20.3 C
Berne
mardi 28/05/2024

Sipas raportit të OKB-së: Kosova në mesin vendeve më të lumtura në botë. Vendet më të palumtura (zhgënjyera) Shqipëria, Serbia, Kamboxha dhe Afganistani

Gjenevë, UN, 19 mars -Në mes të krizës globale të shkaktuar nga pandemia, megjithate ne palentin tone ka njerez te lumtur.  Keshtu sipas raportit te The World Happiness Kosova është radhitur në  vendin e 38 si vendi më i lumtur në botë. Sipas ketij raporti të OKB-së Finlanda dhe Zvicra gjendet ne krye te listes si vendet më të lumtura ne bote. Kurse  Serbia (69) bashke me Shqiperia (112), Kambogjën (113) dhe Afghanistani (165) konsiderhen vendet me te pa lumtura, te zhgënyera ne botë, njofton gazeta zvicerane në shqip  Le Canton27.ch duke ju referuar Raporti Botëror të Lumturisë (The World Happiness).

Vendi nordik është më i lumturi në botë për të tretën herë radhazi. Finlanda është përpara Danimarkës dhe Zvicrës sipas rapertit me te ri te posapublikuar mbi vendet e  Lumturisë ne palnetin tonë, botimi i të cilit përkon me Ditën Botërore të Lumturisë, të themeluar nga KB dhe festuar në 20 Mars.

Kosoven radhitur ne vendin 38 ne raportin nderko,mbëtar e bëne te lutmur zgjedhjet e 14 shkurtit! 

Sipas ketij raportit nderkombëtar te OKB-së nga 165 vende në botë (The World Happiness Report is a publication of the Sustainable Development Solutions Network) pas Finlandës,  Zvicra është vendi i tretë « më i lumtur në botë ». Sipas rapoportit nderkombëtare te OKB-së: Kosova (38 ) me e lumtur se sa Serbia (69) Shqiperia (112) dhe Kambodzha (113). Kosova e cila ne kete raport nderkombëtar  nga 165 vende  radhitet e 38 duket se e bënëzgjedhjet e fundit te 14 shkurtit pas fitores se lidereve (Albin Kurti dhe Vjosa Osmani) te cilet zhen rekordin e votvane ne gusiotrine  zgjedhjeve jo vetme ne Kosovë, por edhe ndër shqiptarët në ballkan, njofton gazeta zvicerane në shqip Le Canton217.ch

Maqenia Veriore dhe Serbia mbetet shume poshte Kosovës. Psh. Maqedania Veriore radhitet e 95-ta, Serbia e 69-ta, kruse Mali i Zi (78) dhe Greqia (92)

10 vendet më të mira me standardin më të mirë të jetesës janë kryesisht të dominuara nga shtetet evropiane, sipas një studimi të sponsorizuar nga KB. Finlanda vjen e para përpara Danimarkës dhe Zvicrës.

Sipas The World Happiness: Vendi më pak i lumtur në planet Afganistani 

Zviceranët janë ndër njerëzit më të lumtur në planet, sipas një studimi të sponsorizuar nga Kombet e Bashkuara.

Finlanda u emërua « vendi më i lumtur në botë » për të katërtin vit me radhë të Premten, përpara Danimarkës, Zvicrës dhe Islandës në një renditje lumturie ku ndikimi i Covid-19 ka qenë çuditërisht i përzier.

Gjermania është në vendin e 13-të, Kanadaja është e 14-ta, Mbretëria e Bashkuar e 17-të, Shtetet e Bashkuara të 19-ta, Franca e 21-të ndërsa Brazili është i 35-ti, Japonia e 56-të, Rusia e 76-të dhe Kina e 84-ta, sipas renditjes zyrtare të rreth 150 vendeve që peshojnë të dhënat për tre vitet e fundit.

Renditja gjithashtu bën të mundur përcaktimin e « vendit më pak të lumtur në planet »: Afganistani, me një rezultat prej 2.52, përpara Zimbabve, Ruandës, Botsvana dhe Lesoto. India është fuqia e madhe e renditur më e ulët, në një vend të palakmueshëm 139-të. Sudani i Jugut dhe Afganistani (165)  dy vende të rrënuara nga lufta, zënë përkatësisht vendin e parafundit dhe të fundit.

 

Derniers articles