20.4 C
Berne
jeudi 13/06/2024

Srebrencia, OKB nesër ne New York tubon liderët e paqës dhe pro kriminelët për gjonocid

Bernë, 22 maj – ezoluta e propozuar synon të shpallë 11 korrikun Ditën Ndërkombëtare të Kujtimit dhe Përkujtimit të Gjenocidit të Srebrenicës në 1995. Nesër (më 23 maj 2024) në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara do të votohet një rezolutë e propozuar nga Gjermania dhe Ruanda, e cila ka të bëjë me dënimin e masakrës së Srebrenicës të kryer në vitin 1995.Për gjenocidin e Srebrenicës, u vranë të paktën 8.372 boshnjakë, dhe për krime të tjera të kryera në rajon, më shumë se 50 njerëz u dënuan me gati 700 vjet burg. Srebrencia, OKB nesër ne New York tubon liderët e paqës dhe pro kriminelët për gjonocid, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Srebrenicë: 25 vjet më vonë, muslimanët vajtojnë të vdekurit e tyre

Myslimanët boshnjakë të shtunën përkujtuan gjenocidin e Srebrenicës 25 vjet më parë, vrasja më e rëndë në tokën evropiane që nga Lufta e Dytë Botërore me më shumë se 8,000 të vdekur.

Këshilli i Sigurimit i OKB-së hodhi poshtë propozimin rus për një rezolutë për parandalimin e një gare armatimesh në hapësirë Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara nuk e miratoi propozimin për një rezolutë për parandalimin e një gare armatimesh në hapësirë, të propozuar nga Rusia, njoftoi Tas.

Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara nuk miratoi një propozim për një rezolutë për parandalimin e një gare armatimesh në hapësirë, të propozuar nga Rusia.

Nga 15 anëtarët e Këshillit të Sigurimit të OKB-së, shtatë vende votuan « pro » miratimin e dokumentit, ndërsa shtatë vende ishin « kundër », dhe Zvicra « abstenoi ». Rusia, Algjeria, Guajana, Kina, Ekuadori, Mozambiku, Sierra Leone u shprehën “pro” rezolutës, ndërsa SHBA, Franca, Britania, Japonia, Sllovenia, Republika e Koresë, Malta ishin “kundër”.

23 maj, sesioni i OKB-së për rezolutën e Srebrenicës

Projekt-rezoluta e propozuar për gjenocidin e Srebrenicës do të jetë në axhendën e Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara më 23 maj, thuhet në faqen e internetit të institucionit.

Rezoluta e propozuar synon të shpallë 11 korrikun Ditën Ndërkombëtare të Kujtimit dhe Përkujtimit të Gjenocidit të Srebrenicës në 1995.

Rezoluta i referohet fakteve të vërtetuara nga aktgjykimet e Gjykatës Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë dhe Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë, si dhe nga gjykatat kombëtare.

OKB-ja, siç tregohet në tekstin e rezolutës, “dënon pa rezerva çdo mohim të gjenocidit të Srebrenicës si një fakt historik dhe u bën thirrje shteteve anëtare të ruajnë faktet, veçanërisht përmes sistemeve arsimore, duke zhvilluar programe të përshtatshme, por edhe si një shenjë të kujtesës, për të shmangur mohimin dhe shtrembërimin e fakteve, si dhe kryerjen e gjenocidit në të ardhmen”.

Sipas rezolutës së propozuar, OKB-ja « dënon pa rezerva veprimet që lavdërojnë ata që janë shpallur fajtorë nga gjykatat ndërkombëtare për krime lufte, krime kundër njerëzimit dhe gjenocid, duke përfshirë ata që janë përgjegjës për gjenocidin e Srebrenicës. »

Teksti nënvizon gjithashtu rëndësinë e përfundimit të procesit të kërkimit dhe identifikimit të eshtrave të viktimave të gjenocidit të Srebrenicës, në mënyrë që ato të mund të varrosen në mënyrë dinjitoze dhe bën thirrje për vazhdimin e procedurave penale kundër autorëve të gjenocidit të Srebrenicës. . gjenocid në Srebrenicë të cilët ende nuk janë sjellë para drejtësisë.

Rezoluta u bën thirrje “të gjitha shteteve të respektojnë detyrimet e tyre sipas Konventës për Parandalimin dhe Ndëshkimin e Krimit të Gjenocidit dhe të drejtën zakonore ndërkombëtare për parandalimin dhe ndëshkimin e gjenocidit, duke respektuar vendimet përkatëse të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë [ICJ]”. . .

Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së i kërkohet të « krijojë një program informacioni të titulluar « Gjenocidi i Srebrenicës dhe OKB », i cili do të fillonte me aktivitetet dhe përgatitjet për 30 vjetorin e gjenocidit në 2025, duke i kërkuar gjithashtu sekretarit që të tërheqë vëmendjen e të gjithëve. . Shtetet anëtare të kësaj rezolute, organizatat e Kombeve të Bashkuara dhe ato të shoqërisë civile të tregojnë respektin që u takon.

Për më tepër, rezoluta e OKB-së « u bën thirrje të gjitha shteteve anëtare, organizatave të sistemit të Kombeve të Bashkuara dhe organizatave të tjera ndërkombëtare dhe rajonale dhe shoqërisë civile, duke përfshirë organizatat joqeveritare, institucionet akademike dhe pjesëmarrës të tjerë të rëndësishëm, për të shënuar Ditën Ndërkombëtare, duke përfshirë shënime të veçanta. dhe aktivitete për të përkujtuar dhe nderuar viktimat e gjenocidit të Srebrenicës të vitit 1995, si dhe aktivitete edukative dhe të përshtatshme për të rritur ndërgjegjësimin publik.

Gjermania dhe Ruanda janë “sponzoruesit” e rezolutës për gjenocidin e Srebrenicës, pasi këto dy vende bashkërisht iniciuan dhe hartuan tekstin e rezolutës për Srebrenicën.
Më pas, 32 shtete anëtare të OKB-së u bënë “bashkë sponsorizues”, si vende që morën përsipër të prezantonin projektin para 193 vendeve anëtare të OKB-së.
Për gjenocidin e Srebrenicës, ku u vranë të paktën 8.372 boshnjakë, dhe për krime të tjera të kryera në rajon, më shumë se 50 njerëz u dënuan me gati 700 vjet burg.

Në mesin e të dënuarve ishin presidenti i kohës së luftës i Republikës Srpska, Radovan Karaxhiç dhe komandanti i përgjithshëm i ushtrisë serbe në atë kohë, Ratko Mlladiç.

Derniers articles