20.3 C
Berne
mardi 28/05/2024

Skandal dhe tmerr në Zvicër: Babai nga Kosova bleu katër vajza të mitura për djemtë e tij – 16 vite dhunë dhe skllavërim

Me akuzën se kanë dhunuar katër gra për vite me radhë sipas ligjit zakonor shqiptar, javën e ardhshme, një kryefamiljar nga Kosova dhe katër djemtë e tij të rritur do të dalin para gjykatës rajonale Moutier BE, shkruan gazeta Blick.ch, transmeton gazeta zviceranje ne shqip Le Canton27.ch

Në mes të Zvicrës, gratë u mbajtën si skllave për 16 vjet – pa e vënë re askush. Javën e ardhshme, një baba kosovar me katër djemtë e tij do të dalin para gjykatës rajonale të Moutier BE.

Akuza: Thuhet se ai ka sjellë nga një vajzë nga mosha 14 deri në 17 vjeç si “grua” nga Ballkani në Jura Bernese për secilin nga katër djemtë e tij.

Këtu, për një dekadë e gjysmë, babai me të bijtë abuzonin me gratë dhe i detyruan të bënin punët e shtëpisë.

Viktima e parë u soll në Zvicër nga Shqipëria në vitin 2003. 17-vjeçarja e atëhershme e njihte burrin e saj vetëm nga fotot, martesa e detyruar nëpërmjet vjehrrit ishte rregulluar. Prindërve të së resë iu premtuan se vajza e tyre do të kishte një jetë më të mirë në Zvicër. Një vajzë tjetër ishte vetëm 14 vjeçe, jetonte në varfëri dhe sipas hetuesve, prindërit e saj ia shitën torturuesve për një shumë prej 300 eurosh.

Gratë u izoluan dhe u kërcënuan me vdekje

Jeta gjoja më e mirë doli shpejt të ishte një kurth. Sipas aktakuzës, patriarku Albrim F.* 65 vjeç (emër i ndryshuar nga redaksia e Blick) i udhëzoi djemtë e tij saktësisht se si të silleshin me “gratë” e tyre: Me dhunë brutale fizike dhe psikologjike. Gratë janë rrahur, poshtëruar, kërcënuar me vdekje, izoluar dhe dhunuar vazhdimisht nga anëtarët e familjes.

“Më shumë se 20 herë e ka goditur me brez”, thuhet në aktakuzën e njërit prej të pandehurve.

Ose: “Edhe pse ishte shtatzënë, ai e ka rrahur nusen deri sa i ka dalë gjak dhe i ka shtrënguar fytin me të dyja duart”.

Njëra prej viktimave duhej t’i lante këmbët vjehrrit dhe kunatit çdo mbrëmje. Akuzat mbushin 30 faqe.

Gratë rrallë lejoheshin të dilnin vetëm nga banesa dhe nuk kishin pothuajse asnjë kontakt me familjet e tyre në shtëpi.

Ato duhej t`i bënin punët e shtëpisë nga mëngjesi në mbrëmje.

Pas 16 vitesh në Zvicër, njëra nga gratë nuk mund të fliste një gjuhë vendase, ajo ishte këtu ilegalisht.

Më në fund viktimat janë në një vend të sigurt

Avokati Dominic Nellen (38) përfaqëson dy nga gratë në gjykatë dhe i ka shoqëruar për tre vjet. “Gratë janë të mbrojtura mirë nga gjyqësori. Jeni në një vend të sigurt”, thotë ai për Blick, përcjell Le Canton27.ch

Avokati nuk mund të thotë asgjë për rreth dhjetë fëmijët që kanë lindur në izolim – për t’i mbrojtur ata.

Klientet e tij janë të traumatizuara rëndë: “Ato vinin në Zvicër si të mitura, ndonjëherë edhe ilegalisht. Ato duhej të ecnin nëpër pyll gjithë natën. Dhe më pas ato u përdhunuan nga burrat e tyre menjëherë pas arritjes në Zvicër. Kjo i rrënoi këto gra”.

Për Nellen është e qartë: Pas sjelljes çnjerëzore qëndron e drejta zakonore mesjetare shqiptare e kanunit.

Të gjitha fijet u bashkuan me kreun e klanit Albahrim F.:

“Është një klan i madh familjar me sundimtar patriarkal vjehrrin. Vjehrri pra, ishte në qendër, jepte urdhrat”.

Në një moment, autoritetet Bernese u vunë në dijeni për familjen.

“Shërbimi social filloi të vendosë kushte. Për shembull, që gratë duhet të ndjekin kurse gjuhësore dhe të kërkojnë punë.

Ishte hapi i parë drejt lirisë: “Ato e kuptuan se një abuzim i tillë nuk është normal”.

Dhe: “Para se autoritetet të vendosnin kushte, të gjithë jetonin nën një çati”.

Të pandehurit mohojnë çdo faj

Në vitin 2019, gratë më në fund, të akuzuarit përballen me dënime, ndër të tjera, për trafikim njerëzor, martesë të detyruar, lëndim fizik, shtrëngim, përdhunim dhe akte seksuale me të mitur.

Dënimi i kërkuar do të shpallet vetëm në seancë. Një avokat i njërit prej djemve i thotë Blick se ai dëshiron të pretendojë për lirim.

Për Blick, të pandehurit e tjerë dhe avokatët e tyre mbrojtës nuk mund të kontaktoheshin për koment ose nuk donin të thoshin asgjë.

Është prezumimi i pafajësisë.

Arritën të arratiseshin 16 vjet pasi viktima e parë u soll në Zvicër.

Sipas aktakuzës, në rast ishte përfshirë edhe një agjenci për mbrojtjen e viktimave.

Aktakuza tregon gjithashtu se asnjë nga të akuzuarit nuk ka kaluar më shumë se një ditë pas hekurave.

“Burrat mohojnë të kenë kryer ndonjë gjë të paligjshme. Gratë ishin dakord me gjithçka”, thotë avokati i viktimave.

Derniers articles