20.4 C
Berne
mardi 18/06/2024

Sesioni i 76-të i Asamblese se përgjithshme te OKB-së ka nisur punimet ne New York. Merrë pjesë dhe Shqiperia. Pritet te merr pjese edhe Kosova

New York, 18 shtator –Liderët botërorë rikthehen në OKB me fokus në pandemi dhe klimë në Sesionin e Asamblesë së Përgjithshme të OKB -së, i 76 -ti me radhë që ka filluar punimet e veta më 14 shtator. Kurse 22 shtatori është dita e parë e debateve të drejtuesve në nivel të lartë, perfshirë ketu edhe Shqiperinë si antere e OKB-së. Kurse 22 shtatori është dita e parë e debateve të drejtuesve në nivel të lartë, perfshirë ketu edhe Shqiperinë si antere e OKB-së. Gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch nga burimet diplomatike ka mesuar se edhe nje delegacion Kosova gjate javes se ardhshme do te gjendet ne seline e Kombeve te Bashkuara ne New York, ku po mbahen punimet se sesionit te 76 -te te Asamblese se Përgjithshme te OKB-së.

Tema e këtij sesioni të 76-të është: « Duke u bazuar në shpresën për të forcuar elasticitetin në mënyrë që të shëroheni nga Covid-19, të rindërtoni në mënyrë të qëndrueshme, të plotësoni nevojat e planetit, të respektoni të drejtat e njeriut dhe të rigjallëroni Kombet e Bashkuara ».

Sesioni i 76-te i Asamblese se përgjithshme mbledh koke me koke kreret OKB-së, NATO-s BE-së dhe te vendeve botërore

Maldivian Abdulla Shahid u zgjodh President të sesionit të 76 -të të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara..

Rama do të marrë pjesë në Asamblenë e Përgjithshme të OKB -së gjatë vizitës së tij në Shtetet e Bashkuara. Asambleja përfundon më 27 shtator, kur do të përfundojë vizita e kryeministrit Rama në Amerikë. Gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch nga burimet diplomatike ka mesuar se edhe Kosova ghjate jkaves se ardhshme do te gjende ne seline e Kombeve te Bashkuara ne New York, ku po mbahen punimet se sesionit te 76 -te te Asamblese se Përgjithshme te OKB-së.

Presidenti Federal Parmelin dhe Këshilltari Federal Cassis do të udhëtojnë në Nju Jork për të marrë pjesë në ngjarje të ndryshme dhe do të përfitojnë nga rasti për të zhvilluar bisedime dypalëshe me shumë krerë shtetesh dhe qeverish, si dhe ministra të jashtëm.

Java e nivelit të lartë të Asamblesë së re të Përgjithshme zhvillohet nga 20 deri në 24 shtator. Ndërsa vitin e kaluar kjo ngjarje u zhvillua tërësisht në internet për shkak të pandemisë, këtë vit disa takime do të mbahen përsëri në vend.

Megjithë lehtësimin e masave, java e nivelit të lartë nuk do të zhvillohet në rrethana « normale ». Një numër i madh i ngjarjeve do të mbajnë në formë hibride dhe disa do të mbajnë ekskluzivisht në internet. Pjesëmarrja e tyre do të marrë marrë formularin e deklaratave të para-regjistruara video ose paraqitjen e drejtësisë në platformën e konferencave online.

Këshilli Federal përcakton përparësitë e Zvicrës për sesionin e 76 -të të Asamblesë së Përgjithshme të OKB -së

Këshilli Federal ka vendosur përparësitë për Asamblenë e Përgjithshme të OKB -së këtë verë. Në takimin e tij më 17 shtator 2021, ai u informua në lidhje me konsultimin e komiteteve të politikës së jashtme (EPC). Këto kanë të bëjnë me kandidaturën e Zvicrës për Këshillin e Sigurimit të OKB-së, zhvillimin e qëndrueshëm, kontrollin e efekteve të pandemisë COVID-19, si dhe proceset e OKB-së në sigurinë kibernetike dhe krimin kibernetik.

Forcimi i rolit të Gjenevës në fushat e sigurisë kibernetike dhe digjitalizimit është gjithashtu pjesë e tij. Presidenti zviceran Guy Parmelin dhe këshilltari federal Ignazio Cassis do të përfaqësojnë Zvicrën në hapjen e javës së nivelit të lartë të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së në Nju Jork në fund të shtatorit. Edicioni i këtij viti gjithashtu do t’i nënshtrohet kufizimeve për shkak të pandemisë.

Tri prioritetet e Zvicrës për sesionin e 76 -të të Asamblesë së Përgjithshme të OKB -së janë:

  •  Promovimi i kandidaturës së Zvicrës për Këshillin e Sigurimit dhe përgatitja e mandatit: gjatë vitit para zgjedhjeve, puna e kryer brenda Asamblesë së Përgjithshme duhet të përdoret për të nxjerrë në pah rolin aktiv dhe konstruktiv të Zvicrës në OKB me qëllim anëtarësimit në Këshillin e Sigurimit. Zvicra, për shembull, do të ushtrojë role të ndryshme drejtuese në fushat humanitare, buxhetore dhe të lidhura me paqen. Qëllimi është që Zvicra të zgjidhet nga Asambleja e Përgjithshme e OKB -së në qershor 2022 me një mandat të fortë.
  • Zhvillimi i qëndrueshëm dhe kontrolli i efekteve të pandemisë COVID-19: Zvicra po bën gjithçka të mundshme për të siguruar që OKB-ja të mund të kryejë punën e saj pavarësisht pandemisë COVID-19. Në këtë drejtim, përgjigjet e Kombeve të Bashkuara duhet të bazohen në përfundime shkencore. Zbatimi i Agjendës 2030 për Zhvillim të Qëndrueshëm mbetet gjithashtu thelbësor. Gjatë Asamblesë së 76 -të të Përgjithshme, fokusi do të jetë në qëndrueshmërinë e sistemeve ushqimore, disponueshmërinë e të dhënave të besueshme dhe aspektet mjedisore. Për më tepër, Zvicra do të paraqesë raportin e saj të dytë kombëtar mbi zbatimin e Axhendës 2030 në korrik 2022 në Nju Jork.
  •  Promovimi i një hapësire dixhitale të lirë, të hapur dhe të sigurt: Zvicra do të marrë pjesë aktive në proceset e OKB -së mbi sigurinë kibernetike dhe krimin kibernetik, dhe do të angazhohet për zbatimin e ligjit ndërkombëtar në hapësirën dixhitale. Përveç kësaj, ai do të nxjerrë në pah rolin e rëndësishëm të luajtur nga Gjeneva ndërkombëtare në fushën e « kibernetikës » dhe digjitalizimit.

Derniers articles