14 C
Berne
jeudi 13/06/2024

Takimi vjetor i EFJ qëndron për gazetari si një e mirë publike për të përmbushur sfidat e sotme

Bruksel, 28 maj -Federata Evropiane e Gazetarëve (EFJ) mbajti takimin e saj vjetor në Prishtina, Kosovë, më 23-24 maj 2024. Ngjarja, e cila bashkoi rreth 100 sindikata të gazetarëve dhe shoqata profesionale nga 45 vende evropiane, u organizua nga Shoqata e Gazetarët e Kosovës (AGK). Tema e takimit vjetor « Gazetari në Times War » lejoi diskutime të mëdha mbi sfidat aktuale siç janë siguria dhe kushtet e punës të gazetarëve, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

“Isshtë një moment historik historik që vendi ynë të presë këtë ngjarje të rëndësishme vjetore. Falë gazetarëve, demokracia dhe paqja mund të mbizotërojnë. Sot, ne jemi në Kosovë për të festuar gazetarinë dhe jetën, « tha Xhemajl Rexha, kryetar i AGK.

Sjellja e delegatëve EFJ së bashku në Kosovë në vitin 2024 ishte simbolike. Këtë vit po shënon 26 vjet nga një seri vrasjesh të pazgjidhura, rrëmbime dhe zhdukje të nëntëmbëdhjetë gazetarëve dhe punonjësve të mediave në Kosovë. Pjesëmarrësit miratuan njëzëri mocione që kërkonin hetime efektive mbi këto krime, së bashku me rezolutat e tjera për vitin që do të vijë, përfshirë në Gaza, Itali, Spanjë, Francë, Turqi dhe Julian Assange.

« Ne përballemi me luftën kundër dezinformimit, presionit politik, sfidave të tregut dhe vështirësive të paraqitura nga përdorimi në rritje i AI. Të jesh gazetar sot nuk është një detyrë e lehtë, « deklaroi Presidenti i EFJ Maja Sever në fjalimin e saj mikpritës në Takimin e Përgjithshëm Vjetor.

Panele ekspertësh të angazhuar në diskutime mbi tema të ndjeshme, të tilla si « Raportimi në kohë lufte », duke theksuar rëndësinë e së vërtetës dhe sfidat e paraqitura nga epoka dixhitale, kryesisht në redaksi.

Prezantimi i Indeksit të Rrjetit të SafeJournalists raporton se hedh dritë mbi sulmet ndaj gazetarëve në Bosnje, Serbi, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Kosovën dhe nënvizoi rëndësinë e të dhënave në mbrojtjen e gazetarëve. Që nga fillimi i vitit, gjithsej 403 sulme ndaj gazetarëve dhe organizatave të mediave janë regjistruar në platformën e Reagimit të Shpejtë të Lirisë së Medias (MFRR) në BE dhe vendet kandidate.

Një monitorim i tillë është thelbësor për të ofruar mbështetje në kohë për gazetarët dhe për të parandaluar efektet e ftohta të lirisë së shtypit në të gjithë vendin. Një diskutim në tryezë të rrumbullakët mbi paditë e SLAPP solli edhe diskutime depërtuese se sa padi abuzive krijojnë një mjedis frike dhe frikësimi për gazetarët. Ekspertët vendosin rëndësinë e transferimit të puseve dhe zbatimit të direktivës anti-SLAPP.

Takimi vjetor gjithashtu bëri haraç për gazetarët dhe punëtorët e mediave të burgosur ose të vrarë në detyrë në Ukrainë dhe Bjellorusi.

Si çdo vit, vendimet merren për buxhetin, programin e punës EFJ dhe raportet financiare dhe të veprimtarisë. Takimi vjetor mbështeti bashkëpunimin e vazhdueshëm midis Federatës Ndërkombëtare dhe Evropiane të Gazetarëve.

Ngjarja ishte gjithashtu një mundësi për EFJ, e cila u themelua në 1994, të nisë një logo të re për të shënuar përvjetorin e 30 -të të saj. Me një pamje moderne, më shumë në përputhje me misionin e saj, kjo logo e re simbolizon hapjen ndaj botës, duke nënvizuar J të gazetarëve të tjerë që Federata përfaqëson me pasion dhe rolin e tyre në shkëlqimin e të vërtetave të fshehura në dritë.

Derniers articles