1.4 C
Berne
jeudi 30/11/2023

SEM Bernë, verehet një ngirtje e lehte e azilkërkuesve në Zvicër

Berne-Wabern, 17 masrs – Gjatë muajit Shkurt 2021, në Zvicër u regjistruan 812 kërkesa për azil, 20 më pak se muaji i mëparshëm (-2.4%) dhe 259 më pak se në Shkurt 2020 (-24.2%), njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch, duke ju rferuar burimeve te SEM ne Bernë.

Sekretariati Shtetëror i Migracionit (SEM) ka përpunuar 1,260 kërkesa për azil gjatë muajit në shqyrtim. Midis tyre, 247 rezultuan në një vendim për të mos filluar procedime (përfshirë 207 në bazë të marrëveshjes së Dublinit), 423 në dhënien e azilit dhe 297 në pranimin e përkohshëm në shkallën e parë.

Azili, SEM gjatë muajit shkurt ka përpunuar 1,260 kërkesa për azil 

Vendet kryesore të origjinës së azilkërkuesve që aplikuan në Zvicër në shkurt ishin Eritrea (141 kërkesa; 6 më pak se në janar), Afganistan (123 kërkesa; +4), Turqi (95 kërkesa; +7), Siria (63 kërkesa; -2), dhe Algjeria (58 kërkesa; -23). Nga 812 kërkesa të paraqitura në shkurt, 444 ishin kërkesa kryesore (shkurt 2020: 665 kërkesa kryesore). Gjatë muajit shkurt 2021, pesë vendet kryesore të origjinës së njerëzve që paraqitën kërkesa kryesore ishin: Afganistani (105, +2), Algjeria (58, -23), Turqia (39, +5), Maroku (34, – 14), dhe Iraku (24, +/- 0).

Numri i çështjeve në pritje në shkallën e parë qëndron në 3270; ishte poshtë 309 njësi nga muaji i kaluar. Numri i çështjeve të pazgjidhura të rregulluara nga ligji i vjetër është zvogëluar gjithashtu. Këshilltarja Federale Karin Keller-Sutter udhëzoi SEM, në verën e vitit 2019, të shpejtojë përpunimin e këtyre çështjeve.

Falë masave të ndryshme, tani kishin mbetur vetëm 252 në fund të Shkurtit, niveli i tyre më i ulët. Për krahasim, në kulmin e krizës së refugjatëve, në fund të shkurtit 2016, kishte 31,196 raste të pazgjidhura.

Gjithashtu në shkurt, 202 njerëz u larguan nga Zvicra nën kontrollin e autoriteteve ose u kthyen në vendin e tyre të origjinës ose një vend të tretë. Vendi ynë u ka kërkuar shteteve të tjera të Dublinit të kujdesen për 386 aplikantë.

Në të njëjtën kohë, 118 njerëz u transferuan në shtetin e Dublinit përgjegjës për përpunimin e kërkesës së tyre për azil. Zvicra ka marrë 261 kërkesa për kujdes nga shtetet e tjera të Dublinit dhe 46 persona janë transferuar në vendin tonë.

Programi i zhvendosjes

Më 29 maj 2019, Këshilli Federal miratoi një plan zbatimi për zhvendosjen e refugjatëve. Ky plan parashikon mikpritjen maksimalisht të 1,600 refugjatëve veçanërisht të prekshëm për periudhën 2020/2021. Në shkurt 2021, 84 njerëz mbërritën sipas këtij plani.

Derniers articles

Delegacioni shqiptar në AP të Interpol-it në Vienë takohen me sekretarin e përgjithshëm të Interpol-it Jürgen Stock

Viene, 29 nentor (Interpol) -Në kuadër të punimeve te Asamblese së Përgjithshme te Interpol-it që po zhvillohen në Vienë ku jane tubuar mbi një...

Poetja e re Cerazela Kondi vjen me tri poezi te reja nga libri i ardhshem i saj

Nga nektari i poezisë - Cerazela Kondi Ku je? Jam aty ku ti kurre nuk kerkove. Atje ku ti humbe. Jam loti qe ti nuk qave. Jam vuajtjet qe ti kurre si...

Presheva bëhet edhe me një kuadër në perendim. Shega Behluli nga New Yorku, në Austri poliglote, shembull integrimi dhe suksesi

Shega Behluli nga New Yorku, në Austri poliglote, shembull integrimi dhe suksesi. Ajo posa ka diplomuar në Fakulltetin e Steyr, që quhet Controlling, Rechnungswesen...

Specialja nga Haga nuk e komenton protesten. Ata thone se dihen qendrimet tona: Ne nuk jemi kunder UCK-se por individeve!

Hagë, 30 Nëntor -Vizita e djeshme e kryetares së Gjykatës Speciale, Ekaterina Trendafilova, nuk u prit mirë nga nje grup i vogël në Kosovë. PSD...

Dretjuesit e Interpol-Tirana në Asamblenë e Përgjithshme në Vienë flasin për Le Canton27.ch pas takimit me krerët e Interpolit

Pëllumb Seferi, drejtor i departamentit te policise se shtetit shqiptarë për Marëdhenieve nderkombëtare, në bisede me gazetarin Nefail Maliqin, te derguarin tonë tone ne...