21.3 C
Berne
samedi 30/09/2023

Swisscoy në Kosovë, deri ne fund te vitit 2023

Trupat zvicerane në kuadër të KFOR-it, Swisscoy, do të qëndrojnë në Kosovë edhe për tre vjet tjera, deri në fund të dhjetorit të vitit 2023, njofton ATS/SDA, transmeton gazeta Online « Le Canton27.ch »

Swisscoy duhet të mbetet i angazhuar në Kosovë deri në fund të vitit 2023. Ketij vendimi uj morter son ne Berne i ka thene PO Komiteti i Politikës së Sigurisë së Këshillit Kombëtar duke miratuar sot me 16 vota PER dhe 8 zgjatjen e kërkuar nga qeveria, si dhe rritjen e stafit

Që nga viti 1999, mbi 8300 ushtarë zviceran i shërbyen paqes dhe stabilitetit në Kosovë

KFOR SWISSCOYKëshilli Federal kërkon një kontigjent prej 195 ushtarësh maksimalë nga prilli 2021. Ky kontigjent mund të përforcohet me 20 vetë në rast të kërcënimit të shtuar. Këto përforcime mund të funksionojnë vetëm për katër muaj. Pesëdhjetë njerëz mund të punësohen për një periudhë prej tetë muajsh për të kryer detyra logjistike dhe mirëmbajtjeje, , njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra.

Komiteti refuzoi me 14 vota në 10 për të kufizuar këto kuota, specifikoni shërbimet e Parlamentit. Në funksion të tensioneve, është e rëndësishme t’i jepet Këshillit Federale mundësinë e rritjes së stafit nëse është e nevojshme.

Situata politike dhe e sigurisë në Ballkanin Perëndimor e bën të domosdoshme praninë e Forcës shumëkombëshe të Kosovës (KFOR). Angazhimi i Swisscoy është i rëndësishëm dhe nuk paraqet asnjë problem nga pikëpamja e asnjanësisë, beson shumica e komisionit.

Që nga viti 1999, Zvicra ka qenë e pranishme me një kontigjent të ushtrisë në Kosovë Me gjithë vendimin për vazhdim të misionit Swisscoy, Këshilli Federal zviceran, sivjet mbushen plote 20 vite te prezences udhtarake te Zvicres në Kosovë, pjesë e paqes dhe stabilitetit me 8500 burra dhe 650 gra në Swisscoy Deri më tani, Parlamenti zviceran vazhdimisht është pajtuar që të vazhdohet me operacionin paqeruajtës në Kosovë,

Për një pakicë tjetër, angazhimi i mjeteve ushtarake nuk është i përshtatshëm. Do të ishte më mirë të betonit për forcimin e bashkëpunimit për zhvillimin civil. Dy pakica të tjera propozojnë të rialokojnë burimet brenda kontigjentit sesa t’i rritin ato. Puna e riparimit dhe mirëmbajtjes mund t’i besohej kompanive lokale.

Komisioni gjithashtu refuzoi me 21 vota kundër 3 për ta dërguar projektin përsëri në Këshillin Federal, duke i kërkuar që të tërhiqte trupat deri në fund të vitit.

Asambleja Federale miratoi angazhimin e Swisscoy në KFOR deri më 31 dhjetor 2020. Shërbimet Zvicerane janë përshtatur me nevojat e KFOR-it. Kontigjenti u rrit nga 235 në 190 ushtarë në prill 2018, pastaj në 165 që nga tetori 2019. Një pjesë e mjeteve u kthye në Zvicër, në veçanti automjetet e blinduara.

Që nga tetori i vitit 1999, ushtria zvicerane ka marrë pjesë në Forcën shumëkombëshe të Kosovës. Në ditët e para, Swisscoy ishte një kompani logjistike e paarmatosur. Pastaj i përshtati detyrat dhe stafin e tij në nevojat e KFOR-it.

Derniers articles

Ne diten e stome 30 shtator 1912 nisi mobilizimi për luftën e parë ballkanike. Serbia kishte okupuar tokat shqiptare, Kosoven dhe Maqedonine

Luftërat Ballkanike janë emri i dy luftërave ndërmjet shteteve ballkanike në vitet 1912 dhe 1913. Luftërat u motivuan nga dëshira e shteteve ballkanike për...

Shumë shqetësusese sonte situata në Kosovë. Shtëpia e Bardhë i jep ultimatum Vuçiçit: Largo trupat nga brezi kufitar me Kosoven!

Shkruan Edit HARXHI, diplomate Shumë shqetësusese sonte situata në Kosovë. Shtëpia e Bardhë i jep ultimatum Vuçiçit të largojë trupat dhe armatimet e rënda nga...

Europol mbeshtet BE per nje hetim mbi sulmin e terroristeve serbe ne Kosove

Berne, 29 shtator -Deshtimi i invasioni te Serbise ne Kosove permes nje grupi terroristesh te dielen e kaluar ka shqetesuar mbare komunitetin nderkombetar, perfshire...

Zyrtare nga Haga: Kontribuesi me i madh i gjykates speciales SHBA-te dhe Zvicra. Rusia dhe Serbia nuk japin asnje cent. Kosova ja cfare po...

Per te funksionuar normal Gjykata soeciale per krime ne Kosove padyshim nevoitet nhe buxhet te majme, kuptohet nga komuniteti nderkombetar. Po cilat vende jane...

Berne, Mbrojtja ajrore e blinduar me nje kupolë hekuri mbi Zvicer

Berne, 28 shtator -Raporti ushtarak zbulon strategjinë e ushtrisë zvicerane në rast sulmi. Një dokument i ushtrisë zbulon strategjinë e ushtrisë zvicerane në rast të...