0.2 C
Berne
mardi 28/11/2023

Statusi S dhe tregu i punës në Zvicër – analiza e të dhënave të mbledhura së fundmi

Bern-Wabern, 23 janar -Sipas vlerësimit të tyre, përfituesit e statusit të mbrojtjes S të cilët kanë hyrë në Zvicër midis marsit dhe qershorit 2022 kanë njohuri mjaft të mira të gjuhës angleze, si dhe një nivel të mirë arsimor. Analiza e të dhënave nga kantonet për periudhën nga korriku deri në shtator zbulon gjithashtu se, mesatarisht, njerëzit që kërkonin mbrojtje punonin me një normë 70% të profesionit për një pagë të standardizuar prej 4,477 frangash në muaj, njftoin gazeta zvicerane ne shqip Le canton27.ch duke ju referuar burimeve te SEM ne Bernë.

Në fund të shtatorit 2022, shumë prej tyre kërkonin punë ose dëshironin të punonin. Kjo është ajo që del nga një studim i kryer nga Universiteti i Shkencave të Aplikuara të Bernës për llogari të Sekretariatit Shtetëror për Migracionin.

Vitin e kaluar, Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM) ngarkoi Universitetin e Shkencave të Aplikuara të Bernës (BFH) për të mbledhur të dhëna përkatëse nga perspektiva e tregut të punës për përfituesit e statusit të mbrojtjes S. Në shtator dhe tetor, më pas u krye një anketë në internet mbi katër javë mes njerëzve që kërkojnë mbrojtje nga mosha 16 deri në 59 vjeç. Për këtë qëllim ishin kontaktuar 8000 persona. Ky sondazh përfshinte rreth 30 pyetje, të ndara në katër tema: “Situata aktuale profesionale”, “Njohuri dhe trajnime gjuhësore”, “Lëvizshmëria dhe perspektivat” si dhe “Situata personale dhe gjendja shëndetësore”. Vlerësimi i rezultateve bazohet në përgjigjet e rreth 2000 njerëzve.

40% e të anketuarve kanë njohuri të mira të gjuhës angleze, 70% kanë përfunduar arsimin terciar

Sipas vetëvlerësimit të tyre, rreth 40% e kërkuesve të mbrojtjes thanë në lidhje me anglishten: “Unë e kuptoj pjesën më të madhe të gjuhës dhe shprehem me gojë me lehtësi”. Ata nën 40 vjeç kanë aftësi shumë më të mira gjuhësore sesa ata mbi 40 vjeç. Ata që kërkojnë mbrojtje janë gjithashtu të trajnuar mirë. 94.5% kanë raportuar se kanë arsim të pas-detyrueshëm dhe 70% kanë përfunduar arsimin terciar. Fushat profesionale më të përfaqësuara janë “Biznes, administratë dhe drejtësi” dhe “Inxhinieri, industri përpunuese dhe ndërtim”. Ky sondazh konfirmon informacionin e mbledhur nga SEM nga njerëzit që kërkojnë mbrojtje që regjistrohen në platformën online RegisterMe.

Shumica e kërkuesve të mbrojtjes do të donin të punonin më shumë

Anketa e BFH ofron një pasqyrë të detajuar të situatës profesionale të njerëzve që kërkojnë mbrojtje. Kështu, 36% e të anketuarve thanë se po kërkonin një punë dhe po aq thanë se dëshironin të punonin. 27% kishin marrë pjesë në një program punësimi ose kishin ndjekur një kurs trajnimi dhe 15% thanë se punonin në Zvicër. Tre të katërtat e të anketuarve që janë të punësuar me fitim do të donin të punonin më shumë. Për këtë temë, ishte e mundur të jepeshin disa përgjigje.

Personat që kërkojnë mbrojtje dëshirojnë të marrin ndihmë veçanërisht për gjetjen e një pune dhe mësimin e një gjuhe (kombëtare). Në këto zona, kantonet tashmë ofrojnë oferta të mbështetura nga Konfederata. Këto do të ruhen dhe do të përmirësohen pak nga pak.

Të dhënat nga raportet e punës në fakt janë përfunduar

SEM ka publikuar gjithashtu një vlerësim të parë të kantoneve mbi normat e punësimit dhe pagat e njerëzve që kërkojnë mbrojtje. Këto të dhëna lidhen me periudhën nga korriku deri në shtator 2022. Ato plotësojnë studimin e BFH dhe mbivendosen me të në shumë aspekte.

Gjatë periudhës në shqyrtim, shkalla mesatare e punësimit të personave që kërkonin mbrojtje që ishin të punësuar me fitim ishte 70%. 46% punonin me kohë të plotë. 98% kishin kontratë pune dhe 2% ishin të vetëpunësuar.

Studimi bën të mundur edhe njohjen e pagës mesatare të standardizuar mujore (1/12 e pagës bruto vjetore me një përqindje zënie 100%). Për njerëzit që kërkojnë mbrojtje, kjo pagë mujore ishte mesatarisht 4,477 franga. 24% e përfituesve të statusit S në punësim fitimprurës fituan një pagë bruto midis 3,000 dhe 4,000 franga dhe 17% midis 4,000 dhe 5,000 franga. Rreth 12% kishin të ardhura mbi 5000 franga dhe 14% nën 1000 franga.

Derniers articles

Në Vienë po mbahen punimet e Asamblesë së Përgjithshme të Interpolit – Feston edhe 100-vjetorin e themelimit të saj

Gazetari Nefail Maliqi nga Austria / Nga i derguari yne special ne Asamblene gjenerale te Iterpolit ne Viene Vienē, 27 nentor (Nefail Maliqi) -Organizata më e...

Në Kosovë është hapur Zyra e Unionit të Bizneseve Shqiptaro-Gjermane. Ne kete evenment, filantropi Lazim Destani bashkon krerët e shtetit e Kosovës me liderët...

Prishtinë, 25 nëntor -Pas aktiviteteve dyditëshe në Samitin e III-të të Diasporës në Tiranë, ne Kosovë eshte hapur Zyra e Unionit të Bizneseve Shqiptaro-Gjermane...

Cila është historia e vërtetë e BLACK FRIDEY? E premte e zezë”?

Berne, 24 nentor - Black Fridey ka rrënjë më të errëta nga sa mund të imagjinoni. BLACK FRIDEY (E premtja e zezë) jo vetem...

Zvicra dhe Kosova në të njejtin vit (2030) mbajne Lojerat Olimpike

Brrne, 24 nentor -Një “po” e qartë nga Parlamenti Sportin ju dha për Lojërat Olimpike Dimërore 2030 në Zvicër. Ndryshe edhe Kosova pi at...

Tri poezi per Nanën nga poetja e re Ferdane F.Sahiti

Ferdane F. Sahiti A ma ban Hallall oj Nanë Nanë u nisa sot edhe unë nanë u nisa nanë drejt ksaj rruge që kurrë se kam dashtë. Nanë, u nisa...