1.4 C
Berne
jeudi 30/11/2023

Shkalla e lartë e papunësisë A po bën Zvicra mjaftueshëm për integrimin e të rinjve të huaj?

Situata profesionale e emigrantëve të rinj është më e mirë në Zvicër sesa në vendet e tjera evropiane. Por pabarazitë e konsiderueshme vazhdojnë, veçanërisht në drejtim të trajnimit dhe shpërblimit. Blick bën një bilanc me një specialist dhe sindikata Unia, trasnmeton Le Canton27.ch

 

Neuer Reporter beim «SonntagsBlick» - kleinreport.chShkruan:  Sven Zaugg / Blick.ch

Pas trazirave të Vitit të Ri në Berlin, për të cilat shumë politikanë fajësuan një të ri të huaj të frustruar, çështja e politikës së migracionit është rikthyer në plan të parë në Gjermani. Po Zvicra?

Edhe pse jo të gjitha përpjekjet e shtetit japin fryte dhe integrimi ndonjëherë kërkon kohë, kushtet në Zvicër janë larg atyre që mbizotërojnë në qytetet kryesore evropiane, nënvizon Denise Efionayi-Mäder, studiuese e migracionit në Universitetin e Neuchâtel: “Kushtet socio-ekonomike janë pakrahasueshëm më mirë në vendin tonë.”

Konkretisht, shkollat ​​publike do të ishin të cilësisë së njëjtë kudo, qoftë në lagjet e pasura apo më pak të pasura, fondet e trajnimit do të ishin në dispozicion për të gjithë dhe kurset e gjuhës ose kurset mbështetëse do të ofroheshin për të gjithë. Përveç kësaj, sistemi i punës-studimit do të bënte të mundur ngjitjen e shkallëve. Sipas Denise Efionayi-Mäder, rishikimi i ligjit të azilit ka përshpejtuar gjithashtu procedurat. Pasoja: refugjatët presin më pak kohë për një përgjigje dhe zhgënjimi nuk shfaqet.

Shkalla të larta të papunësisë
Pra, a është situata në Zvicër shembullore? Jo aq i sigurt. Në vitin 2021, gati 12% e të rinjve të moshës 18 deri në 24 vjeç nga emigrantët e gjeneratës së parë nuk ishin as në shkollë dhe as në praktikë. Kjo shifër nuk ka ndryshuar në dhjetë vjet. Në mesin e zviceranëve, e njëjta situatë ka të bëjë me pak më shumë se 2% të të rinjve. Si të shpjegohet ky dallim?

Për më tepër, në mesin e refugjatëve të pranuar përkohësisht të së njëjtës moshë, shkalla e papunësisë është mbi 40% pesë vjet pas mbërritjes së tyre. Zvicra nuk duhet të jetë e kënaqur me këtë, thekson studiuesi. Duke analizuar rezultatet e viteve të fundit, Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM) beson se integrimi në trajnimin dhe punësimin e të rinjve të pranuar në baza të përkohshme dhe refugjatëve është « përmirësuar gradualisht ».

« Kjo është për shkak, ndër të tjera, për masat e ndryshme të prezantuara rishtazi nga Konfederata dhe kantonet për të inkurajuar punësueshmërinë, » shpjegon zëdhënësi i SEM, Samuel Wyss. Strategjia e re? Trajnimi para punës.

Ndërsa më parë migrantët orientoheshin sa më shpejt drejt tregut të punës, sot prioritet i jepet trajnimit dhe përvetësimit të gjuhës, “për të plotësuar kërkesat e shtuara të tregut zviceran të punës”, nënvizon zëdhënësi.

Nuk ka mundësi të barabarta
Por pavarësisht këtyre masave, të flitet për mundësi të barabarta do të ishte mendjemadhe, argumenton Denise Efionayi-Mäder: “Janë mbi të gjitha dallimet kantonale që ndikojnë në integrimin e emigrantëve të rinj”. Ata që zbarkojnë, për shembull, në kantonin Jura, ku vendet janë të pakta, duhet të presin më gjatë.

Ka edhe një problem tjetër, sipas sindikatave. Sekretari i rinisë së Unia, Julius Kopp, kritikon faktin se kompanitë shpesh përballojnë të paguajnë më pak punonjësit pa pasaportë zvicerane. Ideali i pagës së barabartë për punë të barabartë duket ende shumë larg. Sipas Julius Kopp, mosnjohja e diplomave të huaja dhe pasiguria e statusit të qëndrimit janë faktorë që ndikojnë negativisht në paga.

Emigrantët dhe refugjatët e gjeneratës së parë të moshës 15 deri në 24 vjeç mbajnë peshën kryesore të kësaj. Më shumë se 60% e tyre punojnë si pllakëtarë, instalues ​​ngrohjeje apo sanitare dhe për këtë arsye fitojnë pak./ Blick.ch

Derniers articles

Delegacioni shqiptar në AP të Interpol-it në Vienë takohen me sekretarin e përgjithshëm të Interpol-it Jürgen Stock

Viene, 29 nentor (Interpol) -Në kuadër të punimeve te Asamblese së Përgjithshme te Interpol-it që po zhvillohen në Vienë ku jane tubuar mbi një...

Poetja e re Cerazela Kondi vjen me tri poezi te reja nga libri i ardhshem i saj

Nga nektari i poezisë - Cerazela Kondi Ku je? Jam aty ku ti kurre nuk kerkove. Atje ku ti humbe. Jam loti qe ti nuk qave. Jam vuajtjet qe ti kurre si...

Presheva bëhet edhe me një kuadër në perendim. Shega Behluli nga New Yorku, në Austri poliglote, shembull integrimi dhe suksesi

Shega Behluli nga New Yorku, në Austri poliglote, shembull integrimi dhe suksesi. Ajo posa ka diplomuar në Fakulltetin e Steyr, që quhet Controlling, Rechnungswesen...

Specialja nga Haga nuk e komenton protesten. Ata thone se dihen qendrimet tona: Ne nuk jemi kunder UCK-se por individeve!

Hagë, 30 Nëntor -Vizita e djeshme e kryetares së Gjykatës Speciale, Ekaterina Trendafilova, nuk u prit mirë nga nje grup i vogël në Kosovë. PSD...

Dretjuesit e Interpol-Tirana në Asamblenë e Përgjithshme në Vienë flasin për Le Canton27.ch pas takimit me krerët e Interpolit

Pëllumb Seferi, drejtor i departamentit te policise se shtetit shqiptarë për Marëdhenieve nderkombëtare, në bisede me gazetarin Nefail Maliqin, te derguarin tonë tone ne...