3.6 C
Berne
samedi 9/12/2023

Instituti Kërkimor në Oslo dhe Indeksi i Paqes dhe Sigurisë, Kosovën e paraqet vendin më të pasigurt në ballkan, si rezultat i procesit te dobët të dialogut ne Bruksel, që sollën vendin ne prag lufte, siq u pa më 24 shtator

Oslo, 26 tetor -Indeksi tregon se gratë në Kosovë jetojnë më mirë edhe se në Serbi ku sundon një autokrat mizogjen. Qe Kosova eshte ne nje gjendje shume me te mire se sa disa vende, madje se edhe ato evropiane, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch
Sa i përket pozitës së grave, Danimarka është më e mira Danimarka, Zvicra dhe Suedia janë vendet ku femrat kanë pozitën më të mirë.
Duke marrë parasysh pjesëmarrjen e grave në shoqëri, ndjenjën e sigurisë dhe ekspozimin ndaj diskriminimit, Instituti bëri një listë me 177 shtete në botë. Ndër vendet e rajonit të Ballkanit Perëndimor, Serbia renditet më e mira. Pas saj janë Mali i Zi, në vendin e 41-të, Maqedonia e Veriut në vendin e 44-të, Shqipëria në të 45-tën, Bosnja dhe Hercegovina në vendin e 55-të dhe Kosova në vendin e 100-të si rezultat i dialogut te dobët ne Bruksel me dretjuest proserbe të ketij procesi, Kosovën e bënë vendin me te pasigurt ne ballkan, amsdhje ne prag lufte , si rezjultat i telolerances se BE-së ndaj perovokimeve te Beogradit dhe terriristeve serbe siq u dëshmua me 24 shtator, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch 
Në krye të listës është Danimarka me 0,932 pikë, e ndjekur nga Zvicra, Suedia, Finlanda, Islanda dhe Luksemburgu. Pozicioni i grave është më i keqi në Afganistan, Jemen dhe Republikën e Afrikës Qendrore. Instituti për Gratë, Paqen dhe Sigurinë ka kryer kërkime në bashkëpunim me Institutin për Kërkime të Paqes në Oslo, duke analizuar tre dimensione – gjithëpërfshirëse, ligjore dhe të sigurisë, të cilat përfshijnë 13 tregues, nga arsimi dhe punësimi, përfaqësimi në parlament, aksesi në drejtësi, mbrojtja. nga diskriminimi, te dhuna familjare dhe politike.

Derniers articles

Kim Mehmeti: UÇK-ja vlera më e madhe shqiptare, s’mund të njolloset

Kim Mehmeti: UÇK-ja vlera më e madhe shqiptare, s’mund të njolloset 08 dhjetor 2023| 00:27 Publicisti dhe shkrimtari Kim Mehmeti ka deklaruar se Ushtria Çlirimtare e...

Amerika i kthen shpindën. Ukraina i kthet Zvicres.. Ignazio Cassis dëshiron të rindërtojë Ukrainën

Brrne, 8 dhjetor -Këshilli Federal dëshiron të kontribuojë në rindërtimin e Ukrainës në shumën prej gjashtë miliardë frangash. Por ndryshe nga sa ishte planifikuar,...

OKB, UNESCO e njeh traditën e iftarit të Ramazanit si trashëgimi kulturore

Gjeneve, 8 dhjetor -Agjencia kulturore e OKB-së e njohu të mërkurën iftarin, vaktin që prish agjërimin gjatë muajit të shenjtë mysliman të Ramazanit, në...

Një gazetar shqiptar zgjidhet anëtar i komitetit të Shoqatës së Gazetarëve Ndërkombëtar (APES) në Gjenevë

Photo: Pierrem Virot (APES) Gjenevë, 8 dhjetor -Shoqata e Gazetarëve të huaj në Zvicër dhe Liechtenstein-APES (The Foreign Press Association in Switzerland and Liechtenstein) me...

Zvicër, Këshilli Federal vendos të përgatisë një mandat negociues me Bashkimin Evropian

Bernë, 7 dhjetor -Këshilli Federal udhëzon FDFA të zhvillojë një mandat negociues me Bashkimin Evropian Në mbledhjen e tij të 8 nëntorit 2023, Këshilli...