i 100-te që e njeh Kosovën dhe jo i 117 siq e thotë zonja Stublla! 

Tel Aviv, 3 shkurt -Historia, përmes zoom: Izraeli dhe Kosova nënshkruajnë një marrëveshje për krijimin e marrëdhënieve diplomatike, e cila do të jetë e para e nënshkruar ndonjëherë përmes videove. Me kete rast Izraeli do te jete vendi i 100-të në botë që njeh Kosovën, dhe jo vendi i 117 siq ishte deklaruar ministrja kosovare Stublla, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch, duke ju referuar burimeve dioplomatike.

Lidhur me ketë ka shkruar sot edhe edhe gazetase e njohur izaelite News Wallaמדינה המאה בעולם שמכירה בקוסובו. בכירים במשרד החוץ ציינו כי יהיה זה הסכם כינון היחסים הראשון אי-פעם שנחתם בזום וזאת בשל מגבלות הקורונה והסגר.)

Shtypi izraelit për « marrëveshjen diplomatike mes Kosovës dhe Izraelit

« Në një ceremoni historike virtuale sot (e hënë), Ministri i Jashtëm Gabi Ashkenazi dhe Ministrja e Jashtme e Kosovës Melisa Stublla nënshkruan vendosjen e marrëdhënieve diplomatike midis Izraelit dhe Kosovës. Në fund të ceremonisë, Ministri Ashkenazi zbuloi shenjën që do të vendoset në hyrje të ambasadës së Kosovës që do të vendoset Në Jeruzalem… » (בטקס וירטואלי היסטורי, חתמו היום (שני) שר החוץ גבי אשכנזי ושרת החוץ של קוסובו, מליסה חרדינאי, על כינון יחסים דיפלומטיים בין ישראל לקוסובו. השר אשכנזי חשף בסיום הטקס את השלט שיוצב בפתח השגרירות של קוסובו שתוקם בירושלי) ka shkruar gazeta tjetër nacionale Israel Yayom

Sipas gazetes News Walla « Si pjesë e marrëveshjes midis vendeve, Kosova do të hapë një ambasadë në Jeruzalem, pasi ajo u zotua gjithashtu për administratën Trump. Ne jemi vendi i 100-të në botë që e njohim Kosovën.. »

Zyrtarët e Ministrisë së Jashtme kanë treguar se kjo do të jetë marrëveshja e parë e marrëdhënieve themeluese e nënshkruar për shkak të kufizimeve dhe mbylljes së Corona. Gjatë ceremonisë nesër, Ministri i Jashtëm Ashkenazi dhe Ministri i Jashtëm Kosova do të shkëmbejnë letra duke vendosur marrëdhënie diplomatike.

Ndersa sipas gazetes tjetër izraelite « Haaretz » « Izraeli dhe Kosova kanë nënshkruar një marrëveshje për vendosjen e marrëdhënieve diplomatike midis dy vendeve Kosova do të jetë vendi i tretë që hap një ambasadë në Jeruzalem. Si pjesë e marrëveshjes me të, Kosova ra dakord të njohë Hezbollahun si një organizatë terroriste dhe të fillojë procesin e rivendosjes së pronave hebreje të plaçkitura në Holokaust. » transmeton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Secila palë do të nënshkruajë formulimin e marrëveshjes, e cila do të skanohet dhe dërgohet me email tek pala tjetër. Marrëveshja e skanuar do të shtypet, ministrat do të nënshkruajnë përsëri dhe pastaj marrëveshja do të skanohet për herë të dytë dhe do të dërgohet përsëri me e-mail në mënyrë që të dy palët të kenë një kopje të marrëveshjes të nënshkruar nga dy ministrat.

Sipas mediave izraelite lidhur me këtë temë BE i ka derguar mesazhe Serbise dhe Kosovë: Ambasada në Jeruzalem do të dëmtojë bashkimin tuaj në bllok, ndersa  Turqia: Vendimi  koke me vete i Kosovës për hapjen e një ambasade në Jeruzalem është zhgënjye!

Derniers articles