12.5 C
Berne
mardi 21/05/2024

Shefi i diplomacise zvicerane Ignazio Cassis ka pritur në Bernë nënkryetarin e Komisionit Evropian Maroš Šefčovich


Z. Cassis dhe z. Šefčovich vlerësuan punën e bërë deri tani nga delegacionet e Zvicrës dhe Komisionit Evropian gjatë diskutimeve

Bernë, 15 mars -Zvicra po zhvillon bisedime eksploruese me BE-në. Gjatë diskutimeve, Zvicra dhe BE arritën të zhvillojnë një kuptim të përbashkët të qasjes sektoriale, e njohur gjithashtu si qasja e paketës, e propozuar nga Këshilli Federal. Këtu është përmbledhja dhe vazhdimi i diskutimeve eksploruese që po zhvillohen që nga marsi 2022, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju referuar burimeve te DFAE.

Këshilltari Federal Ignazio Cassis u takua me nënpresidentin e Komisionit Evropian Maroš Šefčovič më 15 mars 2023 në Bernë. Takimi u zhvillua në kuadër të vizitës së parë të z. Šefčovich në Zvicër në cilësinë e Shefit të Marrëdhënieve BE-Zvicër.

Bisedimet Zvicër-BE: Shefçoviç dhe Cassis takohen në Bernë

Shkëmbimi ndërmjet z.Cassis dhe z.Šefčovich bënë të mundur vlerësimin në nivel politik të diskutimeve eksploruese midis Zvicrës dhe Bashkimit Evropian (BE) të nisur në mars 2022, si dhe diskutimin e hapave të ardhshëm.

Z. Cassis dhe z. Šefčovič njohën dhe vlerësuan punën e bërë deri tani nga delegacionet e Zvicrës dhe Komisionit Evropian gjatë diskutimeve eksploruese të udhëhequra nga Sekretarja e Shtetit Livia Leu dhe Shefi i Kabinetit të Zëvendës Presidentit Juraj Nociar, si dhe gjatë diskutimeve teknike përkatëse.

Puna e delegacioneve çoi në rezultate konkrete. Zvicra dhe BE-ja me të vërtetë kanë rafinuar mirëkuptimin e tyre të përbashkët dhe janë afruar në disa fusha muajt e fundit.

Kreu i FDFA-së nënvizoi se procesi eksplorues me BE-në u shoqërua në Zvicër me konsultime të brendshme të gjera me palët e interesuara, veçanërisht kantonet, sektorin ekonomik, sindikatat dhe partitë politike.

Z. Cassis nënvizoi se kjo qasje e rëndësishme dhe gjithëpërfshirëse lehtësoi kërkimin e zgjidhjeve dhe forcoi procesin e shkëmbimeve. Ai demonstroi gjithashtu përkushtimin e Zvicrës për të arritur rezultate konkrete dhe të qëndrueshme që do të ishin të zbatueshme si për Zvicrën ashtu edhe për BE-në.

Z. Cassis dhe z. Šefčovič vunë në dukje se pavarësisht progresit të bërë deri më tani, një sërë çështjesh mbeten të pazgjidhura, të cilat do të kërkojnë përpjekje nga të dyja palët për të ngushtuar më tej boshllëqet në kuptimin e të dhënave.
Për këtë qëllim, bisedimet e ardhshme eksploruese do të zhvillohen më 20 prill 2023 në Bruksel.

Z. Cassis dhe z. Šefčovich përsëritën angazhimin e Zvicrës dhe Komisionit për të vazhduar të punojnë së bashku drejt një mirëkuptimi të përbashkët për të gjitha çështjet strukturore, në mënyrë që të përgatisin rrugën për një vendim të mundshëm në lidhje me fillimin formal të negociatave.

Është e rëndësishme që marrëdhëniet mes Zvicrës dhe BE-së të bazohen në një kuadër rregullator. Kjo është një garanci e prosperitetit dhe stabilitetit për të dyja palët.

Derniers articles