20.4 C
Berne
mardi 18/06/2024

Sekretarët e përgjithshëm të INTERPOL-it dhe OKB-së takohen në një kohë kërcënimesh të paprecedentë globale

Takimi midis António Guterres dhe Jürgen Stock pasoi rishikimin e fundit dyvjeçar të rezolutës së Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së mbi bashkëpunimin midis dy organizatave, duke forcuar më tej këtë partneritet strategjik

Kombet e BASHKUARA, Nju Jork – Me botën që po përballet me kërcënime gjithnjë e më komplekse dhe të ndërlidhura, Sekretarët e Përgjithshëm të Kombeve të Bashkuara (OKB) dhe INTERPOL diskutuan fushat për rritjen e bashkëpunimit për të mbështetur sigurinë kombëtare, rajonale dhe globale, njofton gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch duke ju referuar zyrës për informim të Interpol-it.

Përafrimi i zhvillimit të qëndrueshëm të Organizatave dhe qëllimeve të policimit një prioritet për sigurinë dhe sigurinë globale (UN and INTERPOL Secretaries General meet at a time of unprecedented global threats)

Takimi midis António Guterres dhe Jürgen Stock pasoi rishikimin e fundit dyvjeçar të tretë të rezolutës së Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së mbi bashkëpunimin midis dy Organizatave, duke forcuar më tej këtë partneritet strategjik. (The meeting between António Guterres and Jürgen Stock followed the recent third biennial review of the UN General Assembly resolution on cooperation between the two Organizations, further strengthening this strategic partnership.)

Fushat kryesore për bashkëpunim të përforcuar përfshinin krimin kibernetik, teknologjitë në zhvillim, krimin financiar dhe korrupsionin, shëndetin global dhe sigurinë detare.

Rezoluta shërbeu gjithashtu për të theksuar komplementaritetin e Objektivave Globale të Policimit (GPG) të INTERPOL-it dhe Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm të OKB-së, dhe afirmoi pozicionin e INTERPOL-it si një partner i rëndësishëm zbatimi.

GPG-të e INTERPOL-it u lançuan në vitin 2018 për të pasqyruar prioritetet e Organizatës kundër kërcënimeve kriminale dhe terroriste dhe për të shërbyer si një kornizë për komunitetin ndërkombëtar të zbatimit të ligjit në përputhje me Axhendën e KB 2030 për Zhvillim të Qëndrueshëm.

“Me festimin e njëqindvjetorit të INTERPOL-it në vitin 2023, është koha për të rishikuar dhe përditësuar qëllimet tona globale të policisë për të siguruar që ne të mbetemi në ballë të policimit ndërkombëtar dhe të përmbushim nevojat në zhvillim të 195 vendeve tona anëtare.” Jürgen Stock, Sekretar i Përgjithshëm i INTERPOL-it.
“Takimi im me Sekretarin e Përgjithshëm Guterres ishte një mundësi për të përforcuar përpjekjet tona të bashkuara për të mbështetur paqen dhe sigurinë ndërkombëtare.

“Vetëm përmes bashkëpunimit mund të shpresojmë t’i përgjigjemi në mënyrë kolektive dhe efektive kërcënimeve të sigurisë së sotme dhe të përgatitemi për ato të së nesërmes”, përfundoi Sekretari i Përgjithshëm.

Historia e bashkëpunimit

INTERPOL ka një histori të gjatë bashkëpunimi me OKB-në, e cila u zyrtarizua në një marrëveshje të vitit 1997. Zyra e Përfaqësuesit Special të INTERPOL-it në Kombet e Bashkuara në Nju Jork u hap në vitin 2004, gjë që ka forcuar më tej marrëdhëniet mes dy organizatave.

Përveç një marrëdhënieje të fortë pune me entitetet e dedikuara kundër terrorizmit të OKB-së, duke përfshirë Zyrën e saj të Kundër-Terrorizmit (UNOCT), Komitetin Kundër Terrorizmit të Këshillit të Sigurimit (CTC) dhe Drejtorinë e saj Ekzekutive (CTED), INTERPOL gjithashtu punon ngushtë me UNODC, UNDPO, UNICRI dhe UNESCO.

INTERPOL-i është përmendur në 80 rezoluta të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së dhe në më shumë se 50 rezoluta të Këshillit të Sigurimit të OKB-së që mbulojnë një sërë temash si terrorizmi, trafikimi i qenieve njerëzore, trafiku i armëve, korrupsioni, krimi mjedisor dhe krimi i trashëgimisë kulturore.

Derniers articles