13 C
Berne
dimanche 23/06/2024

Takimi i punës së ministres belge Annelies Verlinden dhe këshilltares federale Elisabeth Baume-Schneider


Ministrja e Brendshme belge Annelies Verlinden dhe këshilltarja federale Elisabeth Baume-Schneider diskutuan tema të ndryshme që lidhen me sigurinë e brendshme dhe federalizmin gjatë një takimi pune në Bernë më 14 mars 2023. Në luftën kundër krimit të organizuar, veçanërisht, të dy vendet bashkëpunojnë ngushtë.

Bern, 14 mars  -Ministrja e Brendshme belge Annelies Verlinden dhe këshilltarja federale Elisabeth Baume-Schneider diskutuan tema të ndryshme që lidhen me sigurinë e brendshme dhe federalizmin gjatë një takimi pune në Bernë më 14 mars 2023. Në luftën kundër krimit të organizuar, në veçanti, dy vende bashkëpunojnë ngushtë rapoerton, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju referuar burimeve te DFJP.

Gjatë një takimi pune, ministrja belge e Brendshme Annelies Verlinden dhe këshilltarja federale Elisabeth Baume-Schneider patën diskutime të fokusuara kryesisht në sigurinë e brendshme dhe federalizmin. Të dy ministrat diskutuan mënyrat për të mbrojtur popullsinë nga krimi i organizuar, terrorizmi dhe ekstremizmi i dhunshëm, kërcënimet në rritje me të cilat përballen zyrtarët publikë si dhe dhuna seksuale dhe në familje.

Bashkëpunimi në luftën kundër krimit të organizuar

Belgjika është përballur prej disa vitesh me krimin e organizuar të dhunshëm, ekseset e të cilit ndonjëherë derdhen hapur në hapësirën publike. Hetimet e kryera së bashku nga policia e Belgjikës, Holandës, Francës dhe Europolit konfirmuan se në Zvicër shtrirja e aktiviteteve të krimit të organizuar ishte nënvlerësuar deri atëherë. Elementet e nxjerra në dritë përmes këtyre hetimeve kanë bërë të mundur avancimin e disa hetimeve në Zvicër. Bashkëpunimi i ngushtë policor mes Belgjikës dhe Zvicrës bëri të mundur gjithashtu vitin e kaluar arrestimin e një prej kriminelëve më të kërkuar në Evropë në Cyrih dhe ekstradimin e tij në Belgjikë.

Shkëmbimet në nivel evropian

Shkëmbimet në nivel evropian janë thelbësore për të luftuar këto kërcënime ndaj sigurisë së brendshme, të cilat më së shpeshti janë ndërkufitare. Belgjika, e cila do të marrë presidencën e Këshillit të Bashkimit Evropian në gjysmën e parë të vitit 2024, njeh rëndësinë për sigurinë e brendshme të bashkëpunimit të zgjeruar të të gjithë anëtarëve të Shengenit dhe shteteve të lidhura si Zvicra.

Interesi për federalizmin zviceran

Duke përfaqësuar vetë një shtet federal, ministrja belge u interesua edhe për strukturën federale të policisë në Zvicër. Elisabeth Baume-Schneider i shpjegoi atij se si janë organizuar forcat e policisë, çfarë kompetencash të ndjekjes ushtrohen në nivel kantonal dhe çfarë roli luan Fedpol si një autoritet qendror shtetëror. Annelies Verlinden u takua gjithashtu me përfaqësues të kantoneve.

Takimi gjithashtu u lejoi dy ministrave të kujtonin aksidentin tragjik të autobusit që ndodhi në Sierre njëmbëdhjetë vjet më parë, pothuajse deri në ditën e sotme, më 13 mars 2012. Aksidenti mori jetën e 28 personave, duke përfshirë 22 nxënëse dhe nxënës, nga Belgjika dhe Holanda. Komandanti i policisë kantonale të Valais, Christian Varone, i cili kishte treguar ekspertizë dhe humanizëm njëmbëdhjetë vjet më parë, mori pjesë në takimin në Bernë, me ftesë të FDJP.

Derniers articles