20.3 C
Berne
mardi 28/05/2024

Subilia: CCIG ka raporte të mira me Tiranën. Komuniteti shqiptarë në Gjenevë dhe Zvicër është një pasuri e madhe ekonomike që duhet vlerësuar

Z. Vincent Subilia, Drejtor i Përgjithshëm i Dhomës së Tregtisë, Industrisë dhe Shërbimeve të Gjenevës dhe Anëtar i Këshillit të Madh në bisedë me gazetarin e gazetës zvicerane ë shqip Le Canton27.ch
Gjenevë, 5 nentor -Vincent Subilia, Drejtor i Përgjithshëm i Dhomës së Tregtisë, Industrisë dhe Shërbimeve të Gjenevës dhe Anëtar i Këshillit të Madh të Gjenevës, në një intervistë per gazeten zvicerane ne shqip Le Canton27.ch ka folur përvec aktiviteteve te Dhomës së Tregtisë, Industrisë dhe Shërbimeve të Gjenevës ai ka folur edhe për bashkepunimin e CCIG me Tiranen dhe komunitetin shqiptare ne Gjenevë si dhe imazhin e tyre në Zvicër ne fushen ebiznesit dhe tregtisë
Me mbështetjen e Ambasadës së RSH në Bernë dhe në bashkëpunim të ngushtë e me angazhimin e plotë të Dhomës së Tregtisë Shqipëri-Zvicër me seli në Gjenevë, një delegacion nga Dhoma e Tregtisë, Industrisë dhe Shërbimeve të Gjenevës (CCIG), i kryesuar nga drejtori i saj, z. Vincent Subilia  ditë me parë ka vizituar Tiranën ku ka zhvilluar nje aktivitet te dendur me perfaqeues te trtegtise dhe biznesve ne rajon.

CCIG, tashmë me më shumë se 2500 kompani anëtare, mes tyre edhe shumë shqiptarë, kryesisht nga Kosova dhe Shqipëria

Me mbështetjen e Ambasadës së Republikës së Shqipërisë në Bernë dhe në bashkëpunim të ngushtë dhe me angazhimin e plotë të Dhomës së Tregtisë Shqipëri-Zvicër me qendër në Gjenevë, një delegacion nga Dhoma e Tregtisë, Industrisë dhe Shërbimeve të Gjenevës (CCIG) , me në krye drejtorin Z. Vincent Subilia shkoi në Tiranë pak ditë më parë ku zhvilloi një aktivitet të dendur me përfaqësues të tregtisë dhe kompanive të rajonit.

  • CCIG, tani me më shumë se 2500 kompani anëtare, CCIG është një shoqatë e së drejtës private, e themeluar në vitin 1865. Cili është roli, misioni i saj që ju drejtoni z. Subilia?

SUBILIA: Vokacioni i CCIG është të krijojë vlerë ekonomike për të mirën e kompanive të Gjenevës, e cila matet kryesisht në drejtim të krijimit të vendeve të punës. SME-të me një frymë fillestare për një shekull e gjysmë, Dhoma kombinon ekspertizën dhe inovacionin për të mbrojtur dhe promovuar sipërmarrjen në Gjenevë.

  • Si funksionoi CCIG gjatë pandemisë. Cilat janë pasojat e pandemisë në ekonominë e kantonit tonë? A ka shkaktuar dëme pandemia në situatën e biznesit, tregtisë, industrisë dhe punësimit?

SUBILIA: CCIG do të ketë qenë pjesë e të gjitha “luftërave” në favor të kompanive anëtare të saj gjatë kësaj krize të paprecedentë, si në nivel makroekonomik (duke mbajtur zërin e ekonomisë në fushën politike, veçanërisht në rastet e ashpërsisë), si dhe mikroekonomike (duke ofruar shërbime të ndryshme dhe konkrete në favor të aktorëve ekonomikë). Ndërsa dalim gradualisht nga ky tunel i gjatë pandemik, është e rëndësishme të përshëndesim qëndrueshmërinë dhe shkathtësinë e jashtëzakonshme të operatorëve ekonomikë të Gjenevës.

  • A keni bashkëpunime me komunitetin shqiptar në Zvicër për mirë në Shqipëri dhe Kosovë?

SUBILIA: Shumë pak në këtë fazë, por do të ishim të kënaqur t’i zhvillonim ato, pasi tregtia ndërkombëtare është në qendër të biznesit të Dhomës; Si i tillë, një delegacion i fundit në Shqipëri më lejon të dëshmoj për dinamizmin e jashtëzakonshëm të këtij tregu.

  • Sa i përket komunitetit shqiptar dhe atij shqipfolës në Zvicër, a mendoni se është i integruar mirë në vendin tonë? A ka ajo një imazh të mirë në biznes, tregti etj?

SUBILIA: Komuniteti i fortë shqipfolës i Zvicrës përbën një pasuri aftësish që duhen vlerësuar.

Derniers articles