21.5 C
Berne
samedi 30/09/2023

Solidariteti ndërmjet gjeneratave i zbehur?

Shkruan: Ueli LEUENBERGER

Solidariteti ndërmjet gjeneratave i zbehur? / La solidarité intergénérationnelle à rude épreuve ?

Pandemia nuk po na bën aspak mirë dhe disa preken më shumë se të tjerët. Që nga pranvera e vitit të kaluar, jeta e shoqërisë sonë ka marrë një ritëm të paparë me masa kufizuese që askush nuk do t’i kishte imagjinuar më parë. Vdekjet e shumta dhe sëmundjet afatgjata të Covid këtu, gjendja edhe më e tmerrshme në vendet e tjera të botës dhe vështirësitë ekonomike për shumë prej punëtorëve të saj, tregtarët, artistët dhe bizneset e vogla, kanë shënuar dhe vazhdojnë të shënojnë jetën tonë.

Në këtë krizë, shumica dërrmuese e popullsisë luajti lojën duke ndjekur udhëzimet e autoriteteve. Shumë njerëz, veçanërisht të rinjtë, kanë treguar solidaritet të madh me të moshuarit. Por sot duhet të pyesim veten nëse kjo solidaritet ndërmjet brezave nuk po shkatërrohet. Ne e shohim këtë në disa media të cilat gjithnjë e më shumë ofrojnë një platformë për ata që shpallin me zë të lartë se ne sakrifikojmë « RININ » « , që t’i heqim asaj liritë për të shpëtuar » Njerëzit e Vjetër « .

Ka të rritur, të rinj dhe të moshuar, të cilët nuk duan të kuptojnë peshën e situatës dhe që lidhen me qarqe të caktuara që përpiqen të ndikojnë tek të rinjtë përmes propagandës së tyre. Duke mohuar ose relativizuar seriozitetin e situatës, ata kundërshtojnë gjestet pengesë dhe masat e tjera mbrojtëse dhe kërkojnë heqjen e të gjitha masave të vendosura nga autoritetet tona politike dhe shëndetësore. « Hapni gjithçka, tani » është slogani i tyre. Dhe shumë keq për viktimat e ardhshme, me kusht që spitalet të mos vërshojnë.

Fjalët e ashpra dhe shpesh lënduese të drejtuara të moshuarve shprehen gjithnjë e më shumë në media dhe në rrjetet sociale. Fatkeqësisht duhet të vërejmë se, edhe në lidhje me AVS, qarqe të caktuara kanë promovuar një fushatë kundër të moshuarve për disa kohë. Atje, ne po flasim për « njerëz të vjetër që zbrazin fondin » dhe që nuk lënë asgjë për brezat e ardhshëm.

Ndonjëherë dëgjojmë fjalë të ngjashme për shkatërrimin e planetit. Kriza globale e shëndetit ka zbuluar shumë probleme të bashkëjetesës dhe është zgjeruar si nën një gotë të madhe zmadhimi çfarë po shkon mirë dhe çfarë nuk po shkon mirë në shoqërinë tonë.

A duhet të kujtojmë se në historinë e njerëzimit ka pasur gjithmonë të rinj dhe të moshuar të përkushtuar së bashku për më shumë drejtësi dhe për një botë më të mirë, forca progresive që kundërshtojnë reaksionarët e rinj dhe të vjetër dhe qarqet që kundërshtojnë përparimin shoqëror dhe mbrojtjen e planetit tonë? Inshtë në veprim për drejtësinë sociale, klimatike dhe feministe që brezat e vjetër dhe të rinj duhet të bashkohen kundër të moshuarve dhe të rinjve që nuk kujdesen për solidaritetin dhe të ardhmen e planetit tonë. Kështu do të dalim sa më të padëmtuar, por edhe me shpresën më të madhe për të ardhmen, nga kjo sprovë dhe ato që ende na presin. / Editorial ne Avivo.ch

Derniers articles

Ne diten e stome 30 shtator 1912 nisi mobilizimi për luftën e parë ballkanike. Serbia kishte okupuar tokat shqiptare, Kosoven dhe Maqedonine

Luftërat Ballkanike janë emri i dy luftërave ndërmjet shteteve ballkanike në vitet 1912 dhe 1913. Luftërat u motivuan nga dëshira e shteteve ballkanike për...

Shumë shqetësusese sonte situata në Kosovë. Shtëpia e Bardhë i jep ultimatum Vuçiçit: Largo trupat nga brezi kufitar me Kosoven!

Shkruan Edit HARXHI, diplomate Shumë shqetësusese sonte situata në Kosovë. Shtëpia e Bardhë i jep ultimatum Vuçiçit të largojë trupat dhe armatimet e rënda nga...

Europol mbeshtet BE per nje hetim mbi sulmin e terroristeve serbe ne Kosove

Berne, 29 shtator -Deshtimi i invasioni te Serbise ne Kosove permes nje grupi terroristesh te dielen e kaluar ka shqetesuar mbare komunitetin nderkombetar, perfshire...

Zyrtare nga Haga: Kontribuesi me i madh i gjykates speciales SHBA-te dhe Zvicra. Rusia dhe Serbia nuk japin asnje cent. Kosova ja cfare po...

Per te funksionuar normal Gjykata soeciale per krime ne Kosove padyshim nevoitet nhe buxhet te majme, kuptohet nga komuniteti nderkombetar. Po cilat vende jane...

Berne, Mbrojtja ajrore e blinduar me nje kupolë hekuri mbi Zvicer

Berne, 28 shtator -Raporti ushtarak zbulon strategjinë e ushtrisë zvicerane në rast sulmi. Një dokument i ushtrisë zbulon strategjinë e ushtrisë zvicerane në rast të...