20.4 C
Berne
jeudi 13/06/2024

Raporti i OKB-së: Sot në Shqipëri çdo e dyta femer viktimë e dhunës!

Gjenevë, UN -Me rastin e Ditës Ndërkombëtare për Eliminimin e Dhunës ndaj Grave dhe me këtë rast, sikur mediat edhe OKB-së është mobilizuar dhe ofron debate dhe raporte mbi të drejtat grave në botë, duke përfshjirë edhe diskrimiminn e femrës shqiptare, kësaj radhe jo nga Serbia por në shtetin shqiptar, raporton gazeta zvicerane në shqip “Le Canton27.ch”

Çfarë thonë në Tiranë gratë intelektuale për dhunën mbi femrën shqiptare

Raporti i OKB-së në Shqipëri jep shifra shqetësuesues për gruan shqiptarë, ku një nga dy gratë, janë viktimë e dhunës në familje. Gazeta zvicerane në gjuhën shqipe “Le Canton27.ch” duke ju referuar raportit të fundit të OKB-së për gjendjen e gruas shqiptare në Shqipëri ka nënvizuar se Lëvizjet e fjalës së lirë të tipit “#MeToo” nuk gjetën shumë jehonë në këtë shoqëri konservatore dhe shumë patriarkale. Megjithatë, disa arrijnë të gjejnë guximin për t’u përballur me damkën. Tregoni historinë tuaj për t’u dhënë guxim atyre që heshtin.

Për shembull 20 vjet më parë, Ina Kasimati zgjodhi ta mbante fëmijën e saj kundër këshillave të burrit të saj dhe vjehrrave të saj. Për gati 3 vjet, ajo vuajti kalvarin nën goditjet e burrit të saj.

“Dhuna fizike është … është e tmerrshme. Nuk është vetëm një moment dhune, nuk është vetëm një vit dhune, por shkon me ju… shkon me ju gjithë jetën tuaj. Dhe kur shihni një grua tjetër që vuan, kjo dhunë shfaqet përsëri tek ju. “

Sipas raportit të OKB-së, mbi 500 mijë femra shqiptare sot janë viktimë e dhunës në familje

Në Prag, Ina vendosi të largohej dhe të rriste fëmijën e saj vetë. Megjithëse divorcet janë të shpeshta në Shqipëri sot, ato ende janë të zhgënjyera në këtë shoqëri patriarkale ku gruaja e martuar shpesh shihet si “pronë” e burrit. Kjo mësuese, Ina është e etur të ndryshojë mënyrën se si gratë i shohin kushtet e tyre: “Ju nuk duhet të pranoni që një burrë t’ju shkel. Cila është kjo formë e dashurisë? Nuk ka dashuri me dhunën. Një burrë që të godet nuk është një njeri që të do.”

Lirimi i fjalës dhe thyerja e tabove është qëllimi i librit që Elga Mitre lëshoi në internet. Me këto furça, ajo u jep forma dhe ngjyra dëshmive si ato të Inës.

“Ju nuk duhet të prisni që një grua të vritet për të kujtuar se ka dhunë në familje. Dhe kjo është pika e librit tim: që kur e lexojnë disa gra i thonë vetes: “Mirë, nuk jam e vetmja që e kam kaluar këtë, nuk jam përgjegjëse për atë që më ndodh”.

Qershorin e kaluar, mijëra të rinj marshuan nëpër rrugët e Tiranës për të denoncuar përdhunimin e hidhur të një vajze adoleshente. Elga Mitre po mbështet në këtë brez të ri për të ndryshuar gjërat. “Nëse keni vendosur të flisni për dhunën, njerëzit do t’ju shikojnë të tmerruar. Por hej, gjërat duhet të ndryshojnë. Dhe shpresoj shumë që brezi i ri që u rrit me një mendim tjetër dhe ide më të hapura, ata mund të sjellin ndryshime. ”

Një në dy shqiptare është viktimë e dhunës në familje, sipas një raporti të OKB-së të vitit 2019. Një figurë e feminizmit lokal, Sevim Arbana mirëpret forcimin e dënimeve të kohëve të fundit për autorët e kësaj dhune. Por me një shtet akoma kryesisht të munguar, ai mbetet i kujdesshëm. “Është e tmerrshme: një në dy gra! Dhuna fizike ose psikologjike …Shteti nuk është kujdesur kurrë për këto çështje! Megjithatë, me ligjet ndryshojnë mentalitetet. Ligjet po hartohen sot, por qëndrimet nuk do të ndryshojnë menjëherë. Do të duhet të paktën një dekadë për të ndryshuar mentalitetet. “

Në një nga vendet më të varfra në Evropë, pasojat ekonomike të Covid-19 kanë pasur tashmë efekte tragjike. Që nga marsi, OJQ-të e pakta që u vijnë në ndihmë grave shqiptare kanë vërejtur të gjitha një rritje të ndjeshme të dhunës në familje.

Derniers articles