20.4 C
Berne
dimanche 26/05/2024

Surprizë në qeverine zvicerane: Presidenti Berset jep dorëheqj!..

Presidenti i Konfedrates Helvetike Alain Berset me Nefail Maliqin, redaktori i gazetes zvicerane Le Canton27.ch

Bern, 22 qershor  (Nefail Maliqi) –Presidenti zviceran Alain Berset (51) tha sot se do të dalë në pension në fund të vitit dhe do të largohet nga qeveria shumëpartiake pas 11 vitesh. Berset, si president dhe minister i shendetesise ka raporte te mira me komunitetin shqiptare ne Zvicer si dhe bashkepunim te mire me Prishtinen dhe Tiranen. « Shqiptarët ne Zvicer jane shembull suksesesi dhe integrimi.. » ka thëne presidenti zviceran Berset ne biseden e fundit për gazeten zvicerane ne shqip le Canton27.ch.

Ai vjet ne samitin boteror ne Davos takoi kryeminstrin shqiptar Albin Kurtin, te cilit i tha se «Zvicra mbështet fuqishëm anëtarësimin e Kosovës në KE dhe integrime tjera evropiane.. ». Te njetin vit ai kishte vizitur edhe Shqiperinë.

Alain Berset: Jo  dorëheqje, por njftim se do te laergohem nga qveria ne fund te vitit

Presindenti i konfederates z.Berset, gjate  një konferencë shtypi në Bernë tha se « nuk ishte një dorëheqje, por një njoftim se nuk do të kandidojë më në zgjedhjet e përgjithshme që do të mbahen në tetor… »

« Nëse do të qëndronit më shumë se 12 vjet, kjo do të ishte shumë e gjatë, atëherë do ta konsideronit veten të pazëvendësueshëm, » tha Berset, i cili aktualisht është anëtari më jetëgjatë i kabinetit.

Presidenti zviceran Alain Berset njoftoi dorëheqjen të mërkurën. Në krye të Departamentit Federal të Brendshëm që nga viti 2012, ministri socialist do të largohet në fund të vitit, pas tre legjislaturave.

Ky është një nga ato njoftimet që ne presim, por gjithsesi befasojmë kur bien. Kështu ndodhi këtë të mërkurë në Bernë ku Alain Berset njoftoi për mediat e Pallatit Federal synimin e tij për të dhënë dorëheqjen nga funksionet e tij deri në fund të këtij viti. « Ndjehem sikur arrita atë që ishte e mundur, » tha ai për vendimin e tij.

Departamenti i Mamuthëve

Politika sociale, shëndetësore dhe kulturore: Presidenti i Konfederatës Alain Berset kujtoi shtrirjen e departamentit të tij, Departamentit Federal të Brendshëm (DFI). Ai përshëndeti përparimin në disa fusha.

Socialisti përmendi fillimisht Covid-19, një « shënues i rëndësishëm » që e pushtoi atë për tre vjet. Në përgjithësi, ai vuri në dukje se « nëse vërtet dëshiron t’i bësh gjërat të ndodhin, duhet të gjesh kohë për t’i bërë ato të ndodhin ».

Duke dhënë një përmbledhje të shpejtë, ai përmendi kontrollin e kostove shëndetësore. Kjo temë është diskutuar prej vitesh. « Nuk kishte rritje në minimumin e zbritshëm, » ilustroi ai. Dhe për të cituar sërish financimin e barnave apo dhurimin e organeve që “ka pësuar një evolucion shumë domethënës vitet e fundit”.

Në fushën sociale, ai përshëndeti reformën në AVS, e cila parashikon rritjen e moshës së pensionit për gratë në 65 vjeç. « Një reformë e parë për gati 30 vjet. » Ministrja kujtoi edhe zhvillimet në fushën e sigurimit të aftësisë së kufizuar, të përfitimeve suplementare apo të kujdestarëve.

Në kulturë, ai mirëpriti qasjen në muzikë për të rinjtë ose përparimet në fushën e kulturës së ndërtuar.

Zotëri Pandemik

Për një pjesë të madhe të publikut, veprimi i Alain Berset mbetet mbi të gjitha i lidhur me menaxhimin e pandemisë së koronavirusit. Përgjegjës për politikën shëndetësore, ai do të ketë qenë figura thelbësore politike në luftën kundër Coronavirus. I lavdëruar nga disa, i dënuar me urrejtje nga të tjerët, ai sigurisht nuk la askënd indiferent.

Elementi i parë i përmendur nga Fribourgeois, kriza Covid ishte “një shënues jashtëzakonisht i rëndësishëm për të gjithë, por edhe për mua, ekipet e mia dhe të dashurit e mi”, pohoi Alain Berset.

Derniers articles